Zelenski, după discuţii cu Blinken şi Macron: Dacă am fi primit sisteme Patriot la Harkov, am fi avut o situaţie diferită

Volodimir Zelenski
Getty

Zelenski a cerut „o accelerare notabilă” a livrărilor americane de arme, spunându-i secretarului de stat al SUA, cu care s-a întâlnit la Kiev, că în prezent trece prea mult timp între anunţarea pachetelor de ajutor şi apariţia armelor pe linia frontului.

Într-o nouă pledoarie pentru a obţine sisteme antiaeriene Patriot, Zelenski a spus, în discursul video de marţi seară, că dacă Ucraina avea două astfel de sisteme de apărare antiaeriană în regiunea Harkov, situaţia de pe front ar fi fost în prezent cu totul alta.

Cu toate acestea, Zelenski a dat asigurări că situaţia este sub control, în ciuda ofensivei ruse, care a deschis un nou front în Harkov, şi a dezvăluit că generalul Oleksandr Sîrski, noul comandant al armatei ucrainene, este pe front şi lucrează direct cu brigăzile implicate în apărare.

„Şeful armatei, Oleksandr Sîrski, a prezentat un raport privind situaţia din zonele de luptă. Regiunile Doneţk şi Harkov sunt cele în care este cel mai dificil. El se află în câmpurile de luptă-cheie, lucrând cu brigăzile şi în poziţiile de luptă. Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar situaţia este sub control”, a spus Zelenski în discursul către naţiune de marţi seară.

El a recunoscut că situaţia este „destul de tensionată”, dar a dat asigurări că soldaţii ucraineni le provoacă pierderi inamicilor. El a mai spus că în Harkov au fost trimise întăriri şi mulţi soldaţi voluntari, locuitori din Harkov, s-au ridicat pentru a apăra regiunea. „Ei îşi fac treaba şi le mulţumesc tuturor pentru eficienţa lor”, a spus Zekenski.

Citește și
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski a discutat cu prim-miniştrii Suediei şi Luxemburgului despre nevoile urgente ale Ucrainei

SUA, rugată să accelereze livrările

„Astăzi (marţi - n.r.) m-am întâlnit cu secretarul de stat american Blinken. Discuţia a fost în principal despre apărarea noastră şi, în special, despre furnizarea de sprijin american în domeniul apărării. Avem nevoie de o accelerare notabilă a livrărilor. Acum trece prea mult timp între anunţarea pachetelor şi apariţia efectivă a armelor pe linia frontului. Este important ca punerea în aplicare a deciziilor şi a logisticii să fie mai rapidă”, le-a spus preşedintele ucrainean compatrioţilor.

„Am discutat, de asemenea, despre sistemele de apărare aeriană - sistemele de care avem nevoie. În special, pentru Harkov şi regiunea Harkov. Dacă am fi primit deja două Patriot pentru această regiune anume, am fi avut o situaţie diferită în război în general”, a arătat Zelenski. „Sunt recunoscător fiecăruia dintre partenerii noştri care înţelege acest lucru şi încearcă cu adevărat să ne ajute”, a adăugat Zelenski, în condiţiile în care ţările care au astfel de sisteme, inclusiv România, cântăresc decizia de a le ceda Kievului.

Zelenski a pledat şi pentru accelerarea furnizării de avioane F-16. „În fiecare zi, teroriştii ruşi atacă Harkovul, celelalte oraşe şi comunităţi de la graniţă şi poziţiile noastre de pe linia frontului cu rachete şi bombe ghidate.

Este crucial să creştem potenţialul apărării noastre aeriene şi al aviaţiei, inclusiv extinderea coaliţiei de avioane de luptă, accelerarea instruirii şi aprovizionarea pentru a asigura protecţia împotriva terorii ruseşti. Ştim ce capacităţi reale au partenerii noştri. Avem nevoie de decizii politice clare”, a insistat Zelenski.

De vorbă cu președintele francez Emmanuel Macron

Preşedintele ucrainean s-a referit şi la summitul pentru pace care va fi organizat în Elveţia şi a subliniat că este nevoie de o participare cât mai largă. „Suntem într-o situaţie în care este absolut posibil ca majoritatea mondială să înceapă să forţeze Rusia la pace. La pace adevărată”, a spus Zelenski.

„Vedem ce face Putin acum: vrea să adapteze complet Rusia la război şi să extindă războiul, să crească presiunea”, a arătat liderul de la Kiev.

„Dar această presiune - presiunea comună a tuturor celor din lume care se opun războiului, presiunea asupra agresorului - trebuie să funcţioneze şi trebuie să întrerupă planurile ofensive ale Rusiei, atât pe linia frontului, cât şi în sfera diplomatică”, a explicat Zelenski.

El a anunţat că a avut pe parcursul zilei „o conversaţie lungă şi foarte detaliată”, de aproape două ore, şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

„L-am informat cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, perspectivele noastre şi nevoile soldaţilor noştri. Emmanuel, domnul preşedinte, a confirmat participarea sa la Summitul pentru pace, iar conţinutul summitului din Elveţia ne va permite să înţelegem ce alte măsuri putem lua în următoarele luni pentru a aduce pacea şi a restabili deplina forţă a dreptului internaţional pentru Ucraina şi pentru toate naţiunile care sunt supuse agresiunii”, a spus Zelenski.

Preşedintele Coreei de Sud, un alt lider cu care Zelenski a discutat marţi, a acceptat, de asemenea, invitaţia la summitul din Elveţia. „Am discutat, de asemenea, despre relaţiile noastre bilaterale şi despre asistenţa acordată Ucrainei, în special în acele domenii în care avem deja rezultate”, a menţionat preşedintele.

El a precizat că a invitat personal la Summitul pentru pace aproape 30 de lideri şi deja sunt multe confirmări de participare.

30 de lideri au fost invitați la Summitul NATO 

Zelenski s-a referit şi la summitul NATO care este programat în vară şi a anunţat că Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale, şi fostul secretar general al NATO, Andrers Fogh Rasmussen, au întocmit un raport care va fi pus la dispoziţia tuturor factorilor de decizie din cadrul Alianţei ce pot influenţa consolidarea NATO.

„Este un raport privind perspectivele Ucrainei, privind necesitatea unor decizii cu adevărat ferme nu doar pentru a pune capăt acestui război, ci şi pentru a pune bazele contracarării unor eventuale războaie în regiunea noastră şi în întreaga Europă.

Pentru a face acest lucru, trebuie eliminat deficitul de securitate din Europa şi, în special, deficitul de securitate pentru Ucraina. Avem nevoie de o poziţie puternică a Alianţei şi de un semnal clar pentru Moscova că războiul nu îi va oferi nimic”, a subliniat Zelenski.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Kievul tremură în fața furiei forțelor ruse. Mesajul tranșant al lui Zelenski pentru Blinken:
Kievul tremură în fața furiei forțelor ruse. Mesajul tranșant al lui Zelenski pentru Blinken: "Ne trebuie cel mai urgent"

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, s-a aflat, marți, la Kiev, ca să-i convingă pe ucraineni că livrările de arme și echipamente se vor accelera.

Volodimir Zelenski a discutat cu prim-miniştrii Suediei şi Luxemburgului despre nevoile urgente ale Ucrainei
Volodimir Zelenski a discutat cu prim-miniştrii Suediei şi Luxemburgului despre nevoile urgente ale Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă că a avut convorbiri telefonice cu prim-miniştrii Suediei şi Luxemburgului, despre nevoile urgente ale Ucrainei, în special despre sistemele de arme nucleare.

Rusia avansează rapid pe front și profită din plin de greșeala Occidentului. Ordinul disperat dat de Zelenski
Rusia avansează rapid pe front și profită din plin de greșeala Occidentului. Ordinul disperat dat de Zelenski

Trupele lui Vladimir Putin avansează „din mai multe poziții” în Harkov, iar Kievul a ordonat ca circa 6.000 de civili să fie evacuați de urgență.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.