„Ne mișcăm încet”. De ce „războiul urban” din Gaza le dă mari bătăi de cap soldaților israelieni. Avantajul Hamas
Nu există nicio posibilitate de încetare a focului în Gaza, susține hotărât premierul israelian Benjamin Netanyahu, în condițiile în care armata sa continuă avansul în orașul Gaza.
Se dau aici cumplite lupte de stradă. Totuși, Israelul ar putea accepta un armistițiu, însă doar dacă Hamas decide să-i elibereze pe toți cei 239 de ostatici răpiți din Israel pe 7 octombrie.
Armata israeliană face eforturi imense pentru a identifica și a distruge infrastructura teroristă Hamas din Gaza, în special tunelurile teroriștilor. Însă, aici, membrii Hamas reușesc să opună o rezistență uitmitoare. Și pentru a se lăuda cu asta, au filmat o partea dintre luptele de stradă și au postat video-urile pe canalele lor de propagandă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lupte de tip urban între Hamas și Israel, în Gaza
Peter Lerner, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Pe măsură ce înaintăm, ducem lupte din ce în ce mai apropiate (de combatanți), sunt lupte de tip urban”.
Iar vasta rețea de tuneluri a celor de la Hamas le dă mari bătăi de cap soldaților israelieni.
Peter Lerner, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Războiul urban este de așa natură că le oferă posibilitatea (teroriștilor) să coboare printr-un tunel și să iasă imediat din altă parte. Tocmai de aceea ne mișcăm încet. Nu avansăm, nu ne grăbim în acest caz. Adoptăm poziții strategice”.
130 de intrări de tuneluri au fost distruse de la începutul războiului, mai susțin oficialii armatei israeliene. De amenea, au fost capturat un adevărat arsenal aici, de la diverse tipuri de proiectile, la lansatoare de rachete.
Însă, rezervele de apă și oxigen descoperite în subteran indică faptul că Hamas este bine pregătită pentru a rezista mult sub în tuneluri.
Lt. col. Ido, armata israeliană: „I-am anunțat pe civilii oamenilor care locuiesc aici că venim și că trebuie să evacueze teritoriul până la lacul Gaza, așa că ei se îndreaptă spre sud. Iar noi știm că cei care au mai rămas aici sunt doar dușmanii. Nu am văzut niciun civil, doar pe cei Hamas. I-am văzut ieșind din subteran, i-am văzut în multe locuri”.
De la premierul Netanyahu, la miniștri din cabinetul de război ori comandanți militari, responsabilii israelieni le cer mereu civililor din Gaza să plece spre sud.
Un nou exod al palestinienilor
Armata israeliană a deschis, pentru câteva ore pe zi, un coridor umanitar, pe unde ar fi pornit, într-un nou exod, în ultimele cinci zile, zeci de mii de oameni.
Taghreed, evacuat din Gaza City: „Nu aveam mâncare sau apă. Nu aveam nicio viață în tabăra de refugiați. Copiii mei au fost loviți (de un bombardament) când s-au dus să ia apă. Am plecat din locul acela”.
Abeer Akeila, evacuat din Gaza: „Erau bombardamente în fiecare noapte. Avem oameni care nu se pot mișca. Am plecat din casele noastre pentru că toată zona a fost evacuată”.
Unii dintre localnici s-au refugiat la spitalul din Khan Younis, în sudul Gazei, care era deja arhiplin.
Hend Shamalakh, localnică din Gaza: „Nu mai avem unde să mergem. Locuim la spital pentru moment. Mâncâm, bem și dormim aici. Nu mai avem nimic...”.
În spital funcționează una dintre cele mai mari maternități din Gaza. Sunt zeci de nou-născuți aici, unii dintre ei încă internați în secțiile de neonatologie. Multe mame au născut prematur, din cauza spaimelor trăite.
Shouq Hararah, localnică din Gaza: „Au căzut bombe lângă casa noastră, ne-am simțit amenințați. Când am plecat, în cursul nopții, am început să simt durerile facerii, prematur. M-au dus în sala de operație, dar nu era nicio procedură pentru naștere, nicio anestezie, nici pastile, nimic”.
Medicii se așteaptă ca lucrurile să se agraveze în orele următoare.
Dr. Asaad al-Nawajha, specialist în neonatologie: „Toată munca noastră depinde de energia electrică. Toate aparatele pe care le vedeți depind de asta. Când taie curentul, aceste echipamente nu mai funcționează și toți copiii sunt condamnați la moarte sigură”.
Pentru a ajuta populația palestiniană, guvernul italian a decis să trimită o navă-spital, cu medici și săli de operație, în apele Fâșiei Gaza.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, israel, hamas, Fâșia Gaza, armata israeliana,
Dată publicare:
09-11-2023 13:49