„Vom dezmembra Hamas în totalitate”. Momentul declanșării ofensivei Israelului rămâne incert
Așteptând ordinul de a trece, Israelul a intensificat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza duminică noapte, dar momentul declanșării ofensivei terestre rămâne incert, scrie News.ro care citează The Guardian.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul a intensificat loviturile aeriene în Gaza pentru a lovi ţinte care să reducă riscul pentru trupe în următoarea etapă a războiului.
O invazie terestră este aşteptată, dar momentul acesteia rămâne neclar. Întrebat luni de către postul australian de televiziune ABC dacă invazia a fost amânată pentru a da timp scoaterii ostaticilor israelieni din Gaza, un alt purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), Jonathan Conricus, a fost evaziv. „Aceasta este o întrebare foarte bună. Răspunsul pe care îl pot oferi este că vom dezmembra Hamas în totalitate şi ne vom aduce oamenii acasă”, a spus el.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Întrebat dacă o invazie este inevitabilă, el a răspuns: „Scopul aici este de a dezmembra total Hamas din punct de vedere al capacităţilor sale militare. Dacă acest lucru se poate face din aer... cu o expunere foarte limitată a trupelor noastre şi cu mai puţine pagube la sol, ar fi minunat”, a comentat oficialul. „Dacă Hamas ar ieşi din ascunzătorile pe care le disimulează luând ca scut civili şi dacă ne-ar returna ostaticii, toţi cei 212, şi s-ar preda necondiţionat, atunci războiul s-ar încheia”, a punctat el. „Dacă nu o vor face, probabil că va trebui să intrăm şi să rezolvăm problema”, a adăugat Conricus.
Temerile legate de extinderea războiului au crescut în condiţiile în care avioanele de război israeliene au lovit duminică două aeroporturi din Siria şi o moschee din Cisiordania ocupată care ar fi fost folosită de militanţi.
Armata israeliană a declarat, de asemenea, că a lovit obiective din Liban în timpul nopţii. „Forţele noastre au lovit infrastructura teroristă Hezbollah din Liban, inclusiv un complex militar şi un post de observare", a declarat luni IDF într-o postare pe X/Twitter, adăugând: „4 celule teroriste Hezbollah care operează la graniţa cu Libanul au fost lovite".
Ce sfaturi dă SUA
Washingtonul a sfătuit Israelul să amâne preconizata invazie terestră în Gaza pentru a câştiga timp pentru a negocia eliberarea a 212 ostatici deţinuţi de Hamas şi pentru a permite accesul mai multor ajutoare pentru civilii palestinieni, a relatat The New York Times, citând oficiali americani.
De asemenea, SUA doresc mai mult răgaz pentru a se pregăti pentru posibilele atacuri ale unor grupuri susţinute de Iran asupra intereselor americane, a relatat ziarul, adăugând că astfel de atacuri ar putea creşte atunci când Israelul îşi va lansa invazia.
Cu toate acestea, publicaţia precizează că oficialii au declarat că administraţia Biden nu a formulat propriu-zis o solicitare în acest sens Israelului şi susţine în continuare invazia terestră şi obiectivul Israelului de a eradica Hamas.
The New York Times scrie însă că „sfatul” a fost transmis de secretarul apărării Lloyd Austin. Pentagonul a consiliat Israelul pe probleme militare, iar Austin a avut convorbiri telefonice aproape zilnice cu omologul său israelian Yoav Gallant.