Basescu: Parlamentul, solidar cu suspectii de coruptie. "I-am scris lui Ponta. Vizam o remaniere"
Sinteza declaratiilor. Presedintele Traian Basescu a facut prima declaratie publica, dupa referendumul din aceasta vara. Seful statului a atacat dur Parlamentul si pe unii politiceni, acuzandu-i ca se solidarizeaza cu cei suspectati de acte de coruptie.
Presedintele Basescu a anuntat ca i-a cerut printr-o scrisoare, premierului Victor Ponta, sa-i remanieze pe ministrii care au intrat in vizorul Agentiei Nationale de Integritate.
Cele mai importante declaratii
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
I-am transmis premierului Victor Ponta o scrisoare in legatura cu cei patru membri ai Executivului acuzati de ANI de incompatibilitate. N-am primit inca niciun raspuns, dar vizam, sigur, si o eventuala remaniere.
Eu iau in calcul varianta interesului national. Voi desemna un premier care sa serveasca interesul national. Povestea ca il suspendam pe Basescu nu ma impresioneaza.
Romania este suspectata ca nu mai este capabila sa organizeze alegeri libere, dupa fraudele de la referendum. Va trebui ca fraudele sa fie investigate pana la capat. In aceste conditii va trebui sa suportam situatia in care vor fi trimisi in tara observatori OSCE la alegeri, Romania fiind stat UE.
Nivelul fraudei este urias si institutiile statului trebuie sa-si faca treaba pana la capat in numele democratiei. Pentru mine personal nu mai au valoare rezultatele investigatiile pentru ca ele nu mai pot schimba rezultatul de la referendum. Dar pentru democratia din Romania este fundamental.
Corectitudinea votului este fundamentul democratiei. Daca si acolo furam, putem spune ca nu mai avem nicio speranta in ceea ce priveste functionarea statului de drept.
Raportul MCV, care urmeaza sa fie prezentat in decembrie sau ianuarie, va fi unul dezastruos. Nici macar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al Poporului. Va cantari greu si negativ in raport si faptul ca de circa 5 luni toate institutiile statului sunt supuse unor atacuri continue. Cei care cred ca asa isi vor subordona institutiile statului gresesc
Un flagrant e flagrant si daca e campanie si daca nu e, pentru ca institutiile functioneaza 24 din 24 de ore 365 de zile pe an si nu se poate spune "E campanie, domnilor procurori, domnilor de la ANI, luati-va vacanta! Domnule presedinte, taci!"
Aceia care incearca sa puna pe seama campaniei electorale cazurile de incompatibilitate sau cercetarile procurorilor gresesc.
Vreau sa fac clar pentru toti ca nu este treaba mea batalia politica. Ma simt responsabil pentru Romania si pentru romani. Romania este pusa sub semnul intrebarii din punctul de vedere al statului de drept.
Daca nu vor inceta atacurile la adresa mea in campanie, ma vor obliga sa ma apar
Consecintele se rasfrang pe romani. Nimeni nu spune senatorul sau deputatul X, spune «Romania», iar Romania nu inseamna doar cei 471 de parlamentari.
Nu au legatura cu interesul national aceste atitudini, de solidarizare cu oameni care se presupune ca au incalcat legea. Oriunde in lumea civilizata cand un ministru, un parlamentar este suspectat de eventuale acte de coruptie, sau de incompatibilitate, sau de acte in neregula, el demisioneaza. La noi, politicienii se solidarizeaza, iar aceasta demonstreaza ca nu suntem stat de drept, iar efectele le vom vedea in raportul pe MCV din decembrie sau ianuarie.
Cititi si: Ministrul Dan Sova: Daca Basescu nu-l nominalizeaza premier pe Ponta, il suspendam
Sursa: Pro TV
Etichete: traian basescu, imunitate parlamentară, Parlament, coruptie, victor ponta,
Dată publicare:
12-11-2012 19:13