Basescu respinge Legea parteneriatului stat-biserica. Citeste reprosurile

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale. Acesta ar trebui mai bine reglementat, iar finantarea - transparenta.

Legea transmisa spre promulgare reglementeaza finantarea din fonduri publice a programelor initiate de culte pentru dezvoltarea si derularea de servicii sociale si actiuni caritabile, precum si pentru formarea si instruirea corpurilor de voluntari care activeaza in domeniul asistentei sociale, mentioneaza presedintele in cererea de reexaminare, potrivit unui comunicat al Presedintiei.

Motivele cererii sunt urmatoarele:

1. Legea transmisa spre promulgare reglementeaza finantarea din fonduri publice a programelor initiate de culte pentru dezvoltarea si derularea de servicii sociale si actiuni caritabile, precum si pentru formarea si instruirea corpurilor de voluntari care activeaza in domeniul asistentei sociale. Consideram ca statul ar trebui sa incurajeze mai mult insertia sociala a persoanelor care beneficiaza de programele de servicii sociale in cadrul familiilor si nu in cadrul unor unitati de asistenta sociala.

2. In prezent, prestarea de servicii de asistenta sociala de catre entitati non-guvernamentale, in parteneriat cu autoritatile publice, este reglementata prin Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.

Citește și
Copii in saracie
Biserica, partener la sistemul de asistenta sociala din Romania
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Potrivit art. 2 al acestei legi, nivelul subventiilor acordate nu poate depasi costul mediu lunar de intretinere, pe persoana asistata din unitatile de asistenta sociala de stat, cu profil similar, organizate ca institutii publice.

Conform prevederilor legii transmise spre promulgare, cultele care desfasoara activitati de asistenta sociala beneficiaza de o subventie de pana la 80% din valoarea proiectului aprobat.

Astfel, legea instituie un tratament diferentiat in acordarea de finantare publica intre culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte si celelalte organizatii neguvernamentale care presteaza activitati caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de alta parte.

3. Articolul 15 al legii transmise spre promulgare stabileste ca procedura de finantare prevazuta de prezentul act normativ sa deroge de la prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare.

Consideram ca este oportun ca procedura de finantare derogatoare de la regimul general stabilit prin Legea nr. 350/2005 sa fie in mod transparent, expres si clar stabilita prin prezenta lege si nu reglementata ulterior printr-o hotarare a Guvernului, act normativ de forta juridica inferioara legii.

De altfel, stabilirea unor proceduri clare de finantare in aceasta lege ar fi benefica si pentru a nu crea impresia unei politizari a modului de acordare a finantarilor pentru culte la nivelul autoritatilor locale.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale, tinand cont de motivele invocate.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in 8 martie, proiectul de lege privind stabilirea parteneriatului dintre stat si biserica in domeniul asistentei sociale, prin care statul ofera sprijin unitatilor de cult pentru a furniza servicii de asistenta sociala.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Patriarhia, suparata foc pe Facebook. PF Daniel are 3 conturi false
Patriarhia, suparata foc pe Facebook. PF Daniel are 3 conturi false

Preafericitul Daniel duce, fara succes, o lupta virtuala cu gigantul retelelor de socializare Facebook. Scandalul a plecat de la un motiv cat se poate de pamantesc. Cineva i-a facut Patriarhului 3 conturi false, iar biserica incearca sa le desfiinteze.

Biserica, partener la sistemul de asistenta sociala din Romania
Biserica, partener la sistemul de asistenta sociala din Romania

Se cauta o alternativa serioasa la sistemul de asistenta sociala din Romania de care au beneficiat pana acum, in egala masura, batranii sarmani, dar si oamenii cu masini de lux.

Fiecare biserica are chitantier pentru donatiile la Catedrala Neamului
Fiecare biserica are chitantier pentru donatiile la Catedrala Neamului

"Catedrala Mantuirii Neamului, un dar al tau, pentru eternitate!" E sloganul sub care Patriarhia Romana isi promoveaza cel mai indraznet dintre proiecte.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record

Potrivit autorităților ungare, Dunăre a atins nivelul maxim în sâmbătă dimineața, la ora locală 07:00. Atunci ar fi măsurat în jur de 8,5 metri, iar polițiștii de aici estimau, vineri, o creștere de aproximativ 40-50 centimetri.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.