DOCUMENTUL trimis de Ponta catre Curtea Constitutionala. Cati romani vor fi "radiati"de pe liste
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca a trimis Curtii Constitutionale o adresa cu informatiile primite de la MAI, care nu sunt listele electorale permanente, pentru ca Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.
Premierul a declarat ca trimis luni adresa catre presedintele Curtii, Augustin Zegrean, aceasta fiind inregistrata cu numarul 5451.
"Nu am transmis CC liste electorale dintr-un motiv pe care am reusit sa-l fac inteligibil pentru toata lumea: nu erau la noi listele electorale, ci au fost luate de Parchet", a spus Victor Ponta.
Premierul a mai spus ca CC, prin trei adrese, a solicitat Guvernul Romaniei indeplinirea anumitor proceduri referindu-se la prevederile Legii 370/2004 privind alegerea presedintelui Romaniei.
Ponta: 34.654 persoane radiate din liste, 512.379 cu CI expirate si 3.052.397 romani in strainatate
Victor Ponta a anuntat, luni, ca, din datele de la MAI si MAE, 34.654 de persoane urmeaza a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate, in timp ce 3.052.397 sunt in strainatate, din care nu se stie exact numarul minorilor. Premierul Victor Ponta a prezentat datele primite de la MAI si MAE si transmise Curtii Constitutionale. El a precizat ca, din datele primite de la MAI, 34.654 de persoane urmeaza a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum.
De asemenea, conform acestor date, 512.379 de persoane aveau actele de identitate expirate si nu le-au reinnoit pana in ziua votului, ceea ce, in opinia premierului, trebuie avut in vedere. Premierul Ponta a precizat ca, din datele MAE, primite pana acum de la institutii straine sau de la misiunile diplomatice, totalul cetatenilor romani "cu drept legal de sedere in alte tari" este 3.052.397 de persoane. Datele primite din 17 tari arata ca acolo sunt 1.101.809 cetateni romani majori, insa datele primite din alte state nu precizeaza cati sunt majori si cati sunt minori.
Ponta: Sper ca, miercuri seara, Mona Pivniceru va depune juramantul ca ministru al Justitiei
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca spera ca miercuri sa fie luata in discutia Plenului CSM cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratura, astfel incat, dupa indeplinirea tuturor procedurilor, in seara aceleiasi zile, aceasta sa depuna juramantul ca ministru al Justitiei. Ponta a precizat ca Mona Pivniceru si-a depus demisia din functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), urmand sa-si inceteze calitatea de magistrat, ceea ce "lasa fara obiect orice discutie despre delegarea sau detasarea ei la Guvern pe o perioada determinata".
Premierul a subliniat ca Pivniceru va putea astfel sa indeplineasca fara nicio incompatibilitate functia de ministru al Justitiei. Ponta a adaugat ca, pe ordinea de zi a Plenului CSM de miercuri, se afla si cererea de demisie a doamnei Pivniceru din functia de judecator la ICCJ. El a precizat ca va fi prezent la sedinta si va insista ca Plenul CSM "sa nu continue sa obstructioneze" procedura de numire a Monei Pivniceru ca ministru al Justitiei.
"Imi exprim speranta ca miercuri vom avea indeplinite toate procedurile si, miercuri seara, Mona Pivniceru va depune juramantul ca ministru al Justitiei", a mai spus premierul, care, cu acelasi prilej, a tinut sa faca "un apel public la CSM sa inteleaga ca trebuie sa actioneze conform legii".
Mona Pivniceru, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a demisionat, luni, din magistratura, dupa ce, in 8 august, si-a depus la CSM demisia din functia de membru ales al Consiliului, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justitiei. Reprezentantii Biroului de presa al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au declarat, pentru MEDIAFAX, ca cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratura a fost intregistrata luni.
Mona Pivniceru a solicitat sa se ia act de demisia ei din magistratura incepand cu data de 20 august, au precizat reprezentantii CSM. Cererea de demisie a Monei Pivniceru din magistratura, pentru a fi efectiva si pentru a produce efecte juridice, trebuie sa fie prezentata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a carui hotarare este transmisa ulterior presedintelui tarii, a precizat CSM.
