Familia de bancheri care controla agricultura Europei si a ajuns sa moara de foame. O poveste adevarata

Ultima actualizare: 14-06-2014 06:58

"Iepurele cu ochi de chihlimbar" este titlul cartii prezentata azi de Dan C. Mihailescu, istoria adevarata a maririi si declinului uneia din cele mai importante familii din Europa

Ati auzit vreodata de familia Ephrussi? Originara din Odessa, aceasta dinastie de bancheri evrei a ajuns la sfarsitul secolului al XIX-lea sa domine agricultura Europei, fiind cei mai mari exportatori de grau din lume. Prosperitatea lor nu a durat insa mult: Primul Razboi Mondial le-a injumatatit averea iar ascensiunea nazismului i-a aruncat in mizerie pe Ephrussi, odinioara protectori ai artelor si “regi ai granelor”.

Edmund de Waal, artist ceramist si critic de arta, este cel care spune aceasta poveste, el insusi fiind un descendent al bancherilor Ephrussi. Iar cel mai uluitor detaliu este modul in care familia a reusit sa se salveze, cu ajutorul unei servitoare credincioase si a unei colectii de statuete miniaturale. Pentru a afla cum s-a intamplat asta va trebui sa va uitati la emisiune, in video-ul de mai sus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO