„Stăm cu bagajele pregătite”. Măsurile anunțate de autorități pentru românii din localitățile de la frontiera cu Ucraina
Românii care locuiesc aproape de zonele de conflict din Ucraina vor primi mesaje RO-Alert în caz de pericol.
Decizia vine după incidentul din satul Plauru, Tulcea, unde au fost găsite bucăți dintr-o dronă posibil rusească, după ce autoritățile noastre au negat inițial acest lucru.
În cazul unui atac aproape de granițele noastre, Ministerul Apărării va anunța Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ce localități ar putea fi afectate.
Locuitorii vor fi înștiințați prin mesaje RO-Alert. Acolo unde nu exista semnal, pompierii vor detașa echipe care să alerteze populația în mod direct.
Adăposturile civile trebuie pregătite tot de ISU și construite de la zero, dacă nu există. Comuna Ceatalchioi din Tulcea este prima zonă în care se vor lua aceste măsuri.
Daniel Năstase, ISU Tulcea: „La nivelul județului Tulcea au fost luate măsuri pentru identificarea unei locații pentru eventuala relocare temporară a locuitorilor din zona de graniță care doresc acest lucru”.
Oamenii pot fi evacuați cu o mașină și cu o barca puse la dispoziție de ISU Tulcea. Îngrijorați sunt și vecinii din comuna Chilia Veche, situată la peste 30 de kilometri de portul Reni atacat frecvent de ruși.
Femeie: „Stăm cu bagajele pregătite. Cum auzim, ne îmbracăm și plecăm în sat la părinți. Copiii se sperie, ne-am speriat și noi”.
Reporter: Trăiți cu frică noapte de noapte?
Femeie: „Acum da. Când auzim sirenele e teroare”.
Bărbat: „Tremură blocul, cad paharele din vitrină, așa e suflul ăla. Aici la balconul ăla e spart, în capăt e o căsuță cu geamuri sparte”.
Localnic: „Acum două nopți au fost 14 explozii. Au început la ora 0:35 și s-au terminat la 2:25 și noaptea trecută au fost, pe la 3 fară au început și la 3:12 s-au terminat”.
Reporter: V-ați gândit să plecați de aici?
Localnic: „Nu”.
Ceauș Alexandru, primarul comunei Chilia Veche: „E o situație tensionată. Problema e la locuitorii de la blocuri care sunt cei mai expuși. În maxim șase ore de când se dă ordinul, noi putem să ridicăm corturi, tot, tot, tot”.
Și polițiștii sunt în alertă după ce un glonț rătăcit a ajuns în casa unui localnic. Au întocmit un dosar penal pentru distrugere și uz de armă letală.
Glonțul a pătruns prin acoperișul casei, prin tavanul de rigips, iar oamenii l-au găsit pe jos în bucătărie. Speriați, oamenii au sunat la 112.
Vecin: „Aoleu Doamne! Are doi copii mici. Noaptea a fost pe la ora trei. Glonțul l-a găsit la jumătate de metru de unde dormea el”.
Cât despre ancheta din satul Plauru, Ministerul Apărării nu a putut spune nici acum dacă resturile ridicate de acolo sunt ale unei drone rusești. Oficialii NATO s-au oferit să ajute.
Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre felul în care au gestionat autoritățile române această situație?
Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO: „Cred că s-au descurcat excepțional de bine. Noi monitorizăm situația de aproape, suntem îngrijorați de atacurile rusești asupra depozitelor de cereale. Vom oferi suportul nostru în investigație”.
Ambasadoarea SUA la NATO a precizat că mai multe avioane F16 au fost dislocate ca să sprijine România.