Cum au reacționat autoritățile din Anglia, după focarul izbucnit la ferma cu zeci de muncitori români

Dată publicare: 13-07-2020 20:17
Dată actualizare: 13-07-2020 20:17


Focar de coronavirus la o fermă agricolă din nordul Angliei, unde lucrează şi zeci de muncitori români.

Cel puţîn 72 din cei 220 zilieri angajaţi acolo s-au infectat cu Sars-Cov-2. Celor testaţi negativ li s-a cerut să intre în izolare şi să stea în grupuri mici pentru a reduce riscurile.

Pe de altă parte, primarul oraşului Nisa a impus purtarea măştilor la adunările cu mulțimi mari de oameni, după ce la un concert în aer liber miile de participanţi au ignorat orice fel de regulă. Cam la fel stau lucrurile şi cu turiştii germani aflaţi în vacanţă în Mallorca.

Majoritatea muncitorilor de la ferma cu cazuri de Covid-19 sunt români

 

Potrivit presei britanice, majoritatea celor 220 de muncitori de la ferma agricolă din comitatul Herefordshire sunt din România şi Bulgaria. Aceşti zilieri sunt cazaţi în 30 de containere, în care, spun surse citate de presa de la Londra, nu se respectau regulile de distanţare fizică. De aceea, apariţia acestui focar de coronavirus a fost o chestiune de timp.

Karen Wright, director de sănătate publică: "A fost un individ şi apoi un grup de persoane care au avut simptome. Domnul şi doamna Green (n.r. proprietarii fermei) au aranjat foarte rapid ca acele persoane să fie testate şi ne-au avertizat cu privire la situaţie. Iar noi am efectuat teste proactive în masă tuturor celor ce lucrau la fermă. Şi asta datorită faptului că au cooperat. Este foarte important. Trebuie ca toate autorităţile locale să aibă un plan de control al epidemiei. Asta pentru a încerca să controlezi situaţia."

Conform presei locale, muncitorii zilieri plăteau 50 de lire pe săptămână pentru cazarea în containere. Pentru recoltat broccoli și fasole verde, câştigau 9 lire pe oră pentru primele 48 de ore de muncă pe săptămână şi apoi salariul creştea la 11 lire pe oră.

Karen Wright, director de sănătate publică: "Potrivit datelor pe care le avem, unii indivizi au ieşit pentru scurte perioade de timp în afara fermei. Şi ştim locul unde s-au deplasat. Dar nu, nu sunt îngrijorată deloc cu privire la sănătatea comunităţii. Desigur, Serviciul Public de Sănătate colaborează cu noi pentru a se asigura că nu există nici o eroare. Nu sunt deloc îngrijorată."

Concert la Nisa, la care s-au înghesuit peste 5.000 de oameni

 

La rândul său, primarul din Nisa a cerut guvernului francez ca măștile să devină obligatorii la marile adunări publice, după un concert din week-end animat de un DJ local, unde s-au înghesuit mai bine de 5.000 de oameni, pe renumita esplanada Promenade des Anglais.

Rețelele de socializare au fost invadate de mesaje de indignare pentru că mai nimeni nu purta mască și, evident, gesturile de distanțare socială au fost ultima grijă a petrecăreților.

Participant: "Vrem să ne relaxăm puțin și până acum ne simțim bine. "
Participant: "După trei luni de carantină, acum e bine, chiar dacă nu purtăm mască."
Participant: "E bine să te mai lași dus de val câteodată și să profiți de astfel de evenimente."

Pentru DJ, cel mai important a fost să aibă audiență.

The Avener, DJ: "Mă gândesc la măsurile de precauție privind sănătatea și siguranța, dar cred că viața este mai puternică decât orice altceva. Este mai bine să te poți bucura de viață în seara asta, de dans, de euforie, de lucruri normale."

Cu toate acestea, medicii avertizează.

Patrick Goldstein, șeful Departamentului de Urgențe al Spitalului din Lille: "Tinerii trebuie să fie atenți. Sigur că se pot infecta și ei cu Covid și chiar dacă nu vor avea simptome grave, pot transmite virusul părinților și bunicilor. Este o responsabilitate colectivă."

Turiștii germani, criticați de ministrul Sănătății

 

Ministrul german al Sănătății și-a criticat compatrioții pentru că nu respecta regulile de distanțare socială, în vacanță și, uneori, nici pe cele de bun simț. Asta după ce au apărut asemenea imagini filmate în week-end, la Mallorca. Grijulii să-și apere "reputația", zeci de turiști germani și britanici au făcut scandal, după ce au consumat alcool fără limită.

Jens Spahn, ministrul Sănătății din Germania: ”Imaginile pe care le-am văzut din insula cea mai căutată de germani, Mallorca, m-au îngrijorat mult. Trebuie să fim foarte atenţi ca "Ballermann" să nu devină un "al doilea Ischgl", staţiunea austriacă sinonimă cu petrecerile fără respectarea regulilor. Înţeleg nerăbdarea de a sărbători împreună, dar riscul de infectare este foarte ridicat şi, la întoarcere, rişti să-i infectezi pe alţii, în avion, sau la întoarcerea acasă.”

În multe regiuni spaniole, inclusiv în insulele Baleare, purtarea măștii este obligatorie în public.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO