Zelenski spune că 50 de militari ucraineni sunt omorâți în fiecare zi, dar numărul rușilor uciși este de cinci ori mai mare

Zelenski spune că 50 de militari ucraineni sunt omorâți în fiecare zi, dar numărul rușilor uciși este de cinci ori mai mare
Shutterstock

Aproximativ 50 de soldați ucraineni mor în fiecare zi pe front, dar numărul invadatorilor ruși uciși este de cinci ori mai mare, a declarat președintele Volodimir Zelensky pentru presa franceză.

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski estimează, într-un interviu acordat unor publicaţii franceze - Ouest France, 20 Minutes, TV5 Monde şi Nice-Matin -, după ce a încercat să se eschiveze să prezinte în cifre pierderile militare ucrainene, că ”aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic”, de cinci ori mai puţini, în opinia sa, decât pierderile militare ale Rusiei în Războiul din Ucraina, relatează Le Figaro, potrivit News.

Kievul şi Moscova continuă să prezinte bilanţuri contradictorii ale războiului, fiecare afirmând că a pierdut cu mult mai puţini oameni decât inamicul, în contextul în care presei îi este dificil să obţină numărul exact al victimelor civile şi militare.

Zelenski a încercat să se eschiveze, în acest interviu, să răspundă la întrebări despre acest bilanţ, afirmând că întâmpină dificultăţi în obţinerea unor cifre precise.

Circa 10.500 de soldați ucraineni au murit de la începutul războiului 

”Mi se furnizează date. Însă Comandamentul Militar nu vrea să se comunice numărul exact al militarilor ucraineni ucişi pe front. Avem, de asemenea, cifre care rămân imprecise cu privire la pierderile civile. Eu rămân prudent şi nu trebuie să uităm că sunt vieţi omeneşti în joc”, a declarat el.

Citește și
Boris Johnson
Boris Johnson i-a mulţumit lui Putin în locul lui Zelenski, în prima sa intervenţie în Parlamentul britanic
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Până la urmă, Zelenski a estimat că ”aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic” - adică 10.500 de la începutul războiului, la 24 februarie.

În opinia sa, ”procentul morţilor ruşi este de cinci ori mai mare”.

Bilanţul avansat de către preşedintele ucrainean rămâne în ”tendinţa” celui comunicat în august de către Statul Major ucrainean, într-o conferinţă de presă extrem de rară asupra acestui subiect foarte delicat.

”Aproximativ 9.000 de militari ucraineni au fost ucişi în şase luni de invazie rusă”, declara luni comandantul-şef al Armatei ucrainene Valeri Zalujnî, citat de agenţia Interfax-Ukraine.

După o lună, ţinând cont de acest bilanţ al pierderilor de 50 de militari pe zi, datele prezentate de Zelenski sunt concordante cu declaraţiile precedente.

Rușii se laudă că au omorât peste 100.000 de militari ucraineni

Moscova avansează, la rândul ei, bilanţuri extrem de diferite.

”Pierderile noastre sunt, în prezent, de 5.937 de morţi”, declara miercuri, într-un interviu la postul Rusia-24, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

În opinia sa, pierderile ucrainene sunt mai mari de 100.000 de morţi.

Rusia ar înregistra astfel, potrivit lui Şoigu, de 16 ori mai puţini morţi decât Ucraina.

În interviul său cu presa franceză, Zelenski a răspuns şi la întrebări despre agricultura şi exportul cerealelor ucrainene.

Zelenski, acuzat de către ruşi că refuză să exporte cereale în Africa, a dezminţit aceste acuzaţii. ”Cerealele noastre sunt trimise către Africa, inclusiv în Somalia, ca ajutor umanitar pentru această ţară, dar şi în Asia”, a spus el.

El şi-a exprimat regretul faţă de faptul că ruşii au reuşit să facă Ucraina nepopulară în anumite ţări africane. ”Am pierdut încrederea mai multor state africane şi încercăm să o recâştigăm”, a declarat el.

Însă, spune el, unele dintre cele mai fertile pământuri ale Ucrainei se aflau sub controlul Rusiei, iar recoltele din acest an vor fi mai mici decât în anii trecuţi.

Zelenski a acceptat să le prezinte publicaţiilor franceze situaia economiei ucrainene după şapte luni de război.

”Deficitul nostru bugetar se ridică la cinci miliarde de euro pe lună. Er trebui să fie de 3,5 miliarde la începutul lui 2023”, a declarat el.

Pe plan militar, Zelenski a negat că a folosit armament cu submuniţie, aşa cum acuză un grup de ONG-uri.

El susţine că doar Rusia deţine acest tip de armament, însă cere să i se furnizeze şi lui, pentru a fi la egalitate cu inamicul.

”Nu putem opri tancurile cu arme uşoare”, a subliniat el.

Şeful statului ucrainean a îndemnat din nou Franţa ”să facă mai mult”, precizând că are, totuşi, ”un dialog bun” cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Însă aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), pe care o doreşte în continuare puternic, este o problemă ”de luni şi nu de ani”, l-a contrazis Zelenski pe Macron.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 213. Trupele Kievului au reușit să recucerească teritorii în regiunea Donbas

ucraina referendum
Referendumuri în Ucraina. Soldații pro-ruși merg înarmați, din ușă în ușă, pentru a obține voturi, în zonele ocupate

Kievul transmite că soldații separatiști merg înarmați, din ușă în ușă, în zonele ocupate ale Ucrainei, pentru a strânge voturile necesare referendumurile privind aderarea la Rusia.

