ALEGERI LOCALE 2016. Data la care romanii ar putea merge sa isi voteze primarii
Autoritatea Electorala Permanenta a lansat in dezbatere publica sase proiecte de hotarare de Guvern, unul dintre acestea vizand stabilirea datei de 5 iunie pentru organizarea alegerilor locale.
Un alt proiect vizeaza calendarul actiunilor din perioada electorala a alegerilor locale.
Astfel, cel tarziu pana la 22 martie, trebuie numerotate circumscriptiile electorale judetene si a circumscriptiei electorale a municipiului Bucuresti, iar pana la 24 martie a celor din fiecare judet si din fiecare sector al Capitalei. Pana la 25 martie ar trebui adusa la cunostinta data sedintei pentru tragerea la sorti a judecatorilor in Biroul Electoral Central, care ar trebui sa aiba loc pe 26 martie, iar o zi mai tarziu sa fie ales presedintele BEC si loctiitorul acestuia. BEC ar trebui completat cel tarziu pana la 28 martie cu presedintele si vicepresedintii AEP, cu cate un reprezentant al partidelor politice, al organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au grup parlamentar propriu in cel putin una din Camerele Parlamentului si al grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.
Pana pe 6 aprilie, partidele, aliantele si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa comunice semnele electorale catre Biroul Electoral Central.
Proiectul de hotarare mai stipuleaza ca cel tarziu pana la 12 aprilie trebuie comunicat de catre AEP numarul de alegatori rezultat din Registrul electoral si din listele electorale complementare.
Depunerea candidaturilor la alegerile locale va avea loc cel tarziu pana pe 26 aprilie. Candidaturile vor ramane definitive la 4 mai.
Campania electorala pentru acest scrutin va incepe pe 7 mai si se va incheia pe 4 iunie la ora 7,00.
Buletinele de vot vor fi tiparite pana pe data de 26 mai.
Votul va incepe pe 5 iunie, la ora 7,00, si se va incheia la ora 21,00.
Celelalte proiecte de hotarare prevad numerotarea celor 42 de circumscriptii electorale, stabilirea masurilor tehnice necesare organizarii si desfasurarii scrutinului, cheltuielile necesare pregatirii si desfasurarii alegerilor locale, preconizate pentru AEP la 11.218.000 de lei, si aprobarea modelelor si a conditiilor de tiparire ale buletinelor de vot.
Cele sase proiecte de hotarari ale Guvernului referitoare la alegerea autoritatilor administratiei publice locale
au fost lansate marti in dezbatere publica.
Potrivit unui comunicat al AEP remis, miercuri, AGERPRES, observatiile si propunerile legate de aceste proiecte de hotarari pot fi transmise la adresa de email [email protected], in termen de 15 zile calendaristice de la data afisarii lor.