„Vreau să fiu acasă”. Povești terifiante despre masacrul de la festivalul din Israel. Cum au reușit oamenii să se salveze

×
Codul embed a fost copiat

Din Israel vin în continuare povești terifiante despre masacrul de sâmbătă dimineață. Cei care au supraviețuit atacului șocant al Hamas spun că au petrecut opt ore în liniște, în tufișuri sau 14 ore ascunși într-o groapă, te teama teroriștilor.

Atacatorii au luat și peste 100 de ostatici, despre care nu se știe încă nimic. Au amenințat că vor începe să îi ucidă și să facă publice imaginile dacă Israelul nu oprește atacurile aeriene asupra civililor din Fâșia Gaza.

Bilanțul atacului a ajuns la 900 de morți și peste 2.600 de răniți.

Atenție, urmează imagini și detalii cu un puternic impact emoțional.

Imagini înfiorătoare surprind incertitudinea și haosul care au precedat masacrul de la festivalul de muzică în aer liber, din zorii zilei de sâmbătă.

Citește și
MAE Israel
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că alţi 115 cetăţeni români au revenit în ţară din Israel
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Supraviețuitorii povestesc, traumatizați, cum s-au ascuns în tufișuri și au stat nemișcați și în liniște totală ore în șir ca să nu fie găsiți de teroriști.

Participant festival: „Suntem aici, în tufișuri, ne ascundem de teroriști. Filmez acest clip ca să rămână amintire. Îmi doresc enorm să fiu acasă. Vă iubesc și mi-e dor de voi. Vreau să fiu acasă și coșmarul ăsta să se încheie”.

Noa Kalash, supraviețuitoare: „Am stat în tufiș timp de opt ore. Opt ore nu am scos un sunet, nu am putut să vorbim sau să ne mișcăm. Auzeam ce se întâmplă în jurul nostru, auzeam împușcături peste tot. Nu știu câți prieteni am pierdut. Știu doar că cei care nu au fugit ca mine au fost uciși pe loc”.

Câțiva tineri au scăpat cu viață după ce s-au ascuns într-o groapă timp de 14 ore.

Raz Cohen, supraviețuitor: „Inițial ne-am ascuns sub scenă, unde am stat cam 20 de minute. Apoi am fugit în spațiu deschis, unde erau cam 300 de oameni. I-am văzut pe cei de lângă mine cum erau împuscați în cap, în picioare, în corp. Apoi am decis să fugim spre albia uscată a unui râu, unde, credeam noi, am fi fost în siguranță”.

260 de oameni au pierit secerați de gloanțele teroriștilor sau sfârtecați de grenade. Mașinile abandonate de-a valma stau mărturie măcelului. Pe jos se zăresc încă pantofii pierduți de victime în fuga lor nebună.

Nic Robertson, corespondent CNN: „Cei care au auzit avertismentele au fugit, au sosit aici, încercând să urce în mașini, însă au fost împuscați. Mașinile zac la marginea câmpului, ușile sunt deschise întrucât oamenii au încercat să urce și să scape în ultima clipă. Pe șosea vedem împrăștiate bunurile lor și se văd pete de sânge”.

Cei care au căutat scăparea într-un buncăr au fost masacrați.

Nic Robertson, corespondent CNN: „Când pătrunzi înăuntru te izbește mirosul. E evident ce s-a petrecut aici, în locul în care oamenii au căutat refugiu. Se văd urmele de gloanțe peste tot pe pereți. Nu cred că voi înainta mai mult. E absolut clar după sângele de pe perete, după urmele de gloanțe, că teroriștii au intrat și i-au ucis pe oamenii nevinovați care au căutat refugiu în acest adăpost”.

Teroriștii au luat și numeroși ostatici. Între ei, o bunică de 85 de ani, plimbată pe străzile din Gaza ca trofeu.

Adva Adar, nepoate unei bătrâne răpite: „Suntem șocați. E de parcă ne doare fiecare bucățică din corp. Ne e foarte teamă pentru ea. E bolnavă și, desigur, nu are medicamentele cu ea. Nu știm cât timp poate supraviețui fără ele”.

În mâinile teroriștilor au ajuns și alți bătrâni, inclusiv un supraviețutor al Holocaustului.

Noam Sagi, fiul unei femei dispărute: „Nu știu dacă și-au dat seama că (n.r. în kibbutzurile atacate) locuiesc oameni de 70, de 80 de ani. E vorba despre oameni suferinzi. Au luat cu ei oameni bolnavi de cancer, oameni care au demență”.

Intrușii s-au filmat în timp ce inspectau casele israelienilor, se uitau în frigidere lor sau le omorau animalele de companie.

Yifat Zailer, verișoara unei femei răpite: „Sâmbătă dimineață am primit imagini cu verișoara mea și cei doi copii ai ei răpiți de Hamas. O puteam vedea în imagini cum își ținea copiii la piept. Copiii au nouă luni și trei ani. Nu știm ce s-a întâmplat cu soțul ei. În aceeași zi, când armata a intrat în kibbutz, nu i-a găsit pe unchiul și pe mătușa mea în locuința lor. Mătușa mea suferă de Parkinson. Are nevoie de medicamente. Îmi pare rău. E un coșmar”.

Autoritățile israeliene au anunțat luni seară că au identificat toate persoanele răpite și că le vor publica identitatea după ce familiile vor fi informate.

