„Este o bombă cu ceas”. SUA vânează un malware infiltrat de China care ar putea perturba operațiunile militare americane

baza militara americana
Getty

Statele Unite încearcă să depisteze un cod informatic maliţios pe care Washingtonul crede că China l-a plasat în reţelele ce controlează infrastructura critică pentru armata americană, inclusiv cea de apă, a relatat sâmbătă The New York Times (NYT).

Statele Unite se tem că hackeri care au legătură cu Beijingul au instalat un program informatic conceput pentru a fi activat în cazul unui conflict armat, de exemplu în jurul Taiwanului, potrivit ziarului.

Administraţia Biden caută să depisteze un presupus malware chinezesc despre care crede că este ascuns în diverse instalaţii americane. Acest malware este o "bombă cu ceas" care ar putea permite Chinei să întrerupă sau să împiedice desfăşurările militare americane prin întreruperea energiei electrice, a apei şi a diferitelor canale de comunicare către bazele militare americane, potrivit unui oficial din Congres care a vorbit cu New York Times.

Mai mult de zece oficiali guvernamentali şi experţi au declarat că efortul guvernului de a depista şi a elimina malware-ul este "în curs de desfăşurare de ceva timp", dar amploarea totală a prezenţei codului în diverse reţele rămâne necunoscută.

Washingtonul, tot mai îngrijorat

Această breşă informatică, cunoscută încă din luna mai, este mai profundă şi mai îngrijorătoare decât se estimase iniţial, potrivit unor oficiali din armata şi serviciile de informaţii americane intervievaţi de cotidian.

Citește și
program spion rus neutralizat
Americanii anunță că au neutralizat „Snake”, programul spion prin care rușii furau informații de 20 de ani
Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste. Crima pasională care a şocat România în anii ‘90

Deşi codul maliţios nu a fost detectat în sistemele informatice clasificate, potrivit aceleiaşi surse, Washingtonul este îngrijorat că, odată activat, ar putea perturba reţelele de electricitate, apă potabilă şi comunicaţii care alimentează bazele militare americane, ceea ce ar putea împiedica deplasarea trupelor.

Sursele citate de New York Times au în vedere şi o altă teorie, potrivit căreia chinezii speră ca, prin perturbarea infrastructurilor americane, americanii să fie prea concentraţi pe această problemă internă pentru a mai acorda atenţie unui conflict în afara graniţelor lor.

La sfârşitul lunii mai, agenţiile de securitate cibernetică ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi au acuzat un "actor cibernetic" sponsorizat de China că s-ar fi infiltrat în "infrastructurile critice" americane, acuzaţii negate ferm de Beijing. La rândul său, Microsoft a indicat că grupul aflat în spatele atacului, Volt Typhoon, era activ de la jumătatea anului 2021 şi a vizat, printre altele, infrastructuri critice de pe insula Guam, care găzduieşte o importantă bază militară americană în Oceanul Pacific. După mai mult de un an de muncă, oficialii americani încă nu cunosc amploarea totală a breşei, potrivit New York Times, citată de News.ro.

Într-o declaraţie pentru The New York Times, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a declarat că administraţia Biden "lucrează fără încetare pentru a apăra Statele Unite de orice perturbare a infrastructurii critice, inclusiv prin coordonarea eforturilor inter-agenţii pentru a proteja sistemele de apă, conductele, sistemele feroviare şi de aviaţie, printre altele".

Hacking-ul chinez a devenit un tipar 

Dezvăluirile privind malware-ul reflectă un tipar de breşe recente comise de hackeri cu sediul în China, notează CNN. Săptămâna trecută, contul de e-mail al ambasadorului SUA în China, Nicholas Burns, a fost piratat, au declarat pentru CNN trei oficiali americani familiarizaţi cu această chestiune.

De asemenea, la începutul acestei luni, Microsoft şi Casa Albă au confirmat că hackeri cu sediul în China au spart în mai conturile de e-mail a peste 20 de organizaţii, inclusiv ale unor agenţii federale. Administraţia Biden consideră că operaţiunea de piratare a oferit guvernului chinez informaţii despre modul de gândire al SUA în perspectiva vizitei secretarului de stat Antony Blinken la Beijing, în iunie. Printre agenţiile vizate s-au numărat Departamentul de Stat şi Departamentul Comerţului, care a sancţionat firmele chineze de telecomunicaţii. Oficialii americani şi analiştii Microsoft au avut iniţial probleme în a identifica modul în care hackerii au intrat în conturile de e-mail, ceea ce a arătat clar că au avut de-a face cu o echipă sofisticată de hackeri, a declarat un oficial american pentru CNN.

Oficialii americani au catalogat în mod constant China ca fiind cel mai avansat dintre adversarii SUA în spaţiul cibernetic, un domeniu care a fost în mod repetat o sursă de tensiune bilaterală în ultimii ani. FBI a declarat că Beijingul are un program de hacking mai mare decât toate celelalte guverne la un loc.

Secretarul Blinken a adus în discuţie incidentele de hacking în cadrul întâlnirii pe care a avut-o în Indonezia, la începutul acestei luni, cu un diplomat de rang înalt al Chinei, a declarat pentru CNN un oficial al Departamentului de Stat, care însă nu a vrut "să intre în detalii".

"Am precizat în mod constant că orice acţiune care vizează guvernul SUA, companiile americane, cetăţenii americani, este o preocupare profundă pentru noi şi că vom lua măsurile adecvate pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili, iar secretarul a precizat acest lucru din nou", a declarat oficialul.

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
Citește și...
Rușii spun că serviciile secrete americane spionează telefoanele Apple. Cine ar fi cei vizați
Rușii spun că serviciile secrete americane spionează telefoanele Apple. Cine ar fi cei vizați

Principalul serviciu secret al Rusiei susține că Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite folosește un program malware pentru a spiona telefoanele Apple ale unor diplomați, inlcusiv din țări NATO.

 

Americanii anunță că au neutralizat „Snake”, programul spion prin care rușii furau informații de 20 de ani
Americanii anunță că au neutralizat „Snake”, programul spion prin care rușii furau informații de 20 de ani

Autoritățile americane au dezactivat un program malware avansat pe care serviciile ruse de informații l-au folosit pentru a fura secrete din țările SUA și NATO timp de mai bine de 20 de ani, a anunțat marți Departamentul de Justiție, scrie Politico.

Care sunt site-urile din România care propagă știri false despre războiul din Ucraina. Avertismentul DNSC
Care sunt site-urile din România care propagă știri false despre războiul din Ucraina. Avertismentul DNSC

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat pe dnsc.ro o listă de site-uri cu activitate în contextul crizei Ucraina - Rusia, inclusiv adrese IP specifice utilizate în atacuri malware, listă pe care o va actualiza frecvent.

 

Recomandări
Focuri de armă la mitingul lui Donald Trump. Fostul președinte american, plin de sânge pe față
Focuri de armă la mitingul lui Donald Trump. Fostul președinte american, plin de sânge pe față

Focuri de armă ar fi fost trase la mitingul lui Donald Trump. Fostul președinte american s-a lăsat la pământ și a fost imediat înconjurat de forțele de securitate, conform CNN.  

Cum putem avea grijă de noi în zilele de foc. Ce trebuie evitat și ce alimente sunt benefice
Cum putem avea grijă de noi în zilele de foc. Ce trebuie evitat și ce alimente sunt benefice

Pe cod roșu de arșiță, hidratați-vă și evitați băuturile alcoolice, cafeaua și energizantele. Sunt recomandările medicilor care ne sfătuiesc să avem mare grijă în aceste zile de foc.  

Sinceritate dezarmantă a Kievului: Au existat mai multe tentative de asasinare a lui Putin. Cine era să-l ucidă după invazie
Sinceritate dezarmantă a Kievului: Au existat mai multe tentative de asasinare a lui Putin. Cine era să-l ucidă după invazie

Şeful informaţiilor militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a afirmat sâmbătă că au existat mai multe tentative de asasinare a preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite DPA.