Basescu, intrebat despre participarea Romaniei la achizitionarea unor drone: "Nu marim taxele"

22-05-2012 08:19

Traian Basescu

Intrebat la finalul summit-ului NATO despre participarea Romaniei la cumpararea unor avioane fara pilot, presedintele Traian Basescu a dat un raspuns ...bizar.

Seful statului a spus, razand: "Nu marim taxele. Deci nu marim taxele pentru nimic, nu confirm si nu infirm comunicatul Casei Albe".

Intrebarea adresata presedintelui Romaniei se referea la un comunicat al Casei Albe potrivit caruia Romania va participa la achizitionarea a cinci drone (avioane fara pilot, n.r.) impreuna cu alte 13 state. Astfel, seful statului a fost chestionat despre contributia financiara a Romaniei si daca s-au stabilit detaliile tehnice.

Romania si alte 12 state NATO vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achizitiona si a opera in comun cinci avioane fara pilot concepute de americani, in cadrul unui ambitios program de supraveghere aeriana in Europa, anunta, in februarie, un oficial al Aliantei Nord-Atlantice.

Treisprezece state NATO, intre care Germania, Italia, Romania si Statele Unite, vor investi un miliard de euro in achizitionarea unor avioane de recunoastere fara pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americana Northrop Grumman.

Aceste tari vor mai cheltui in plus doua miliarde de euro pentru functionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestra Aliata), timp de doua decenii, de la baza aeriana Sigonella din Sicilia (Italia), a precizat oficialul.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO