Prognoza meteo pe trei luni pentru Romania. Vezi ce iarna ne asteapta

Ultima actualizare: 06-10-2012 23:01

UPDATE: Tineti minte ziua de astazi, in care am experimentat temperaturi de sfarsit de vara, desi calendarul ne arata ca suntem in 10 noiembrie. S-au inregistrat 26 de grade, iar pamantenilor le-a revenit pofta de viata.

Numai ca meteorologii ne sterg repede zambetul de pe chipuri. Specialistii anunta ca in iarna care ne asteapta la cotitura, termometrele vor indica si -30 de grade. Din fericire, vor fi doar cateva episoade geroase.

Pare un scenariu absurd, dar la jumatate lunii noiembrie lumea s-a balacit in Marea Neagra. Au fost 22 de grade in aer si 16 in apa.

Meteorologii spun ca de astfel de temperaturi avem parte doar o data la 20 de ani.

Si in zona Moldovei, unde de obicei in aceasta perioada este foarte frig, aveai impresia ca a dat firul ierbii. S-au inregistrat 23 de grade, iar oamenii zburdau fericiti ca au scapat de geci si paltoane.

Insa ca orice minune si aceasta tine doar 3 zile, pentru ca in curand valul de aer cald din Nordul Africii va urca spre Polonia.

Seful ANM nu a exclus insa posibilitatea ca in anumite perioade de timp si in anumite zone sa apara fenomene meteo extreme, aratand insa ca acestea vor putea fi prognozate cu maximum 10 zile inainte de a se produce. "Spun ca va fi o iarna normala. Asta nu inseamna ca nu putem avea, intr-o anumita zona, o perioada de o saptamana sau chiar mai mult, cu minus 35 de grade sau cu zapada de zeci de centimetri".

In luna decembrie, temperaturile se apropie de valorile obisnuite pentru acea perioada, exceptand centrul si nordul tarii, unde va fi ger. Cu alte cuvinte, ne putem astepta si la temperaturi cu plus, dar si la -30 de grade celsius. In orice caz, nu vom avea o luna a cadourilor fara zapada: va ninge abundent in vestul si nord-vestul Romaniei.

Ianuarie se anunta extrem de friguroasa, iar meteorologii prognozeaza si viscole. Asta inseamna ca traficul se poate ingreuna mai ales in vestul si centrul tarii, acolo unde zapada va fi din belsug.

Prognoza detaliata pe 3 luni

Noiembrie

In luna noiembrie se vor inregistra "valori apropiate" de normele climatologice lunare in majoritatea regiunilor Romaniei. In centrul si nordul tarii, temperaturile medii lunare se pot situa chiar sub mediile multianuale pentru aceasta perioada. Precipitatiile pot fi si ele in cantitati normale, insa local in vestul, centrul si nord-vestul tarii pot cadea cantitati de precipitatii mai mari decat mediile multianuale.

Decembrie

Situatia arata aproximativ la fel si pentru luna decembrie, temperaturile fiind aproximativ similare, chiar putin mai mari decat media lunara multianuala. Precipitatiile vor fi si ele apropiate de normal, cu exceptia unor zone din vest si nord-vest, unde cantitatea poate depasi norma.

Ianuarie

Si in ianuarie 2011 regimul termic va fi in general peste media lunara, exceptie facand nordul si centrul tarii, unde temperaturile pot fi mai scazute. Cantitatile de precipitatii nu depasesc valorile normale decat, posibil, in vestul si centrul tarii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO