„Dacă nu continuăm să sprijinim Kievul, Ucraina va pierde războiul”. Cât plătesc ucrainenii care vor să fugă
Un nou atac major al Rusiei, cu peste 80 de rachete și drone, a provocat daune grave infrastructurii energetice a Ucrainei. Și sute de mii de oameni au rămas fără curent electric.
Între timp, pe front, Kievul se confruntă cu o lipsă disperată de armament și de trupe. Tot mai greu se găsesc oameni dispuși să-și riște viața în război. Iar pentru cei care nu vor să lupte, există traficanți care îi ajută să fugă peste graniță. Mulți fugari au ajuns și în România.
Potrivit forțelor aeriene ucrainene, au fost doborâte doar 18 din cele 42 de rachete de diferite tipuri, inclusiv hipersonice, lansate de ruși și 39 dintre cele 40 de drone explozive. O termocentrală din apropiere de Kiev a fost distrusă.
Între timp, pe frontul din est, ucrainenii resping tot mai greu atacurile rușilor. Iar la frontierele de vest se duce un gen diferit de confruntare. Autoritățile încearcă să-i prindă pe ucrainenii care fug de mobilizare. Mii de bărbați - mulți prinși la granița cu România - nu vor să meargă la război.
Ivan, traficant de persoane: „Nu îmi trădez țara. Toată lumea înțelege de ce fac asta. Mulți dintre prietenii mei au plecat deja. Oricine are ocazie, fuge”.
Pentru cei care nu vor să lupte, există traficanți de persoane care le promit că îi pot scoate din țară.
”Asta e realitatea dură în care trăim”
Ivan - care, își ascunde identitatea - a vorbit cu un jurnalist britanic de la Sky NEWS. Spune că încasează 6.000 de dolari de la fiecare bărbat pe care îl ajută să fugă traversând păduri și munți. Cei dispuși să treacă granița înot primesc o reducere de 2.000 de dolari.
Ivan: „Oamenii nu sunt pregătiți să moară. Tinerii nu sunt pregătiți să se îngroape de vii, așa că ne cer nouă ajutorul”.
În aceste condiții, ofițerii de recrutare și-au înmulțit controalele și - se plâng ucrainenii - au devenit agresivi cu cei prinși.
Birourile de recrutare sunt aproape goale. Un ofițer care și-a pierdut un braț în luptă i-a luat datele unui tânăr care urmează să înceapă instructajul militar.
”Sigur că e neplăcut, dar asta e realitatea dură în care trăim. Fie că îți place sau nu, dacă vrei să fii util, trebuie să faci ce este necesar”.
Mai mulți ucraineni vor fi chemați la luptă după ce parlamentul de la Kiev a modificat regulile de mobilizare. Nu mai există nicio limită pentru timpul petrecut de soldați pe front. Iar aceștia, epuizați după doi ani de lupte, nu se mai pot întoarce acasă.
”Dacă nu continuăm să sprijinim Kievul, Ucraina va pierde războiul”
Depășită numeric de Rusia pe câmpul de luptă, armata ucraineană nu mai are nici muniție.
Christopher Cavoli, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa: ”Pentru fiecare obuz tras de ucraineni, rușii lansează cinci. Iar proporția va fi de 1 la 10 în câteva de săptămâni. Gravitatea acestui moment nu trebuie trecută cu vederea. Dacă nu continuăm să sprijinim Kievul, Ucraina va pierde războiul”.
Pe de altă parte, în cursul unei vizite surpriză a lui Volodimir Zelenski în Lituania, cele două țări au încheiat un acord de securitate care stipulează un ajutor militar anual pentru Kiev, reprezentând 0,25% din PIB.
În schimb, Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale americane, crede că nu este "potrivit" pentru el să viziteze Ucraina în acest moment, pentru că nu deține nicio funcție oficială.
Zelenski l-a invitat să discfute despre planurile sale de pace în Ucraina, după ce Trump s-a lăudat că poate să încheie războiul "în 24 de ore". În privat, Trump ar fi declarat că dacă devine președinte o să oblige Kievul să cedeze teritorii Rusiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: războiul din Ucraina, criza, militari, pierderi, munitie, fugit, traficant de droguri,
Dată publicare:
11-04-2024 19:51