Zelenski: „Da, este un genocid. Iar acest lucru se întâmplă în Europa secolului 21”
Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui "genocid" în Ucraina pentru a elimina "întreaga naţiune", la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucea, după plecarea forţelor ruse.
"Da, este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor. Suntem cetăţeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi", a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS.
"Iar acest lucru se întâmplă în Europa secolului 21", a mai afirmat el, denunţând "tortura întregii naţiuni".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ucraina a acuzat deja armata rusă că a comis un "masacru deliberat" asupra civililor la Bucea, un oraş la nord-vest de Kiev, precum şi alte "orori" în regiuni de acum "eliberate de invadator", ceea ce a stârnit indignarea Occidentului şi a atras apeluri la sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei, scrie Agerpres.
Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut "retragerea completă a trupelor" ruseşti pentru a reveni "cel puţin" la situaţia de dinainte de 24 februarie, ziua invaziei ruse.
"Acest lucru ne va permite să începem să discutăm despre alte chestiuni privind încetarea ocupaţiei, despre cum vom trăi după asta", a adăugat el la CBS, conform unor fragmente difuzate pe Twitter.
"Nici măcar nu pot să am o întâlnire atât timp cât ei bombardează. Prin urmare, mai întâi un armistiţiu, apoi mă pot întâlni cu preşedintele rus" Vladimir Putin, a spus Zelenski.
"O să discutăm amândoi. Când va veni sfârşitul războiului, vom discuta apoi împreună despre garanţii de securitate şi despre statutul neutralităţii", "menţinându-ne în acelaşi timp suveranitatea şi o armată puternică", a mai afirmat el, enumerând propunerile ucrainene din tratativele în derulare cu Moscova.
"Iar dacă aceste acord este încălcat, trebuie să avem posibilitatea de a ne apăra", a atras el atenţia.
"Odată ce vom discuta despre acestea, toate trupele trebuie retrase. Iar după retragerea lor, ne putem aşeza la masă cu ţările care vor servi ca garanţi ai securităţii", a adăugat Zelenski.