Analiști, despre conflictul Iohannis-Guvern: ”Președintele are libertatea de a refuza”


Ultimul update: Luni 07 Ianuarie 2019 20:04
Data publicarii: Luni 07 Ianuarie 2019 19:07
Categorie: Stiri Politice

Premierul Viorica Dancilă a numit, luni, miniştri interimari pentru posturile vacanţe de la Dezvoltare şi Transporturi. Îl acuză, însă, pe preşedintele Klaus Iohannis că blochează activitatea Guvernului, când ţara preia preşedinţia consiliului UE.

Pe de altă parte, analiştii politici sunt de părere Iohannis are dreptul constituţional să respingă propunerile făcute şi se aşteaptă ca şi acest conflict să ajungă la Curtea Constituţională.

Cei doi miniştri interimari - Rovana Plumb la Transporturi şi Eugen Teodorovici la Dezvoltare Regională - vor avea un mandat de cel mult o lună şi jumătate, potrivit legii. Dar social-democraţii vor să rezolve problema miniştrilor mai devreme, până când guvernanţii încep seria întâlnirilor cu oficialii europeni, în cadrul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, preluată de România de la 1 ianuarie.

Premierul Viorica Dancilă susţine că e nevoie de soluţii definite pentru numirea de titulari la Transporturi şi Dezvoltare până la mijlocul acestei săptămâni. Tot până atunci, preşedintele va motiva de ce a refuzat propunerile de miniştri făcute de PSD - Lia Olguta Vasilescu la Dezvoltare şi Mircea Drăghici la Transporturi.

Guvernul ar vrea să aibă miniştri titulari pe 10 ianuarie, când la Bucureşti sunt aşteptaţi oaspeţi de la Bruxelles, pentru ceremonia oficială de preluarea a Preşedinţiei Consiliului UE.

George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene: „Reprezintă cel mai important proiect de ţară de după integrarea în UE. Nu sunt timpuri chiar simple, am încredere că avem capacitatea de a avea valoare adăugată pentru consolidarea proiectului european.''

Consiliul Uniunii Europene reprezintă guvernele statelor membre ale Uniunii. Pentru şase luni, miniştrii români vor conduce discuţiile şi negocierile pentru adoptarea legislaţiei comunitare, vor coordona politicile europene şi se vor ocupa de problemele de securitate şi de cele economice. Pe agendă se află dosare importante cum ar fi Brexitul, Spaţiul Schengen sau bugetul Uniunii Europene.

Până atunci, însă, pe plan intern ia amploare conflictul dintre Guvern şi preşedinte. Joia trecută, Klaus Iohannis a semnat decretele de revocare din funcţie pentru Lucian Sova, de la Ministerul Transporturilor, şi pentru Paul Stănescu, de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Dar înlocuitorii propuşi de Viorica Dancilă nu au fost acceptaţi până acum de preşedinte, iar PSD îl acuză că blochează activitatea Guvernului.

Klaus Iohannis: „Dacă PSD doreşte alţi miniştri, n-are decât să numească alţi miniştri.''

Cristian Pârvulescu, analist politic: „Preşedintele are libertatea de a refuza anumiţi candidaţi, pentru că nu se mai încadrează în anumite niveluri de criterii de compentență politică şi în principiu dacă vorbim de o colaborare loială, ar trebui să vină cu alte propuneri. Dacă PSD doreşte un conflict cu preşedintele şi probabil că asta doreşte, atunci va încerca să facă aceleaşi nominalizări pentru a forţa o criză constitutională şi pentru a apela o dată în plus la CCR în speranţa unei decizii favorabile.”

Potrivit judecătorilor Curţii Constituţionale, şeful statului poate să respingă o singură dată şi motivat propunerile de miniştri venite din partea Guvernului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis a sesizat la Curtea Constituțională modificarea Legii Referendumului
Klaus Iohannis a sesizat la Curtea Constituțională modificarea Legii Referendumului
Klaus Iohannis a acceptat propunerile miniștrilor interimari la Transporturi și Dezvoltare
Klaus Iohannis a acceptat propunerile miniștrilor interimari la Transporturi și Dezvoltare
Tăriceanu: Doamna prim-ministru este pregătită pentru şicanele preşedintelui
Tăriceanu: Doamna prim-ministru este pregătită pentru şicanele preşedintelui
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila
Surse: Dăncilă va veni în Parlament pentru vot doar după moțiunea de cenzură
Şerban Valeca nu mai vrea să fie ministru al Educaţiei, deşi a fost validat de PSD
Urmările deciziei CCR privind miniştrii interimari. Motivele invocate de Dăncilă
Membru PLUS: ”Decizia CCR pune capăt unui război creat artificial, de ochii alegătorilor”
Viorica Dăncilă îl acuză de abuz pe Iohannis, după decizia CCR: ”A încălcat Constituția!
Iohannis, după decizia CCR: ”Doamna prim-ministru, poftiți de îndată în fața Parlamentului”
Adrian Wiener, USR
Lider USR: Vrem desființarea pensiilor speciale. Atitudinea PSD, ipocrită
Tăriceanu o acuză pe Birchall că primește ordine din afară. „Să dea urgent explicaţii”
Deputatul PSD Rădulescu: PSD nu împărtăşeşte opinia Anei Birchall privind Secția Specială
Liderul Cartel Alfa: Pactul propus de PSD e ipocrit, populist și ascunde un fapt absurd
Proiectul privind taxarea pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei, adoptat în Senat
O nouă lovitură în partidul lui Tăriceanu. Grupul deputaților ALDE s-a desființat