„Suntem pregătiți să existe și victime”. Mărturiile autorităților sosite la locul exploziei urmate de un incendiu în Marsilia

marsilia, cladire prabusita
AFP

O explozie puternică a provocat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, prăbuşirea unui bloc de locuinţe cu patru etaje din centrul oraşului Marsilia.  

Autorităţile au anunţat până în prezent şase răniţi, în timp ce printre dărâmături ar putea fi prinse între patru şi zece persoane, iar bilanţul ar putea fi mult mai grav, relatează presa franceză, citată de News.ro.

Incendiul este încă în desfăşurare în acest moment”, a confirmat, duminică, în jurul prânzului, ministrul de Interne Gérald Darmanin, sosit de locul tragediei.

Nu putem interveni în mod clasic, deoarece apa nu ar trebui să împiedice eventualele victime să supravieţuiască”, a mai explicat el.

Primarul din Marsilia, Benoît Payan, a vorbit la rândul său despre „un fenomen rar de foc persistent” cu care se confruntă pompierii „de câteva ore, la temperaturi foarte ridicate”.

Citește și
Politia
Un adolescent care a încercat să vândă droguri pe cont propriu a fost supus unor torturi inimaginabile de mafia din Marsilia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Credem că sunt între 4 şi 10 persoane sub dărâmături”, a anunţat ministrul de Interne Gérald Darmanin. El a spus că bilanţul provizoriu este de „şase persoane rănite, dintre care cinci se află în stare de urgenţă relativă”.

Niciuna dintre ele nu se află între viaţă şi moarte”, a precizat el.

În total, sunt „aproximativ treizeci de clădiri care sunt acum vizate de evacuări”.

Nu putem şti ce a provocat explozia” pentru moment, a conchis el.

Prioritatea noastră absolută rămâne căutarea de supravieţuitori în dărâmăturile de la numărul 17”, a declarat primarul Marsiliei, Benoît Payan.

Blocurile parţial avariate de la nr. 15 şi nr. 19 din strada Tivoli au fost evacuate după prăbuşirea de la nr. 17. Alte clădiri vor fi evacuate în cursul zilei.

Explozie puternică în Marsilia. O clădire s-a prăbușit, iar mai multe persoane au fost grav rănite

Explozia şi prăbuşirea clădirii a antrenat prăbuşirea parţială a altor două clădiri din apropiere şi a declanşat un incendiu care a complicat eforturile de salvare, a declarat primarul Benoit Payan.

Aş dori să ne pregătim pentru o situaţie dificilă - am putea avea victime astăzi”, a declarat Payan, adăugând că răniţii găsiţi până acum se află în spital într-o situaţie „de relativă urgență”.

În timp ce pompierii încercau să stingă incendiul, 80 de persoane au fost evacuate, potrivit serviciilor de salvare.

Incendiul îngreunează găsirea victimelor”, a declarat pentru BFMTV comandantul Laurent de la serviciile de salvare din Marsilia.

Cauza exactă a exploziei nu a fost, deocamdată, determinată.

Tragedia s-a petrecut după miezul nopţii, în jurul orei locale 00.40 (1.40, ora României) într-o zonă rezidenţială din cartierul Plaine, cunoscut pentru restaurantele, barurile şi viaţa sa de noapte. Zece ore mai târziu, operaţiunile de salvare continuau, iar primarul a avertizat că sunt de aşteptat şi mai multe victime. Deocamdată, cele cinci persoane rănite transportate la spital sunt locatari ai clădirilor învecinate, iar în total 33 de persoane au primit îngrijiri, potrivit AFP.

Pompierii se luptau în continuare cu un incendiu violent care a izbucnit printre dărâmături, îngreunând căutările. Peste o sută de oameni, sprijiniţi de numeroase echipamente, sunt implicaţi în operaţiunile de salvare, dar echipele de căutare cu câini nu au putut intra în acţiune decoamdată deoarece căldura degajată de incendiu este prea intensă.

Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a sosit la faţa locului, duminică dimineaţă, în timp ce preşedintele Emmanuel Macron a transmis un mesaj pe Twitter.

Gândurile mele sunt alături de cei afectaţi şi de cei dragi lor”, a scris el. „Căutările continuă cu resurse semnificative desfăşurate. Le mulţumesc pompierilor şi salvatorilor care au fost mobilizaţi”, a spus şeful statului.

Premierul Elisabeth Borne a anunţat, la rândul ei, că urmăreşte „cu atenţie şi emoţie situaţia de la Marsilia”.

