Antonescu: PNL se opune categoric unei "supraimpozitari" a veniturilor peste 1.000 de euro
Crin Antonescu a declarat la finalul sedintei USL, ca PNL se opune "categoric" introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, sustinuta de premierul Victor Ponta, precizand ca eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.
Antonescu a fost intrebat cum vede propunerea premierului Victor Ponta pentru introducerea unei taxe de solidaritate de 10% pentru bugetarii cu venituri peste 1.000 de euro.
"PNL se opune categoric oricarei supraimpozitari sau cresteri de fiscalitate si datorita atasamentului sau la principiul cotei unice, si mai ales pentru ca unul din angajamentele majore ale USL, la care tinem toti in aceeasi masura, liberali sau social-democrati, este acela ca nu vor creste taxele si impozitele. In aceasta privinta, pozitiile sunt clare si, repet, solutiile nu pot veni nici pentru rectificarea bugetara, nici pentru toate celelalte nevoi publice foarte mari, ce-i drept, dar nu pot veni din sume care nu sunt semnificative si care s-ar obtine dintr-o taxare a veniturilor mai mari de 1.000 de euro si asa mai departe. Si in plan simbolic, dar si in plan practic nu putem sa acceptam o asemenea formula pentru ca, repet, nu rezolva – pe de o parte incalca angajamentele electorale, pe de alta parte nu rezolva problema bugetara. Trebuie luate masuri de fond, care sa poata stimula cu adevarat aparitia locurilor de munca si, implicit, incasarile la buget", a afirmat Antonescu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In ceea ce priveste impactul unei astfel de taxe de solidaritate, liderul PNL a precizat ca oricare cifra luata in calcul nu justifica aplicarea acestei masuri.
"Exista calcule diferite, dar esential este ca, indiferent ce cifra am lua, oricare dintre cifre am lua, niciuna nu reprezinta o suplimentare semnificativa a bugetului, ceva care sa acopere niste necesitati semnificative din acest buget", a sustinut Antonescu.
El a mai mentionat ca "nevoile de la rectificare (bugetara, n.r.) nu pot fi oricum acoperite de introducerea unei asemenea taxe".
Premierul Victor Ponta si-a prezentat luni si marti din nou intentia de a introduce o taxa de solidaritate pentru bugetarii care castiga peste 1.000 euro lunar, avansand insa de aceasta data un cuantum al taxei de 10%, nu de 16% ca in declaratiile publice din ultimul an.
Taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, daca s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privata, si pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirma surse guvernamentale.