Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a fost invitatul Laurei Culiță la Interviurile ȘtirileProTV.ro și a vorbit despre sistemul de pensii și reforma lor.

''Principalul obiectiv pe care îl urmărim în reforma pensiilor este eliminarea inechităților și creșterea pensiilor mici. Actualul sistem de pensii este unul clar debalansat'', spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Dan Vîlceanu.


 

Potrivit acestuia, ''un pensionar care iese la pensie anul acesta obține o pensie cu 40-50% mai mare decât un pensionar care a lucrat în aceleași condiții și a ieșit la pensie acum șase, sapte ani''.

Care sunt planurile Guvernului privind creșterea pensiilor
 

Vîlceanu a vorbit în interviu despre planurile Guvernului privind creșterea pensiilor, dar și despre stadiul îndeplinirii obiectivelor pe care România și le-a propus prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Dan Vîlceanu: ''În momentul în care crești pensiile în România, cei cu pensii mari beneficiază de o creștere și mai mare față de cei cu pensii mici, care beneficiază de o creștere mai mică atunci când se face indexarea punctul de pensie. Toate aceste lucruri trebuie schimbate și de aceea în PNRR a fost cuprinsă ca obiectiv o nouă lege a pensiilor, care să elimine aceste lucruri, care să abordeze inclusiv o altă chestiune sensibilă - acele pensii speciale, toate acestea coroborate cu consolidarea bugetară.''


 

Prin PNRR, România speră să obțină 29,2 miliarde de euro până la finalul anului 2026
 

Prin acest Plan, România speră să obțină, până la finele anului 2026, o sumă de 29,2 miliarde de euro - împrumuturi și granturi. Pentru a obține acești bani și-a asumat că va face 64 de reforme, inclusiv una a pensiilor și 107 investiții. Banii europeni vin însă pe măsură ce România își îndeplinește obiectivele.

Până acum, termenele au fost respectate la limită. În primul trimestru al anului, România a avut de îndeplinit 24 de ținte și jaloane - adică obiective concrete - din PNRR. Unul dintre cele mai importante dintre ele, referitor la cloud-ul guvernamental, un uriaș sistem informatic al instituțiilor statului, a fost atins pe ultima sută de metri.

De ce sunt chestiuni sensibile care trebuie agreate cu Comisia Europeană în realizarea cloud-ului guvernamental, ce discuții se poartă în privința pensiilor și care vor fi primele investiții făcute cu banii europeni prin intermediul PNRR - despre toate acestea aflați detalii în VIDEO.