Boc: Executivul nu sustine dublarea contributiilor pentru DDA-uri
UPDATE: Guvernul a facut, miercuri, pasul inapoi, iar Emil Boc a anuntat ca renunta la majorarea contributiilor de asigurari sociale. Aceasta vor fi platite de angajatori si raman la nivelul de 16,5%.
Niciunul dintre ministri nu a reusit insa sa explice cine a venit cu aceasta idee, care a pus pe jar sute de mii de romani. Premierul arata cu degetul inspre Ministerul de Finante si isi avertizeaza colegii sa nu mai vorbeasca fara mandat.
Desi proiectul de modificare a Codului Fiscal a aparut pe un site gestionat de Guvernul Romaniei, nimeni nu stie cine a facut asta.
Pana la urma, cabinetul a aprobat un nou proiect, care nu-i mai obliga pe romanii platiti cu drepturi de autor sa stea la cozi luna de luna: "Incepand cu luni, 13 septembrie, platitorul de venit va depune declaratiile si va efectua platile", a declarat Ioan Botis, ministrul muncii.
Variantele sunt urmatoarele. Cei care au carte de munca nu vor plati contributii de asigurari sociale pentru banii primiti ocazional sub forma de drepturi de autor.
Aceste contributii devin lunare pentru cei care sunt remunerati in mod regulat prin drepturi de autor, indiferent daca au sau nu si venituri pe cartea de munca.
In alta ordine de idei, noii ministri au fost destul de emotionati, miercuri, la prima lor sedinta de guvern de dupa remaniere. De exemplu, seful finantelor a avut un lapsus si nu a putut sa raspunda la o intrebare simpla din domeniul pe care il coordoneaza.
Persoanele fizice autorizate care obtin venituri din drepturi de autor achita si ele contributii de asigurari sociale de 16,5%.
In schimb, celelalte persoane fizice autorizate raman ca si pana acum cu un impozit pe venit de 16%. Iar contributia pentru sanatate de 5,5% este optionala.
Tot miercuri, Guvernul a aprobat scrisoarea suplimentara de intentie la acordul cu FMI.
Potrivit ministrului finantelor, TVA-ul si cota unica raman nemodificate atat anul acesta, cat si in 2011.