Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante. "Dacă ne oprim, uită de noi"
Zeci de muncitori români se află într-o situație dificilă în Croația. Angajați să modernizeze rafinăria de petrol din Rijeka, aceștia nu și-au mai primit banii cuveniți în ultimele două luni.
Până acum, muncitorii, care au ajuns în Croația prin intermediul agenţiei române IGW Proiect International, au protestat în Rijeka, dar sunt hotărâți să facă acest lucru și în Zagreb, acolo unde se află sediul social al companiei energetice croate INA, proprietara rafinăriei.
"Suntem în drum spre Zagreb. Toată lumea s-a spălat pe mâini, cum se spune, iar lucrurile nu au cum să rămână așa. Împreună cu muncitorii, am decis să nu ne întoarcem în România. Suntem conștienți că dacă vom face asta nu vom mai primi banii. Dacă plecăm, ne vor uita", a declarat, pentru ȘtirileProTV.ro, Giuseppe Basile, directorul IGW Proiecte International.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta a precizat că muncitorii au sprijinul Consulatului Onorific al României la Rijeka. De asemenea, Basile a mai spus că ține legătura și cu Ambasada României la Zagreb.
Situația muncitorilor români este cât se poate de complicată. În baza unui contract, IGW Proiect International i-a repartizat către JCR Christof Services - companie românească subcontractantă, care a fost fondată de Christof Industries Global din Graz, Austria - care, în calitate de angajator, este obligată să le plătească salariile.
Pentru că firma subcontractantă nu și-a îndeplinit obligațiile din cauza problemelor financiare ale companiei-mamă din Graz, IGW Proiect International a notificat INA, precum şi contractorul principal, Kinetics Technology, care are sediul la Roma, cerându-le să rezolve urgent problema.
"Suntem conștienți că INA nu poate rezolva direct această problemă, dar cerem suport din partea acestei companii", a afirmat Giuseppe Basile.
Acesta a subliniat că IGW Proiect International nu a primit banii pentru lunile august, septembrie, octombrie și noiembrie.
"Noi am efectuat plăți (n.r. - din fonduri proprii) pentru august, septembrie și o parte din octombrie", a precizat Basile.
În încheiere, aceasta a menționat că IGW Proiect International este pregătită să înceapă un demers legal împotriva JCR Christof Services și chiar a Kinetics Technology.