Articolul face parte din:

Forțele israeliene sunt în alertă în nordul țării. Civilii au fost anunțați să stea în adăposturile antiaeriene

militanți hamas
Hamas anunţă că nu va negocia în problema ostaticilor sub tirul Israelului

Mişcarea islamistă palestiniană nu va negocia problema ostaticilor în timp ce se află sub focul tirurilor israeliene, anunţă luni, într-o înregistrare audio un purtător de cuvânt al mişcării.

 

 

hezbollah
Răzbunare sângeroasă din partea Hezbollah. Gruparea paramilitară a deschis din nou focul asupra Israelului

Organizația paramilitară șiită libaneză Hezbollah a bombardat două cazărmi israeliene după moartea a trei dintre membrii săi.

hamas
Rusia i-ar fi înarmat pe teroriștii Hamas cu un singur scop. Cum s-ar folosi Kremlinul de atacul din Israel

Rusia ar fi furnizat arme-trofeu, de fabricație occidentală, teroriștilor Hamas, pe care le-au capturat în timpul luptelor din Ucraina.

atac israel
Război Hamas-Israel. Peste 200 de ţinte din Gaza au fost lovite de armata israeliană în timpul nopții | VIDEO

Forţele de apărare israeliene au anunţat că peste 200 de ţinte au fost lovite peste noapte în Gaza.

 

victime razboi israel gaza masacru
Răpiți, masacrați și îngropați. Ororile inimaginabile prin care trec victimele nevinovate din Israel și Gaza | FOTO

Cresc temerile pentru mii de oameni prinși în conflictul dintre Israel și Hamas că agresiunile vor degenera.  

mohammed deif
Cine este „Oaspetele”, creierul palestinian din spatele atacului lansat de Hamas în Israel

Mohammed Deif este comandantul aripii militare a grupării militante Hamas, care a comis atacul lansat, sâmbătă, de Hamas în Israel.  

cuplu copii
Doi copii de 10 luni au rămas orfani, după ce părinții lor s-au luptat să-i salveze de Hamas. Cuplul ar fi ucis 7 teroriști

Sute de israelieni au fost uciși de militanții Hamas care au intrat în țara lor sâmbătă, 7 octombrie. Printre victime se numără și Itay și Hadar Berdichevsky, în urma cărora au rămas doi bebeluși în vârstă de doar 10 luni.

Romani aeroport
MAE: Alţi 596 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că alţi 596 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, în noaptea de luni spre marţi, cu curse Tarom şi ale unor companii private.

 

fasia gaza israel
Prima reacție a Coreei de Nord la războiul din Israel: „Rezultatul acţiunilor criminale ale Israelului”

Presa de stat din Coreea de Nord a învinovăţit marţi Israelul că provoacă vărsarea de sânge în Gaza, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ali Barakeh
Oficial de rang înalt al Hamas: "O mână de oameni au știut despre atac". În ce condiții se va implica Iranul în conflict

Un oficial Hamas de rang înalt a declarat, luni, că doar un număr mic de comandanți de top din Gaza au știut despre atacul lansat în Israel.

hamas
De ce a decis Hamas să atace Israelul abia acum, după zeci de ani de conflict. Factorii care i-au mobilizat pe teroriști

Gruparea teroristă Hamas a lansat, sâmbătă, cel mai sângeros atac din istorie împotriva Israelului, după decenii de lupte constante.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Premierul Israelului: ”Noi, întotdeauna am ştiut cine este Hamas. Acum toată lumea ştie. Hamas este ISIS”
Premierul Israelului: ”Noi, întotdeauna am ştiut cine este Hamas. Acum toată lumea ştie. Hamas este ISIS”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut luni formarea unui "guvern de uniune naţională", în a treia zi a ofensivei masive lansate de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a făcut cel puţin 800 de morţi în Israel, relatează AFP.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că alţi 115 cetăţeni români au revenit în ţară din Israel
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că alţi 115 cetăţeni români au revenit în ţară din Israel

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că alţi 115 cetăţeni români au revenit în ţară, luni, din Israel, cu o cursă a unei companii aeriene private.

 

Terifianta perspectivă a unui asalt terestru asupra Fâşiei Gaza. ”Un câmp de luptă în care amenințarea este peste tot”
Terifianta perspectivă a unui asalt terestru asupra Fâşiei Gaza. ”Un câmp de luptă în care amenințarea este peste tot”

Printre scenariile posibile ale războiului în Israel, figurează un asalt terestru în Fâşia Gaza, ceea ce reprezintă o perspectivă înfricoşătoare de lupte în centrul unui oraş cu o densitate extremă a populaţiei, arată o analiză AFP.

Românii care intenţionau să călătorească în Israel amână concediile. Cele mai multe agenţii de turism le oferă vouchere
Românii care intenţionau să călătorească în Israel amână concediile. Cele mai multe agenţii de turism le oferă vouchere

Românii care intenţionau să călătorească în următoarea perioadă în Israel amână tot. Cele mai multe agenţii de turism le oferă alternative sau le permit să folosească voucherul după încetarea conflictului.

Sute de români sunt încă blocați în Israel. „Raiduri aeriene sunt continuu, se aud avioanele permanent”
Sute de români sunt încă blocați în Israel. „Raiduri aeriene sunt continuu, se aud avioanele permanent”

La trei zile de la primele atacuri din Israel, sute de români sunt încă acolo. Toţi încearcă disperați să se întoarcă mai repede acasă.  

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.