"Pentru a fi efectiva si pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca persoana aflata intr-o atare situatie sa nu mai aiba calitatea de magistrat, trebuie ca cererea de demisie sa fie prezentata Plenului CSM, reunit in sedinta, iar hotararea Plenului se transmite ulterior presedintelui Romaniei, in vederea emiterii decretului de eliberare din functie, decret ce se publica in Monitorul Oficial. Data eliberarii din functia de magistrat este data publicarii decretului in Monitorul Oficial, se mai precizeaza in comunicatul CSM", a aratat CSM. Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justitiei, a criticat, luni, CSM, acuzand faptul ca aceasta institutie are un calendar politic pe care el il regreta si apreciind ca acest fapt este in dezavantajul imaginii Justitiei.
"Din pacate, dupa cum vedeti, CSM are un program de vacanta, pana azi, dupa care are un program politic. Azi trebuia sa avem sedinta CSM. S-a amanat dupa decizia CC. Nu stiu ce vor face daca va decide cumva Curtea sa amane din nou o decizie, probabil ca si CSM va amana dupa. Nu stiam ca CSM are acest calendar politic, il regret, cred ca este in dezavantajul imaginii Justitiei", a spus Ponta.
Ponta: Europa are si alte probleme decat tensiunile de la noi; s-a creat o impresie falsa in presa
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca in mass-media s-a creat o impresie falsa ca Uniunea Europeana ar fi interesata doar de lupta politica din Romania, el precizand ca "Europa are si alte probleme" decat tensiunile politice din tara noastra.
"E, din pacate, o impresie falsa. Europa are multe alte probleme si e bine sa le cunoastem, fie ca e vorba de zona euro, fie ca e vorba de faptul ca Romania, in acest moment, este una dintre foarte putinele tari din UE care este pe pozitiv, cu crestere economica foarte mica, in timp ce toate celelalte(state UE-n.r.) sunt pe negativ, fie ca vorbim de faptul ca in multe tari sunt alegeri, mai putin Franta unde au fost deja alegeri si unde noul presedinte are in mod sigur o situatie sociala si economica dificila, ca toate tarile UE", a spus Ponta.
Premierul a sustinut, luni seara, o conferinta de presa in care a prezentat documentul trimis de Guvern Curtii Constitutionale in urma solicitarilor acesteia legate de referendum.
Sinteza declaratiilor
- "Date de la MAE: totalul cetatenilor romani cu drept legal de sedere 3.052.397 persoane pe baza datelor oficiale puse la dispozitie de 17 tari: 1.101.808 majori si cu drept legal de sedere, 1.468.529 cu drept legal de sedere. 489.312 romani cu drept legal de sedere au fost in alte 44 de state. Evaluari au fost in lipsa unor comunicari oficiale ale autorităţilor statelor".
- " Mona Pivniceru si-a depus demisia din functia de judecator. Practic, doamna Pivniceru poate indeplini fara incompatibilitate functia de ministru. Am considerat ca este in interesul bunei functionari a justitiei din Romania sa avem cat mai repede un ministru. Si am considerat ca acest ministru este cel mai bine sa nu aiba o aparteneta politica".
- " Din 6 august pana astazi, CSM a intarziat un raspuns. Astazi, doamne Pivniceru a discutat cu membrii CSM. Voi fi si eu prezent la sedinta CSM de miercuri si voi insista la plenul CSM sa nu blocheze ocuparea legala a functiei de ministru al justitiei de catre doamna Mona Pivniceru. Imi exprim speranta ca miercuri, doamna Pivnicreu va depune juramantul. Avem nevoie de un ministru care sa se ocupe full time de aceasta sarcina, care sa provina din magistratura. Cred ca gestul doamnei Pivniceru este un unul de mare curaj si de mare demnitate si va avea tot sprijinul meu pentru a face o reforma reala si pentru a arata ca poti sa fii ministru atunci cand ii reprezinti cu adevarat pe cei din breasla ta. E un gust amar. Mi-e greu sa inteleg asemenea atitudine din partea CSM ".