„Europa a primit un șut în fund de la SUA, de care avea nevoie pentru a avansa. Să-i fim recunoscători lui Trump”
Uniunea Europeană a primit de la Statele Unite “un șut în fund de care avea însă nevoie pentru a avansa, în primul rând din punct de vedere militar”, a declarat, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, istoricul Theodor Paleologu.
Paleologu, care e diplomat de carieră și profesor la Casa Paleologu, a fost întrebat de Cristian Leonte dacă Uniunea Europeană va supraviețui în noul context geopolitic, în care SUA și Rusia “vorbesc aproape aceeași limbă”, lucru de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni.
Theodor Paleologu: “Eu cred că da, e foarte posibil ca ceea ce se întâmplă acum, și mai cu seamă trădarea Statelor Unite, să fie acel șut în fund de care Uniunea Europeană avea nevoie pentru a avansa, în primul rând din punct de vedere militar. Colaborarea militară trebuie să devină mult mai consistentă, și avem nevoie de o integrare politică mult mai puternică a Uniunii Europene. S-ar putea să fie un șut în fund de care aveam nevoie. Poate într-un fel îi putem fi recunoscător lui Trump că ne-a administrat acest duș atât de rece. (…)
“Doamne ferește de o ordine mondială în care trei căpcăuni își împart lumea”
Theodor Paleologu: “Doamne ferește să ne îndreptăm către o ordine mondială în care trei căpcăuni își împart lumea, cei trei căpcăuni fiind Putin, Xi Jinping și Trump. Ar fi de coșmar. (...)
Declarațiile lui Trump despre Groenlanda și Canada sunt consternante. E ceva de neimaginat. Dar uite că se întâmplă lucrul ăsta. Deci, Doamne ferește să ne îndreptăm către așa ceva, caz în care America n-ar mai avea nicio problemă ca Europa de Est să revină în sfera de influență a Rusiei. Ăsta este, evident, calculul pe care și-l fac falșii patrioți și falși naționaliști de la noi. Se gândesc că va trebui să ne punem bine cu Trump pe de o parte, și cu Putin de cealaltă parte. Halal patrioți, halal naționaliști.”
“Uniunea Europeană a trăit în iluzia că pacea e sigură. Nu e sigură. Trebuie să ne trezim la realitate”
Paleologu este de părere că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze și că are “toate resursele pentru a fi un jucător global extraordinar de important, de respectat și de competitiv”.
“Dar pentru asta e nevoie de voință politică și trebuie să ne trezim la realitate, pentru că multă vreme țările Uniunii Europene au trăit într-un fel de iluzie a irenismului, (...) a pacifismului. Iluzia că de-acuma pace a e sigură. Nu, pacea nu este sigură. Trebuie să ne trezim la realitate și să devenim o putere majoră pe plan internațional. Și lucrul ăsta este posibil.
Europa poate să fie o mare putere pe plan global și este nevoie de acest lucru. Avem noi nevoie de acest lucru, noi, românii. Pentru că noi nu suntem o mare putere, de capul nostru. Noi ori suntem sateliții tiraniei moscovite, ori facem parte dintr-un ansamblu puternic pe plan internațional."
“Asta cu «sclavia față de Bruxelles» este o imbecilitate. Adevărata problemă sunt politicienii noștri corupți”
Paleologu a criticat vehement vocile care se plâng că „România a ajuns sclava Uniunii Europene”. El a amintit că țara noastră are nevoie de UE ca de aer pentru a se dezvolta, și că adevăratul motiv al frustrării celor care critică Uniunea este faptul că “România nu profită suficient, pentru că politicienii noștri sunt corupți”.
Alternativa la UE este Rusia, a avertizat el, “care înseamnă sărăcie, corupție și opresiune”.
Theodor Paleologu: “Asta cu «sclavia față de Bruxelles» este o imbecilitate, o monstruozitate. (...) În schimb, sigur că există critici legitime la adresa funcționării Uniunii Europene. Eu însumi de multe ori am criticat anumite lucruri, fără îndoială. (…)
Noi avem nevoie de Uniunea Europeană ca de aer, mai mult decât are nevoie Franța sau Germania. Noi avem nevoie de asta ca de aer, pentru că este o chestiune existențială pentru noi. Dacă nu devine Uniunea Europeană o putere majoră, noi riscăm să fim înghițiți din nou de Rusia, așa cum s-a întâmplat deja în trecut.
Iar Rusia înseamnă sărăcie, înseamnă corupție, înseamnă opresiune. Atunci, să-i văd pe ăștia care se plâng de “sclavie”. Ce o să mai spună? Iar pe plan personal, pentru fiecare, Uniunea Europeană oferă niște oportunități extraordinare.
E adevărat că România nu profită suficient, dar nu profită suficient pentru că politicienii noștri sunt corupți. De-aia nu atragem toți banii pe care am putea să îi atragem în România.”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, SUA, uniunea europeana, romania, donald trump, vladimir putin, xi jinping, theodor paleologu,
Dată publicare:
01-04-2025 17:58