Antonescu: PNL se opune categoric unei "supraimpozitari" a veniturilor peste 1.000 de euro

Crin Antonescu

Crin Antonescu a declarat la finalul sedintei USL, ca PNL se opune "categoric" introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, sustinuta de premierul Victor Ponta, precizand ca eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.

Antonescu a fost intrebat cum vede propunerea premierului Victor Ponta pentru introducerea unei taxe de solidaritate de 10% pentru bugetarii cu venituri peste 1.000 de euro.

"PNL se opune categoric oricarei supraimpozitari sau cresteri de fiscalitate si datorita atasamentului sau la principiul cotei unice, si mai ales pentru ca unul din angajamentele majore ale USL, la care tinem toti in aceeasi masura, liberali sau social-democrati, este acela ca nu vor creste taxele si impozitele. In aceasta privinta, pozitiile sunt clare si, repet, solutiile nu pot veni nici pentru rectificarea bugetara, nici pentru toate celelalte nevoi publice foarte mari, ce-i drept, dar nu pot veni din sume care nu sunt semnificative si care s-ar obtine dintr-o taxare a veniturilor mai mari de 1.000 de euro si asa mai departe. Si in plan simbolic, dar si in plan practic nu putem sa acceptam o asemenea formula pentru ca, repet, nu rezolva – pe de o parte incalca angajamentele electorale, pe de alta parte nu rezolva problema bugetara. Trebuie luate masuri de fond, care sa poata stimula cu adevarat aparitia locurilor de munca si, implicit, incasarile la buget", a afirmat Antonescu.

In ceea ce priveste impactul unei astfel de taxe de solidaritate, liderul PNL a precizat ca oricare cifra luata in calcul nu justifica aplicarea acestei masuri.

"Exista calcule diferite, dar esential este ca, indiferent ce cifra am lua, oricare dintre cifre am lua, niciuna nu reprezinta o suplimentare semnificativa a bugetului, ceva care sa acopere niste necesitati semnificative din acest buget", a sustinut Antonescu.

Citește și
Crin Antonescu
Crin Antonescu ramane "vigilent" in privinta programului de guvernare al USL la Ministerul Justitiei
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

El a mai mentionat ca "nevoile de la rectificare (bugetara, n.r.) nu pot fi oricum acoperite de introducerea unei asemenea taxe".
Premierul Victor Ponta si-a prezentat luni si marti din nou intentia de a introduce o taxa de solidaritate pentru bugetarii care castiga peste 1.000 euro lunar, avansand insa de aceasta data un cuantum al taxei de 10%, nu de 16% ca in declaratiile publice din ultimul an.

Taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, daca s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privata, si pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirma surse guvernamentale.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Crin Antonescu:
Crin Antonescu: "Inteleapta ar fi retragerea propunerilor pentru procurori si reluarea procedurii"

Crin Antonescu a declarat ca liberalii sunt gata oricand sa preia Ministerul Justitiei daca se respecta criteriile pentru numirea procurorilor, mentionand ca alegerea este a premierului si adaugand ca ar fi inteleapta retragerea actualelor propuneri.

Crin Antonescu ramane
Crin Antonescu ramane "vigilent" in privinta programului de guvernare al USL la Ministerul Justitiei

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca premierul Victor Ponta l-a asigurat ca va respecta programul USL la Ministerul Justitiei, care va fi asumat de PSD.

Crin Antonescu: Sunt hotarat sa-l sustin pe Ponta pana la finalul ciclului electoral
Crin Antonescu: Sunt hotarat sa-l sustin pe Ponta pana la finalul ciclului electoral

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca este si acum hotarat sa-l sustina cel putin pana la capatul acestui ciclu electoral pe premierul Victor Ponta, pentru ca angajamentele electorale ale USL sa se indeplineasca.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.