Președintele SUA Joe Biden
Joe Biden: SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea unei părți a Ucrainei la Rusia

SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea unei părți a Ucrainei la Rusia. Asta a declarat președintele Joe Biden, care a promis că țara sa va impune costuri severe Moscovei, dacă Vladimir Putin continuă alipirea regiunilor din estul Ucrainei.

vladimir putin
Vladimir Putin ar putea interzice vânzarea băuturilor alcoolice în Rusia. Ce strategie are pentru a-i recruta pe ruși

Mii de oameni sunt chemați sub arme, în toate regiunile Rusiei, după mobilizarea parțială decretată de președintele Vladimir Putin.

mihail kasyanov, vladimir putin
Fost premier al Rusiei: Amenințările nucleare ale lui Putin sunt doar o „cacealma”. Vrea doar să sperie oamenii

Un fost prim-ministru al Rusiei afirmă că amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin sunt doar o „cacealma”, deoarece acesta se panichează din cauza greșelii sale de a invada Ucraina.

mihailo dianov
Schimbarea dramatică a unui erou de la Azovstal. Cum arată un soldat înainte și după eliberarea din captivitatea rusă | FOTO

Mihailo Dianov a fost unul dintre soldații care au rezistat eroic în buncărele uzinei siderurgice Azovstal, din Mariupol, locație bombardată neîncetat de trupele invadatoare ale Rusiei.

separatisti rusi
Rusia a început să recruteze bărbați din zonele ocupate Herson și Zaporojie, aflate parțial sub controlul forțelor Moscovei

Ucraina a anunțat, sâmbătă, că armata Kremlinului a început să emită ordine de încorporare bărbaților din regiunile ucrainene pe care le controlează.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski surprinde: „Sunt șocat. De când a început invazia rusă, Israelul nu ne-a dat nimic”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mărturisit că este șocat de faptul că Israelul nu a ajutat cu nimic țara sa, de la debutul invaziei Rusiei.

putin
Vladimir Putin îl destituie, în plină mobilizare, pe generalul de armată Dmitri Bulgakov, viceministru al Apărării

Rusia a anunţat, sâmbătă, înlocuirea generalului de armată Dmitri Bulgakov, însărcinat cu logistica, după ce ofensiva rusă în Ucraina a întâmpinat dificultăţi în acest domeniu.  

aliser usmanov
Unul dintre „oligarhii preferați” ai lui Putin, prins cu ouă Fabergé în Germania. Zeci de case au legătură cu individul

Alișer Usmanov este un prieten al lui Vladimir Putin, iar mai multe vile germane au fost percheziționate deoarece este suspectat de spălare de bani. Potrivit presei germane, poliția a găsit piese de bijuterii foarte speciale.

Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea

Militarii care dezertează din armata rusă pot face până la 10 ani de închisoare, potrivit noilor texte de lege promulgate de președintele Vladimir Putin.

proteste rusia
Sute de arestări în urma protestelor din Rusia. Tineri care se plimbau pe stradă, ridicați de poliție

Peste 700 de persoane au fost reţinute, sâmbătă, la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei, în urma protestelor împotriva mobilizării decretate de preşedintele Vladimir Putin.

 

proteste rusia
Proteste masive în Rusia împotriva recrutării forțate a soldaților. Tinerii au primit ordinele de mobilizare chiar în arest

La apelul mai multor organizații de opoziție, rușii au ieșit din nou pe străzi în mai multe orașe, de la Moscova și până în Siberia, ca să denunțe mobilizarea decretată de Kremlin cu trei zile în urmă.  

Rusia refuză să acorde vize unor profesori la o școală în limba engleză din Moscova
MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României de la Moscova a revocat vizele a 14 cetățeni ruși care urmau să vină, luni, la București, la Conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.  

steag rusia
Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Duma ce Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

Citește și...
Lavrov: Rusofobia ucraineană a determinat grăbirea acestor așa-zise referendumuri. Este răspunsul dorințelor lui Zelenski
Lavrov: Rusofobia ucraineană a determinat grăbirea acestor așa-zise referendumuri. Este răspunsul dorințelor lui Zelenski

Între timp, așa-zise referendumuri privind aderarea la Federația Rusă au început, vineri, în părți ale Ucrainei controlate în totalitate, sau parțial, de Moscova.

Boris Johnson i-a mulţumit lui Putin în locul lui Zelenski, în prima sa intervenţie în Parlamentul britanic
Boris Johnson i-a mulţumit lui Putin în locul lui Zelenski, în prima sa intervenţie în Parlamentul britanic

Boris Johnson a comis o gafă monumentală în Camera Comunelor, unde i-a adus un omagiu lui Vladimir Putin, în locul lui Volodimir Zelenski, în prima sa intervenţie în Camera inferioară a Parlamentului britanic, relatează Express.  

Volodimir Zelenski a prezentat, în fața ONU, cele cinci condiții non-negociabile pentru a obține pacea cu Rusia
Volodimir Zelenski a prezentat, în fața ONU, cele cinci condiții non-negociabile pentru a obține pacea cu Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat liderilor mondiali cele cinci condiții non-nenegociabile pentru a obține pacea cu Rusia, după aproape șapte luni de război.

Război în Ucraina, ziua 211. Zelenski a cerut ONU înfiinţarea unui tribunal special pentru crimele comise de Rusia
Război în Ucraina, ziua 211. Zelenski a cerut ONU înfiinţarea unui tribunal special pentru crimele comise de Rusia

Știrile PRO TV.ro transmit cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.

Zelenski, discurs încheiat cu ovații și aplauze. „A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei şi cerem o pedeapsă justă”
Zelenski, discurs încheiat cu ovații și aplauze. „A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei şi cerem o pedeapsă justă”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri în faţa ONU o "pedeapsă justă" împotriva Rusiei, denunţând cu fermitate invadarea ţării sale de către trupele ruse şi lansând un apel la înfiinţarea unui tribunal special.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.