Vladimir Putin a arătat, luni, lumii întregi cât de mândră este Rusia de arsenalul său militar. Soldaţi şi tancuri au ocupat centrul Moscovei, în luni dimineață, pentru celebra paradă anuală de Ziua Victoriei.

În discursul susținut în fața mulțimii, Vladimir Putin a spus că așa-numita „operațiune militară specială” în Ucraina a fost necesară și, mai mult, a fost provocată de Occident.

La ora 10:00, doar bătăile orologiului Kremlinului mai răsunau în Piața Roșie, înțesată de militari.

Parada militară a început cu trecerea în revistă a trupelor, efectuată de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, într-o limuzină neagră decapotabilă.

Apoi, ministrul Apărării a fost cel care i-a dat onorul președintelui Putin. În fața a mii de soldați, însuflețiți de elan patriotic, liderul de la Kremlin a spus ca că trupele ruse din estul Ucrainei își „apără patria”.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Astăzi, luptați pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei-mamă, Rusia.”

Mult-așteptatul discurs al președintelui rus s-a limitat doar la ofensiva din regiunea Donbas. Totodată, Vladimir Putin a spus că va acorda un ajutor special familiilor îndoliate din cauza războiului din Ucraina.

El a numit NATO „o amenințare evidentă” la adresa Rusiei și a spus că „operațiunea sa militară specială” a fost necesară și a fost „decizia corectă”.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Cei care au înfrânt nazismul în cel de-al Doilea Război Mondial ne-au dat un exemplu de eroism pentru toate timpurile. Au fost o generație de învingători și întodeauna ne vom compara cu ei. Slavă Forțelor noastre armate! Pentru Rusia, pentru victorie!”

Avioanele au rămas la sol

Numeroase regimente ale Armatei Roșii au defilat în perfect pas cadențat și într-o aliniere fără cusur.

Au urmat tancurile si vehiculele blindate, lansatoarele de rachete cu care se mândrește Rusia, inclusiv sistemul de rachete Iars cunoscut ca „scutul nuclear”.

Cu ocazia acestei parade a fost arătat publicului și modernul lansator de rachete „Tornado-G”, care are un sistem automat de ghidare și control al focului.

Din cauza condițiilor meteo, demonstrația aeriană din timpul paradei a fost anulată.

În tribune s-au aflat, printre alții Patriarhul Kiril, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și fostul președinte rus, Dmitri Medvedev. Moscova nu a invitat, anul acesta, niciun lider străin la ceremoniile ocazionate de Ziua Victoriei.

9 mai este una dintre cele mai mari sărbători prin care Rusia marchează - cu o zi mai târziu decât foștii săi aliați din Vest, înfrângerea Germaniei naziste. Tradiţia a început pe vremea lui Stalin, dar parada de la Moscova a crescut în amploare de la venirea la putere a lui Vladimir Putin.