Ce gust au portocalele din tablouri? Un pictor roman a gasit raspunsul cu ajutorul substantelor interzise

Ultima actualizare: 28-02-2014 00:42

Dan C. Mihailescu descopera azi la "Omul care aduce cartea" povestea unui pictor roman "de bani gata" care a experimentat mescalina, ocultismul si chiar magia neagra

Statui cu bratele si picioarele taiate”, “tablouri cu miros si gust”, “gustul portocalelor din tablouri”, “ochiul copacului”: aceste viziuni ciudate nu apartin vreunui artist psihedelic, ci unui pictor roman interbelic. Desi cei doi ar avea ceva in comun: consumul de substante interzise.

Numele pictorului este Corneliu Michailescu iar un album cu opera sa e subiectul de azi al emisiunii “Omul care aduce cartea”. Din materialul video puteti afla povestea unui artist roman care a recunoscut deschis ca picteaza dupa ce consuma substante interzise de lege.

Michailescu se pare ca descoperit mescalina in cursul unui experiment stiintific realizat de Gheorghe Marinescu, fondatorul scolii romanesti de neurologie. Medicul a descris in fisa de observatie efectele doctorului asupra artistului: „bucata de zahar ii sugereaza viziunea unor ingeri imprejurul lui Isus. Are sensatie ca limba si buzele i-au devenit enorme. Sarea ii desteapta o sensatie erotica. Incepe sa-si picteze viziunile. Pentru el, ocru este sidefiu. Un punct reprezinta un negru. Doua linii galbene sunt doua persoane ce se saruta”. Potrivit cartii “Narcotice in cultura romana” a lui Andrei Oisteanu, pictorul a devenit atat de fascinat de efectele substantelor psihotrope incat s-a izolat de lume pentru a putea picta sub influenta drogurilor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO