15 martie, Ziua Maghiarilor - vezi cum a fost sarbatorita in Romania

Ultima actualizare: 05-11-2012 11:54

UPDATE: Mii de oameni au iesit pe strazile oraselor din Transilvania pentru a comemora sarbatoarea maghiarilor de pretutindeni. Ziua in care la Budapesta, in 1848, a pornit Revolutia Ungara.

Manifestarile de luni au loc la implinirea a 20 de ani de la conflictele dramatice dintre romani si etnicii maghiari din martie 1990.

O atmosfera speciala a fost la Targu Mures, unde acum 20 de ani, chiar de ziua Ungariei, au avut loc incidente sangeroase intre romani si maghiari. Manifestantii au depus coroane la statuia revolutionarului Petofi Sandor si in memoria revolutionarilor maghiari spanzurati de trupele habsburgice in 1848.

In centrul Clujului s-au afisat steaguri ale Ungariei si ale secuilor, iar reprezentantii Batalionului Secuiesc au purtat un banner pe care scria "Tinutul Secuiesc nu e Romania". Intr-un mesaj transmis luni, presedintele Traian Basescu spune ca maghiarii care traiesc in Romania ar trebui sa fie mandri de calitatea de cetateni romani si sa aiba incredere intr-un viitor european mai bun.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO