Boc vrea sa vada romani in Parlamentul Ungariei. Si repede!

25-02-2010 00:00

Emil Boc

Premierul Emil Boc a pus piciorul in pragul..maghiar. El a cerut presedintelui ungar, Laszlo Solyom, ca in Parlamentul de la Budapesta sa fie reprezentata cat mai rapid si comunitatea romaneasca.

Conform Mediafax, solicitarea a fost transmisa sefului de stat maghiar la intrevederea pe care a avut-o cu acesta la Budapesta, cu ocazia unei intalniri a sefilor de Stat si de Guvern din Europa Centrala si de Est.

"La nivelul discutiei pe care am avut-o cu presedintele Ungariei, acest lucru a fost stabilit de comun acord, ca trebuie ca in perioada urmatoare, cat mai repede cu putinta, sa se aplice acest lucru", a precizat Emil Boc.

Premierul a aratat totodata ca, in discutia cu oficialul ungar, a facut referire si la situatii care tind sa devina in Ungaria "o regula ineficienta si abuziva", in care minoritatile sunt reprezentate in institutii locale sau centrale de catre persoane care nu apartin comunitatii respective si nu cunosc nici macar limba acesteia.

El a caracterizat astfel de situatii drept "etnobusiness" si a cerut partii ungare identificarea unor modalitati legale si institutionale pentru eliminarea acestora. "Legislatia nu impiedica o persoana sa isi declare apartenenta la o anumita minoritate, dar nu este firesc ca aceasta sa nu cunoasca nici macar limba acestei comunitati", a spus Boc.

Declaratia premierului Emil Boc are loc in contextul in care coalitia de guvernare PDL-UDMR si-a propus ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale sa fie aprobat de Parlament in actuala sesiune.

Proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale se afla de cinci ani in dezbaterea Parlamentului, adoptarea documentului fiind, de fiecare data la schimbarea Cabinetelor, subiect de negociere pentru intrarea UDMR in coalitiile de guvernare.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO