Traian Basescu a semnat decretul pentru desemnarea lui Victor Ponta in functia de premier
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru desemnarea lui Victor Ponta in functia de premier. El le-a transmis liderilor USL ca este interesat de colaborarea cu majoritatea parlamentara.
Redam, integral, comunicatul Administratiei Prezidentiale referitor la desemnarea lui Victor Ponta in functia de premier:
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat, luni, 17 decembrie 2012, Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru.
Alegeri 2024
10:44
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi
10:38
CTP, despre rezultatele la prezidențiale: Georgescu, un personaj creat de Inteligența Artificială. Românii vor afla cine este
10:38
Moldovenii cu cetățenie română au votat masiv cu Elena Lasconi- 56,65%. Călin Georgescu nu a existat peste Prut
10:37
Elena Lasconi, după ce a urcat pe locul doi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Ca urmare a faptului ca a existat o singura propunere din partea reprezentantilor partidelor politice si ai minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultarile in vederea desemnarii candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul presedinte Traian Basescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la functia de prim-ministru.
Va transmitem mai jos textul Decretului nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru:
_____________________________________________
- pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru
in temeiul prevederilor Art. 85 alin. (1), ale Art. 94 lit. c), ale Art. 100 alin. (1) si ale Art. 103 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata,
Presedintele Romaniei
d e c r e t e a z a :
Articol unic. – Se desemneaza domnul Victor-Viorel Ponta in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit Art. 103 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE ROMANIEI
TRAIAN BASESCU"
Presedintele Traian Basescu i-a invitat luni la ora 10.00 pe liderii partidelor care, in urma alegerilor din 9 decembrie, au intrat in Parlamentul Romaniei. Consultarile de la Palatul Cotroceni s-au desfasurat in acelasi timp cu toti reprezentantii partidelor si ai minoritatilor nationale.
Jurnalistii nu au avut acces pe durata desfasurarii intalnirii. Administratia Prezidentiala a anuntat ca oportunitati de imagine de la reuniune vor fi doar pentru cameramanul si fotograful oficiali, imaginile urmand sa fie transmise presei acreditate.
In inregistrarea video transmisa de Presedintie, Traian Basescu le atrage atentia reprezentantilor partidelor parlamentare asupra "restantelor" pe care le are de recuperat noul Parlament:
-► "Da, avem o problema care se va materializa in ianuarie. In vederea raportului pe justitie, incepand cu 11 ianuarie, 11-12 ianuarie, vom avea o noua vizita a Comisiei Europene. In modul cel mai sincer va spun ca ma ingrijoreaza faptul ca avem restante parlamentare si nu vreau sa le numesc... S-ar putea din nou sa revina problema de acum doi ani cand in raport aveam mentiuni despre faptul ca Parlamentul se opune anchetarii unor politicieni pe care Parchetul vrea sa-i ancheteze, nu sa-i aresteze. Deci acest punct v-as ruga sa-l aveti in atentie ca o prioritate zero a viitorului Parlament (...). N-as vrea sa dau ocazia unor tari care tot timpul ne-au suspectat de lipsa de apetit a clasei politice pentru libertatea justitiei, n-as vrea sa le dam ocazia ca in martie la JAI sa spuna avem o problema in Romania (...)."
-►"In calitate de presedinte ma intereseaza colaborarea cu majoritatea parlamentara, pentru ca exercitarea functiei mele depinde de colaborarea cu majoritatea parlamentara (...) Nu se poate face decat prin parteneriat presedinte-majoritate, cel putin majoritate."
-► "Ne dam seama de discrepanta intre ce au vrut romanii la referendumul din 2009 si ce a iesit. Legea sanatatii e iarasi o prioritate, care e si in acordul cu Fondul. Reorganizarea administrativa, legea electorala, sunt lucruri la care trebuie sa colaborati (...). Eu nu am cum sa nu colaborez cu majoritatea parlamentara. Am vazut si afirmatii ridicole de genul 's-au intalnit la miezul noptii'. Nu, ne-am intalnit ca oamenii normali la 8 seara. Majoritatea vrea discutii cu UDMR-ul, dupa ce le-au terminat le-au putut vedea. Atunci ne-a permis programul, nu ne-am vazut nici la miezul noptii, nici ascunsi. Si daca majoritatea parlamentara va dori sa continuam acest mod de a o discuta-o, o voi face. Cum voi discuta si cu opozitia... Din pacate rezultatele opozitiei arata ca exista o discrepanta mare intre forta de vot in Parlament a majoritatii si forta de vot a opozitiei. De aceea fac un apel la majoritatea parlamentara sa ocroteasca minoritatea parlamentara, opozitia."
Cum au decurs consultarile de la Palatul Cotroceni:
Presedintele Basescu a spus la consultarile de la Cotroceni, dupa ce toate formatiunile si-au prezentat punctele de vedere privind functia de premier, ca a fost avansat un singur nume, Victor Ponta, cei care au sustinut propunerea au o majoritate confortabila, iar "lucrurile sunt incheiate".
Presedintele Basescu a precizat, la inceputul intalnirii, numarul de mandate obtinut de fiecare partid in Parlament si a intrebat reprezentantul fiecarei formatiuni ce propunere de premier are, incepand cu PSD, care a obtinut cel mai mare numar de mandate. Victor Ponta i-a spus presedintelui ca propunerea de premier facuta de PSD, sustinuta si de PNL, PC si UDMR, este persoana sa si i-a inmanat documentul in acest sens lui Basescu.
Basescu a citit din documentul USL, precizand ca acolo scrie ca Victor Ponta este propunerea de premier din partea PSD, PNL, PC si UNPR, dar a invitat si celelalte partide din Uniunea Social-Liberala sa-si spuna punctele de vedere, precizand ca doreste ca procedura de consultare sa fie "riguros constitutionala", pentru a nu putea fi contestata ulterior.
Presedintele i-a spus lui Eduard Hellvig, reprezentantul PNL la consultari, ca documentul USL este semnat de liderul liberal Crin Antonescu, dar considera ca secretarul general al PNL este "delegat autorizat".
Presedintele PDL, Vasile Blaga, i-a spus sefului statului ca PDL nu are propunere. Basescu i-a spus, razand: "Daca aveati propunere, poate va dadeam mandatul, dar, daca nu aveti, ce sa va fac?!".
Dan Diaconescu a spus ca PPDD nu are propunere de premier la aceste alegeri si le asteapta pe urmatoarele.
Kelemen Hunor a spus ca UDMR nu are nicio propunere de premier, apreciind ca ca cei care au castigat alegerile au responsabilitatea sa conduca Guvernul.
Liderii PC si UNPR au spus ca il propun pe Victor Ponta premier.
Forta Civica si PNtCD nu au formulat propuneri pentru functia de prim-ministru. Si minoritatile nationale l-au propus pe Victor Ponta premier.
"In momentul de fata avem un singur nume, acest nume este Victor Ponta, care, teoretic, desi abordarea mea este ca majoritatile se demonstreaza in Parlament, teoretic, din ceea ce s-a afirmat, avem 210 mandate la PSD, 149 la PNL, la PC 21, UNPR 15 si minoritati 18, asta da teoretic o majoritate confortabila. Pentru mine, lucrurile sunt incheiate, cu atat mai mult cu cat reprezinta si vointa electoratului ca aceasta structura politica sa aiba guvernarea Romaniei", a spus Basescu.
Intalnirea s-a desfasurat in Sala Unirii a Palatului Cotroceni. La intarea presedintelui, toti cei prezenti s-au ridicat in picioare. Traian Basescu a intrat si, fara a da mana cu vreunul dintre participanti, i-a invitat sa se aseze.
Inregistrarea video a consultarilor presedintelui Traian Basescu cu reprezentantii partidelor si ai minoritatilor nationale din Parlament, care au avut loc luni la Cotroceni, a fost transmisa de Administratia Prezidentiala.
Cronologia evenimentelor, luni, 17 decembrie 2012:
ora 14.30 Primele declaratii ale lui Victor Ponta dupa desemnare: "A fost cum trebuie sa fie - scurt si civilizat"
ora 12.00 Presedintele Traian Basescu anunta pe site-ul oficial al Administratiei Prezidentiale ca a semnat decretul pentru desemnarea lui Victor Ponta in functia de premier.
ora 11.10 Purtatorul de cuvant al Fortei Civice, Smaranda Vornicu, a declarat ca la intalnirea de la Cotroceni partidele din ARD au spus ca nu are o propunere pentru prim-ministru, iar reprezentantii UDMR au precizat ca vor sustine persoana propusa de majoritate.
Potrivit Smarandei Vornicu, participanta la intalnirea de la Cotroceni, singura propunere de premier a fost Victor Ponta, sustinut de PSD, PNL, PC, UNPR si grupul minoritatilor nationale. Smaranda Vornicu a precizat ca, la intalnirea de la Cotroceni, liderul Fortei Civice Mihai Razvan Ungureanu i-a spus presedintelui ca ARD ar fi avut nume pentru functia de premier, dar, "date fiind conjunctura si majoritatea", reprezentantii ARD se vor abtine de la acest lucru.
Presedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat la intalnirea de la Cotroceni ca PDL nu are o propunere de prim-ministru, a aratat Vornicu.
ora 11.00 Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca subiectul intrarii UDMR la guvernare este unul "foarte fierbinte", el aratand ca joi si vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetateni de etnie maghiara care s-au pronuntat in defavoarea intrarii UDMR la guvernare. "Azi ar trebui sa avem o intalnire cu UDMR sa finalizam discutiile, e de fapt cel mai fierbinte subiect", a spus Dragnea.
El a aratat ca exista reactii din tara, pe care le-a catalogat ca "foarte intense", referitor la intraraea UDMR la guvernare. "O sa fie o discutie importanta, subiectul e foarte fierbinte, foarte fierbinte, reactiile din tara sunt destul de intense, ca sa nu spun altceva, in toate sensurile", a spus Dragnea.
El a aratat ca s-au primit telefoane la PSD de la cetateni de etnie maghiara care s-au pronuntat impotriva intrarii UDMR la guvernare. "Am primit la sediul PSD, paradoxal, joi si vineri, zeci de telefoane de la cetateni de etnie maghiara care zic sa nu intre UDMR la guvernare. in aceste conditii ne intalnim azi", a spus Dragnea.
ora 10.50 Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca presedintele Traian Basescu il va desemna pe Victor Ponta premier in conferinta de presa de la ora 12.00, el aratand ca in foarte scurt timp trebuie construita formula guvernamentala, important fiind "sa avem Guvern pana la Craciun".
ora 10.45 Liderii USL i-au dat presedintelui Traian Basescu, la consultarile de luni dimineata de la Palatul Cotroceni, o hartie semnata de ei in care se preciza ca propunerea USL pentru functia de premier este Victor Ponta.
ora 10.30 Consultarile de la Palatul Cotroceni s-au incheiat.
ora 10.10 Au inceput consultarile dintre partide si presedintele Traian Basescu.
ora 09.45 Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat inaintea consultarilor de la Cotroceni ca PDL nu va merge cu o propunere de premier, va ramane in opozitie si va participa la discutiile privind modificarea Constitutiei, privind Codul electoral si reorganizarea teritoriala. "Nu vom merge cu o prounere de prim-ministru, vom ramane in opozitie si vom sanctiona toate derapajele de la democratie ale actualei puteri. Daca vom fi solicitati, vom participa la discutiile asupra modificarii Constitutiei, Codului electoral si reorganizarea teritoriala a Romaniei", a precizat Blaga.
Intrebat cum comenteaza faptul ca liderul PNL, Crin Antonescu, a spus ca nu va merge la Cotroceni, Blaga a raspuns: "Este problema domniei sale, dar nu vad decat un dublu discurs al domnului Crin Antonescu. Pe de o pare, participa la intalniri informale, normale, iar pe de alta parte nu participa la consultarile oficiale".
El a mai apreciat ca este "o copilarie" ca Forta Civica sa vina cu o propunere de premier. Intrebat daca PDL va sustine propunerea de premier a partidului Forta Civica, Blag a raspuns: "Este o copilarie, nu cred ca Forta Civica va veni cu o propunere de premier".
ora 09.45 Delegatia USL a plecat spre Palatul Cotroceni.
ora 09.35 Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a ajuns la Palatul Cotroceni.
ora 09.20 Premierul Victor Ponta a declarat la sediul USL ca la consultarile de la Palatul Cotroceni va merge cate un reprezentant din partea fiecarei formatiuni componente a Uniunii. El a explicat ca la consularile de la Palatul Cotroceni vor merge astfel patru reprezentanti ai USL.
In ceea ce priveste desemnarea primului ministru de catre presedintele Traian Basescu, Ponta a aratat ca acest lucru este doar o formalitate. Primul ministru a tinut sa-si arate ingrijorarea fata de situatia din nordul Moldovei si a spus ca imediat dupa consultarile de la Cotroceni se va intoarce al Guvern pentru a se ocupa de acest lucru impreuna cu ministrul de Interne, Mircea Dusa.
Liderii USL s-au intalnit luni dimineata la sediul USL pentru o sedinta scurta, care are loc inainte de consultarile de la Palatul Cotroceni.
ora 09.15 Sinteza declaratiilor co-presedintelui USL, Daniel Constantin:
- "Ramane sa stabilim formula in care mergem la Cotroceni, eu cred ca trebuie sa mergem intr-o formula sau alta, pentru ca obiectivul nostru este sa transpunem cat mai repede rezultatul alegerilor. Modul in care vom merge, cum vom merge...il vom stabili dupa aceasta sedinta.
- Nu pot sa comentez eu ce v-a spus domnul Antonescu, are libertatea sa spuna tot ceea ce gandeste.
- Cred ca important este sa avem astazi premierul desemnat, dupa care vor incepe discutiile, evident, in primul rand in cadrul USL, dupa care vom avea discutii si cu UDMR, sa vedem daca ajungem la o concluzie."
ora 09.00 Co-presedintele USL, Crin Antonescu, vorbeste cu jurnalistii in fata sediului Uniunii Social Liberale. Sinteza declaratiilor:
- "In mod traditional si logic consultarile de la Cotroceni au respectat principiul identitatii, adica partidele se consulta pe rand cu presedintele. Vreau sa stau de vorba cu partidul X ca sa vad ce spune partidul X. Forma pe care presedintele Basescu a ales-o astazi este una care nu respecta acest drept la identitate al partidelor si din acest motiv eu nu particip la consultari."
- "Probabil secretarul general al partidului ma va reprezenta, domnul Hellvig, dar vom vedea."
- "Din punctul meu de vedere asta ar trebui sa se intample, dar vom lua o decizie la USL. Eu va spun ca indiferent de formula nu blocam niciun fel de negociere. Am incercat sa va explic de ce nu admit sa fiu tratat, ca reprezentat al USL, in aceasta maniera de Traian Basescu. Nu este scandal sau vreo criza, ci o atitudine la care am dreptul."
- "Daca se interpreteaza Constitutia in lumina partidelor, ar fi trebuit sa existe o consultare doar cu Alianta care a obtinut doua treimi."
- "Eu cred ca nu e niciun fel de dilema, niciun fel de neclaritate. In momentul in care s-a cunoscut rezultatul votului s-a cunoscut si numele premierului care va fi desemnat."
- "Daca primul ministru este desemnat astazi probabil ca foarte repede, in fucntie de viteza cu care noul Parlament reuseste sa-si aleaga structurile, din acel moment cred ca premierul va fi gata sa vina in Parlament."
- "Eu nu tin neaparat sa merg, nu e nevoie de chestiunea asta. Repet, procesul nu este obstructionat cu nimic."
Crin Antonescu: "Daca Basescu a chemat toate partidele la aceeasi ora, ca la colhoz, eu nu merg"
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu a transmis, vineri, presedintilor partidelor parlamentare si reprezentantilor minoritatilor nationale din Parlament, scrisori de invitatie pentru participarea la consultarile necesare desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, in conformitate cu prevederile Articolului 103 din Constitutia Romaniei.
Scrisorile de invitatie au fost adresate lui Victor Ponta, presedintele PSD, lui Crin Antonescu, presedintele PNL, lui Vasile Blaga, presedintele PDL, lui Dan Diaconescu, presedintele PPDD, lui Hunor Kelemen, presedintele UDMR, lui Daniel Constantin, presedintele PC, lui Gabriel Oprea, presedintele UNPR, lui Mihai-Razvan Ungureanu, presedintele Partidului Forta Civica si lui Aurelian Pavelescu, presedintele PNTCD, dar si minoritatilor nationale din Parlament, se mentioneaza in comunicat.
La consultari au fost invitati maximum cinci reprezentanti ai fiecarui partid politic si, respectiv, ai minoritatilor nationale.
In mare parte, formatiunile si-au stabilit deja delegatiile si mandatele cu care vor merge la Cotroceni, dar unele aspecte ar urma sa fie discutate si luni dimineata. Partidele din USL, a caror propunere de premier este Victor Ponta, ar urma sa convina asupra participantilor luni dimineata, cand are loc si o intalnire a liderilor. Crin Antonescu, presedintele PNL, a spus inca de sambata ca el nu va merge la Cotroceni daca sunt chemate toate partidele, ca la "colhoz", la aceeasi ora. In aceasta situatie, din partea PNL ar putea sa participe la consultari o alta persoana.Liderii USL au avut miercuri seara o intalnire informala cu presedintele Basescu, informatiile in acest sens fiind confirmate sambata de Crin Antonescu. "Pot spune ca intalnirea a avut loc, ca ea a avut ca subiect de discutie cum se procedeaza mai departe in posibila criza in care ne aflam, ca punctul de vedere al meu si al colegilor mei din USL a fost ca se prodedeaza normal in raport cu Constitutia si cu democratia, in sensul ca Victor Ponta este desemnat premier, ca nu s-a cedat, nu s-a dat, nu s-a promis, nu s-a targuit nimic in schimbul acestui lucru si ca probabil lucurile vor merge asa mai departe", a spus Antonescu.
UDMR va merge la consultarile de la Cotroceni cu mesajul ca cei care au castigat alegerile au dreptul sa vina cu propunerea pentru functia de premier si sa formeze Guvernul. "La Cotroceni mergem cu un singur mesaj: cei care au castigat alegerile au tot dreptul sa vina cu propunerea pentru functia de premier si sa formeze Guvernul. Asta e situatia, avem nevoie de stabilitate, de coerenta in ceea ce priveste abordarile economice si fiscale si avem nevoie de o opozitie constructiva, indiferent cine si cati vor sta in opozitie", a spus sambata Kelemen Hunor, presedintele Uniunii.
Intrebat daca UDMR a luat in calcul faptul ca presedintele Basescu ar putea sa nu il nominalizeze pe Victor Ponta ca premier, liderul UDMR a raspuns negativ. "Nu. Dupa cate stiu eu, asta va fi solutia corecta", a afirmat el. Kelemen Hunor va conduce delegatia UDMR la consultarile de la Cotroceni, din care vor mai face parte vicepresedintele politic Borbely Laszlo, secretarul general Kovacs Peter, presedintele CRU, Biro Rozalia, presedintele Alesilor Locali, Borboly Csaba.
In ceea ce priveste minoritatile nationale, deputatul Varujan Pambuccian a declarat ca grupul are de 8 luni un protocol de colaborare cu USL si este logic ca il vor sustine pe Victor Ponta ca premier. "Consultarile de la Cotroceni vor fi mai degraba destul de formale, deoarece majoritatea este clara, mai degraba vor fi stabiliti pasii procedurali, decat consultari", a apreciat Pambuccian.PDL nu va merge la consultari cu nicio propunere de prim-ministru, dupa cum spunea recent Adriean Videanu. De asemenea, PDL a decis ca nu va vota niciun guvern din care nu face parte. Delegatia PDL la Cotroceni ar urma sa fie formata din presedintele Vasile Blaga, prim-vicepresedintii Cezar Preda si Mihai Stanisoara, secretarul general Gheorghe Flutur, vicepresedintele Anca Boagiu.
Acelasi mandat ca PDL vor avea reprezentantii PNTCD, din delegatia formatiunii urmand sa faca parte Aurelian Pavelescu, Sandra Pralong, Ioan Mihaila, Alex Stefanescu.
Forta Civica va merge la Cotroceni cu o delegatie formata din Mihai Razvan Ungureanu, presedinte, Adrian Iurascu, prim-vicepresedinte, Dan Cristian Popescu, vicepresedinte, Smaranda Vornicu si Stefan Pirpiliu, secretar general, dupa cum a precizat Pirpiliu pentru Mediafax.
Conform Constitutiei, presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.
Noii parlamentari - convocati pe 19 decembrie 2012
Traian Basescu a semnat, vineri, decretul de convocare a noului Parlament pentru 19 decembrie, la ora 13.00. "Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat vineri, 14 decembrie a.c., Decretul prin care Parlamentul Romaniei, ales la data de 9 decembrie 2012, se convoaca in ziua de 19 decembrie 2012, la ora 13.00, la sediul celor doua Camere, aflat in Palatul Parlamentului, din Strada Izvor Nr. 2 - 4, Sector 5, Bucuresti", informeaza Administratia prezidentiala.
Decretul a fost emis imediat dupa ce Traian Basescu a sosit de la Bruxelles.
Procesele-verbale privind rezultatele alegerilor parlamentare din 9 decembrie au fost publicate vineri in Monitorul Oficial. Procesele-verbale cuprind numarul alegatorilor care au mers la vot, voturile valabil exprimate, partidele si formatiunile care au trecut pragul electoral, precum si numele tuturor celor 588 de senatori si deputati carora le-au fost atribuite mandate.
Presedintele Basescu a declarat, vineri, ca imediat ce va fi publicat in MO rezultatul alegerilor va convoca noul Parlament, precizand ca trebuie sa tina cont de faptul ca actualul Legislativ isi incheie mandatul in 19 decembrie si ca urmeaza sa decida daca va face convocarea pentru 19, la ora 13.00.
"Imediat ce se publica rezultatul alegerilor in Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie sa tina seama de un element esential: nu pot suprapune functionarea a doua parlamente. Parlamentul actual isi incheie in 19 decembrie mandatul", a spus Basescu, in conferinta de presa de la Bruxelles, raspunzand intrebarilor ziaristilor.
"In avion decid daca voi convoca pentru 19 la ora 13.00 sau... Sa fie cat mai apropiat pentru ca institutiile rezultate din alegeri sa fie puse rapid pe picioare", a mai spus Traian Basescu.
Senatul si Camera Deputatilor nou alese se intrunesc in locul, ziua si la ora stabilite prin decretul de convocare emis de presedintele Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri.
Senatul si Camera legal constituite aleg, fiecare, Biroul permanent. Pana la alegerea Biroului permanent, lucrarile celor doua Camere sunt conduse de cel mai in varsta senator, respectiv deputat, in calitate de presedinte decan de varsta, asistat de cei mai tineri 4 senatori, in calitate de secretari asistenti.
Regulamentele celor doua Camere stipuleaza ca pana la alegerea Biroului permanent pot avea loc numai dezbateri cu privire la validarea mandatelor de senator sau deputat, la procedurile necesare depunerii juramantului sau legate de constituirea noului Senat sau a Camerei Deputatilor.Pentru validarea mandatelor, Senatul si Camera aleg, in prima sa sedinta, o comisie compusa din 15 parlamentari. Numarul parlamentarilor care sunt propusi in comisia de validare de fiecare partid sau alianta este in functie de numarul membrilor sai raportat la numarul total al membrilor respectivei Camere si se stabileste prin negocieri realizate de reprezentantii acestora.
Nu pot sa faca parte din comisia de validare parlamentarii impotriva carora au fost inregistrate sesizari motivate de invalidare a mandatului, anterior constituirii comisiei.
Verificarea legalitatii alegerii se face de catre grupe de lucru constituite la nivelul comisiei. Comisia de validare se pronunta prin votul majoritatii membrilor sai asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii parlamentarilor, precum si asupra contestatiilor primite in termen de 4 zile de la constituirea sa. Contestatiile pot fi formulate de cetateni romani cu drept de vot.
Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator sau deputat in cazul in care constata ca alegerea acestuia s-a facut prin incalcarea dispozitiilor legii electorale privind candidatura sau obtinerea mandatului, sau in situatii de frauda dovedita sau recunoscuta. Audierea parlamentarilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atat in cadrul Comisiei de validare, cat si in plen.In cel mult cinci zile de la constituire, Comisia de validare intocmeste un raport in care nominalizeaza parlamentarii pentru care propune validarea sau invalidarea mandatelor, cu motivarea propunerilor de invalidare. Raportul este aprobat de Comisia de validare cu votul majoritatii membrilor acesteia.
Senatul, respectiv Camera, se intrunesc, de drept, in a cincea zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului prezentat de presedintele acesteia.
Plenul fiecarei Camere hotaraste prin vot asupra listei cuprinzand numele si prenumele parlamentarilor propusi pentru validarea alegerii, ordonati pe circumscriptii electorale. Hotararea privind validarea sau invalidarea alegerii senatorilor, respectiv a deputatilor, se adopta cu votul majoritatii membrilor Camerei respectiv. Ulterior, parlamentarii a caror alegere a fost validata depun juramantul de credinta fata de tara si popor. Refuzul de a depune juramantul atrage pierderea mandatului.
Senatul si Camera Deputatilor sunt legal constituite dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori si deputati.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: premier, traian basescu, Parlament, Crin Antonescu, victor ponta, consultari, USL,
Dată publicare:
14-12-2012 19:01