Procurorul din Marsilia, Dominique Laurens, a anunţat deschiderea unei anchete pentru „leziuni involuntare” şi va susţine un briefing de presă în cursul serii.

Alte imobile de pe stradă au fost evacuate chiar în noaptea de Paşte, ca măsură de siguranţă, iar locuitorii lor au fost duşi în şcoli ca măsură de urgenţă.

În noiembrie 2018, prăbuşirea a două clădiri de pe Rue d'Aubagne, într-un alt cartier central din Marsilia, Noailles, a ucis opt persoane şi a stârnit un val de indignare împotriva locuinţelor precare din acest oraş, unde 40.000 de persoane trăiesc în mahalale, potrivit ONG-urilor.

Însă ipoteza unei clădiri insalubre care s-a prăbuşit duminică a fost exclusă de primar şi prefect. „Nu a existat niciun ordin de pericol pentru această clădire şi nu este vorba de un cartier catalogat ca având locuinţe insalubre”, a declarat prefectul, citat de AFP.

Opt decese în 2018, după prăbuşirea a două clădiri în Marsilia

Marsilia a cunoscut mai multe prăbuşiri mortale de clădiri în ultimii 40 de ani. La 11 ianuarie 1981, opt persoane au murit şi 16 au fost rănite în cartierul sărac Canet, când clădirea în care locuiau s-a prăbuşit. Cinci persoane au murit în 1985 într-o explozie accidentală într-o clădire de lângă Boulevard du Prado, iar la 20 iulie 1996, o explozie de gaz a aruncat în aer o clădire de şapte etaje din apropierea gării Saint-Charles, provocând moartea a 4 persoane şi rănirea altor 26.

În noiembrie 2018, opt persoane au murit în prăbuşirea a două clădiri dintr-un alt cartier din Marsilia. Aceste clădiri se aflau într-o stare gravă de insecuritate, într-un oraş în care 40.000 de oameni locuiesc în mahalale, potrivit ONG-urilor, dar atât primarul, cât şi prefectul păreau să excludă eventuale probleme de siguranţă la clădirea prăbuşită duminică, într-un cartier cunoscut pentru restaurantele, barurile şi viaţa sa de noapte.

Clădirea nu prezenta niciun pericol şi cartierul nu este catalogat ca având locuinţe nesigure, a subliniat prefectul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Fotbalistul Adel Santana Mendy a fost împușcat mortal în Marsilia
Fotbalistul Adel Santana Mendy a fost împușcat mortal în Marsilia

Adel Santana Mendy, fotbalistul franco-senegalez al echipei Aubagne din National 2, Liga a IV-a a Franţei, a fost împuşcat mortal, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în oraşul Marsilia, informează ziarul La Provence, citat de Agerpres.

Un adolescent care a încercat să vândă droguri pe cont propriu a fost supus unor torturi inimaginabile de mafia din Marsilia
Un adolescent care a încercat să vândă droguri pe cont propriu a fost supus unor torturi inimaginabile de mafia din Marsilia

În Franţa s-a deschis joi procesul în care un tânăr, care era minor la data comiterii faptelor, este acuzat de fapte ce par desprinse din filmele violente de acţiune.

Panică în aer. Ambii piloți ai unui avion cu sute de pasageri la bord au adormit în același timp
Panică în aer. Ambii piloți ai unui avion cu sute de pasageri la bord au adormit în același timp

Pasagerii unui pe un zbor New York – Roma, al companiei aeriene Ita au trăit momente de panică, pe 30 aprilie, când pilotul avionului nu ar fi răspuns la apelurile centrului radar din Marsilia, care avea jurisdicție asupra zonei.

Franța: Un adolescent a fost ucis şi alţi doi minori au fost răniţi, după ce s-a tras asupra lor cu puști Kalaşnikov
Franța: Un adolescent a fost ucis şi alţi doi minori au fost răniţi, după ce s-a tras asupra lor cu puști Kalaşnikov

Un adolescent în vârstă de 14 ani a fost împuşcat mortal şi alţi doi minori, de 14 şi 8 ani, au fost răniţi, miercuri seară, în Marsilia, Franţa, potrivit autorităților franceze, informează Agerpres, care citează AFP.

Proteste violente în Franța față de
Proteste violente în Franța față de "dictatura sanitară". Poliția a îndepărtat mulțimea cu apă. VIDEO

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în Franţa, în special la Paris şi Marsilia, faţă de extinderea permisului de sănătate şi a vaccinării obligatorii pentru unele profesiuni, între care personalul medical, conform AFP.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.