Michael Phelps cere sancţiuni mai dure în cazul sportivilor care se dopează: Nu ar trebui să concurezi din nou

michael phelps bob bowman
Imago

Fostul mare înotător american Michael Phelps cere sancţiuni mai dure împotriva dopajului - inclusiv o interdicţie pe viaţă pentru oricine este testat pozitiv pentru o substanţă interzisă, informează The Guardian.

"Dacă eşti depistat pozitiv, nu ar trebui să ţi se mai permită niciodată să te întorci şi să concurezi din nou, pur şi simplu", a spus Phelps. "Cred că o dată e de ajuns şi gata".

Agenţia Mondială Anti-Doping şi World Aquatics au recunoscut că 23 de înotători chinezi au fost testaţi pozitiv pentru o substanţă interzisă înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo. Rezultatele nu au fost făcute publice până când rapoartele media nu au apărut în acest an, ambele organisme acceptând explicaţia Chinei conform căreia testele pozitive au fost cauzate de alimente alterate.

Nouă dintre aceşti înotători au câştigat medalii la Paris, mai mulţi făcând parte din echipe de ştafetă, ceea ce l-a determinat pe Adam Peaty, starul echipei Marii Britanii, să spună că disputa nu este egală.

Phelps a spus că înotătorilor chinezi care au fost testaţi pozitiv nu ar fi trebuit să li se permită să concureze la Tokyo, Paris sau oriunde altundeva.

Citește și
Michael Phelps
Fostul înotător Michael Phelps a devenit tată de băiat pentru a patra oară. FOTO
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

"Dacă toată lumea nu este supusă aceloraşi teste, avem o problemă serioasă, pentru că înseamnă că nivelul sportului nu este corect şi nu este egal", a spus el. "Dacă îţi asumi acest risc, atunci locul tău nu este aici."

Când Phelps se afla la apogeu, ştia că mulţi se întrebau dacă ar putea realiza astfel de performanţe fără un impuls farmaceutic.

"Oamenii m-au numit trişor de-a lungul carierei mele", a declarat el luni. "M-am supus să fac mai multe teste - sânge şi urină - săptămânal. De ce? Pentru motivul că am putut spune că nu trişez şi că sunt curat şi iată rezultatele. Am făcut-o în mod curat. Am câştigat 23 de medalii olimpice de aur în mod curat. Se poate face", a spus el.

Phelps a declarat că a crezut că unii concurenţi s-au dopat în timpul celor cinci olimpiade, în care a câştigat 28 de medalii în total.

"Nu cred că am concurat vreodată pe un teren de joc egal sau curat", a spus el. "Am unele speculaţii cu privire la unii sportivi cu care am concurat şi despre care am crezut că se [dopau]. Dar asta nu pot controla".

De când s-a retras din sport după Jocurile Olimpice din 2016, Phelps a devenit mai deschis cu privire la probleme precum sănătatea mintală şi eforturile antidoping. El a depus recent mărturie în faţa Congresului SUA cu privire la această din urmă problemă, solicitând reforme majore ale unui sistem pe care mulţi îl consideră defect.

"Ceea ce trebuie să se întâmple este ca toată lumea să se unească şi să găsească o modalitate de a testa pe toată lumea în întreaga lume. Punct", a spus Phelps. "Şi dacă eşti depistat pozitiv, nu ar trebui să ţi se permită niciodată să te întorci şi să concurezi din nou."

Phelps a declarat că înţelege frustrarea unor sportivi precum Peaty, a cărui echipă britanică a terminat duminică pe locul patru în ştafeta masculină de 4x100 m mixt - o cursă câştigată de chinezi.

"Mi se rupe inima să văd oameni care depun eforturi mari timp de patru ani consecutivi pentru a se pregăti pentru Jocurile Olimpice să fie întrecuţi cineva care trişează", a spus Phelps. "Nu este corect. Eu susţin acest lucru şi îl voi susţine întotdeauna."

El a avut şi o sugestie pentru sportivii care vor să se sustragă regulilor.

"Daţi-i drumul şi mergeţi la jocurile trişorilor", a spus el. "Păstraţi Olimpiada despre integritate".

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Clubul de tradiție din Anglia care îi are printre proprietari pe Will Ferrell, Russell Crowe și Michael Phelps
Clubul de tradiție din Anglia care îi are printre proprietari pe Will Ferrell, Russell Crowe și Michael Phelps

Actorul Will Ferrell s-a alăturat echipei engleze Leeds United în calitate de acţionar minoritar, relatează The Athletic.

 

Fostul înotător Michael Phelps a devenit tată de băiat pentru a patra oară. FOTO
Fostul înotător Michael Phelps a devenit tată de băiat pentru a patra oară. FOTO

Fostul înotător Michael Phelps, în vârstă de 38 de ani, a devenit tată pentru a patra oară, după ce soţia sa Nicole a născut un băieţel care se va numi Nico.

Fostul antrenor al lui Michael Phelps, despre David Popovici:
Fostul antrenor al lui Michael Phelps, despre David Popovici: "La un moment dat, va termina cursa de 200 de metri sub 1:42"

Fostul antrenor al legendarului Michael Phelps, Bob Bowman, a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui David Popovici, după ce înotătorul român a cucerit aurul european 100 și 200 de metri liber.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.