Alegerile parlamentare si locale din Romania vor avea loc SIMULTAN, la sfarsitul anului 2012
Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a anuntat ca membrii coalitiei guvermanentale au decis sa sprijine un proiect de lege privind comasarea alegerilor locale si parlamentare.
De asemenea, la sfarsitul acestei saptamani se va decide si modul de promovare a proiectului. Flutur a spus ca o varianta de promovare poate fi asumarea raspunderii Guvernului.
Prim-vicepresedintele PDL a explicat ca, prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, s-ar scurta perioada campaniei electorale si s-ar face o economie de 23 de milioane de euro.
"Europa trece prin clipe grele, nesigure din punct de vedere economic. Noi dorim stabilitate economica, ca anul viitor sa scurtam perioada campaniei electorale si dorim reducerea cheltuielilor pentru alegeri", a declarat Gheorghe Flutur.
El a precizat ca data alegerilor ar urma sa fie stabilita prin hotarare de guvern, intr-o zi de duminica, la sfarsitul anului 2012.
Pe de alta parte, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat tot astazi ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare si locale - precum si pentru proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ. Acest lucru se va intampla, cel mai probabil, saptamana viitoare, a mai spus Fekete, citat de Mediafax.
In ceea ce priveste proiectul de act normativ care vizeaza organizarea in aceeasi zi a celor doua scrutine, senatorul Uniunii a aratat ca acesta va fi, in mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administratiei si Internelor, dar "cosmetizat". El a mai spus ca data asumarii raspunderii Guvernului va fi stabilita astfel incat sa poata sa fie discutata in Parlament inclusiv o eventuala motiune de cenzura inainte de Craciun.
Fekete Andras Levente a mai declarat ca in acest proiect nu va fi precizat numarul de parlamentari.
Liderul senatorilor UDMR a adaugat ca norma de reprezentare va fi calculata, atat pentru alegerile localem cat si pentru cele parlamentare, in functie de acelasi numar de locuitori. Acest numar ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat in urma referendumului din octombrie 2011 - ale carui rezultate ar putea fi disponibile pana in iunie-iulie 2012 - sau raportat la numarul de locuitori inregistrati la evidenta populatiei cu trei luni inainte de alegeri.
Parlamentarul a mai declarat ca in actul normativ se va stipula ca delimitarea colegiilor nu va putea fi modificata in ultimele trei luni dinaintea scrutinului.
Pe de alta parte, Fekete a aratat ca Ministerul Administratiei si Internelor va face public in cursul zilei de luni noua varianta a proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale si parlamentare, care, sustine el, va fi analizata si ar mai putea sa sufere unele modificari.
Fekete Andras Levente a afirmat ca, in acest sens, grupurile parlamentare ale organizatiei din care face parte se vor intalni marti pentru a dezbate aceasta propunere de act normativ. "Dorinta noastra este sa mergem pe un sistem mixt, care sa prespuna colegii si liste. Acesta ar fi potrivit pentru toata lumea", a mentionat senatorul UDMR.