„Bomba murdară”, văzută de analiști drept o armă psihologică. Ce scop are, de fapt, discursul „nuclear” al Moscovei

×
Codul embed a fost copiat

Rusia nu a avut nicio intenție și nu vrea să folosească arme nucleare în Ucraina, a declarat, marți seară, ambasadorul rus în Statele Unite.

Iar delegația Moscovei la ONU susține că Ucraina ar vrea să renunțe la planul de a folosi o bombă "murdară", după ce Kremlinul i-a făcut publice aşa-zisele demersuri.

În Vest, însă, nimeni nu pare să fi dat crezare Rusiei și sunt destule voci care susțin că, de fapt, Moscova este cea care ar fi avut în plan să detoneze o astfel de bombă în Ucraina.

Joe Biden, președintele SUA: „Rusia ar face o greșeală extrem de gravă dacă ar utiliza o armă nucleară tactică în Ucraina”.

Ţările occidentale resping declarațiile Kremlinului, dar Rusia insistă să susțină că ucrainenii ar plănui folosirea unei așa-numite "bombe murdare", cu explozivi convenționali și material radioactiv, chiar pe teritoriul lor.

Citește și
Volodimir Zelenski
Când se va restabili pacea în Ucraina. Anunțul făcut de Volodimir Zelenski
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Igor Zhovkva, șef adjunct al Biroului președintelui Ucrainei: „Această problemă profundă are o explicație simplă. Au rămas fără mijloace prin care să obțină succesul pe câmpul de luptă. Folosesc aceste scenarii instigatoare, pe care le cunoașteți deja, care reflectă de fapt ceea ce vor face ei. Ucraina nu ar încerca niciodată să fabrice o 'bombă murdară' sau orice altceva. Rusia șantajează în mod constant întreaga comunitate mondială cu arma nucleară, cu posibilitatea utilizării armelor biologice și chimice. Și da de data asta au inventat această poveste despre 'bombele murdare'”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Reafirmăm pericolul semnificativ reprezentat de planurile Ucrainei pe care noi le-am raportat”.

Mesajul Kremlinului a fost, însă, criticat de un expert militar, care a cerut dovezi în direct la o televiziune rusă.

„Bomba murdară” nu ar schimba cursul războiului

Victor Olevici, expert în cadrul Centrului de Politici Actuale, Moscova: „Dacă există informații reale, dovezi reale despre locul unde se află această 'bombă murdară' și unde vor să o folosească dacă sunt documente, să arate documentele. Aceste provocări nu se întâmplă fără un ordin scris. Dacă serviciile militare rusești au toate aceste date, e timpul să le dezvăluie”.

Experții occidentali spun că detonarea unei "bombe murdare" nu ar aduce niciun beneficiu pe câmpul de luptă.

Scott Roecker, The Nuclear Threat Initiative: „Nu ar schimba cursul războiului. Văd, mai degrabă, un pretext pentru un anume pas în direcția escaladării, făcut de partea rusă, dacă s-ar întâmpla ceva. E mai mult o armă psihologică, atunci când încerci să sperii oamenii, să-i intimidezi”.

De altfel, "bombele murdare" sunt vehiculate tot mai des de propagandiștii ruși drept soluția la toate problemele pe care le întâmpină Rusia în Ucraina.

Unii analiști cred că discursul "nuclear" al Moscovei are ca scop final inducerea unei stări de panică în Occident și stoparea ajutorului militar consistent pe care îl primește Kievul de la statele vestice.

Kremlinul mizează și pe situația refugiaților ucraineni, așa cum reiese din declarația unui politician rus: „Sfătuiesc populația sănătoasă a Ucrainei, care încă-și păstrează sănătatea mintală, să fugă spre Vest. Altfel, o bombă 'murdară' va fi cu siguranță detonată, vom avea teritorii contaminate radioactiv, nu vor mai fi mâncare, lumină, apă. Mai bine să fugă cu milioanele spre Vest. Ursula von der Leyen îi așteaptă”.

Pe de altă parte, rușii nu lovesc doar infrastructura energetică. De șase luni, locuitorii din Nikolaev - oraș de pe malul Mări Negre, rămas sub control ucrainean - nu au apă potabilă. Iar experți militari și ai ONU cred - după cum au recunoscut, într-o investigație BBC - că forțele ruse au tăiat în mod deliberat alimentarea cu apă, bombardând principala conductă de aprovizionare.

Putin: „E important pentru noi să ne concentrăm la situația reală”

Nemulțumiți de înfrângerile de pe front, unii propagandiști ruși promovează o politică de distrugere totală a orașelor ucrainene.

Vladimir Soloviov, realizator la Russia One: „Dacă am fi ocupat Harkovul... e clar că acolo e principalul centru logistic. Să-l ștergem de pe fața pământului dacă trebuie! De unde vine amenințarea pentru Herson? Care sunt cele mai apropiate orașe? De unde vin militarii ucraineni? Din Nikolaev? Atunci distrugeți Nikolaevul!”.

Președintele Putin le-a cerut subalternilor săi să găsească rapid soluții pentru a rezolva problemele logistice și lipsa de echipament cu care se confruntă armata rusă.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „E important pentru noi să ne concentrăm la situația reală, la nevoile reale din anumite domenii. În ceea ce privește operațiunea specială, echipamentul trebuie să fie nu doar disponibil, ci și modern și eficient”.

Vicepreședintele Consiliului de securitate rus, Dmitri Medvedev, a vizitat deja o uzină de tancuri din munții Ural, de unde a anunțat că au fost luate măsuri pentru creșterea producției de armament.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Joe Biden i-a transmis un nou avertisment lui Vladimir Putin: „Ar fi o greşeală gravă, gravă”
Joe Biden i-a transmis un nou avertisment lui Vladimir Putin: „Ar fi o greşeală gravă, gravă”

Joe Biden a declarat că Rusia ar face o "greșeală gravă, gravă" dacă ar desfășura o armă nucleară tactică în Ucraina, acesta fiind noul avertisment adresat lui Vladimir Putin împotriva escaladării conflictului care durează de luni de zile.

Când se va restabili pacea în Ucraina. Anunțul făcut de Volodimir Zelenski
Când se va restabili pacea în Ucraina. Anunțul făcut de Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că „pacea adevărată”, care va pune capăt războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, este posibilă numai după ce Crimeea va fi înapoiată Ucrainei.

Fake News marca presa din Rusia: ”Armata română susține că trebuie căutată pacea cu Moscova”
Fake News marca presa din Rusia: ”Armata română susține că trebuie căutată pacea cu Moscova”

”Patrioții-români nu consideră că Ucraina ar trebui sprijinită. Președintele din România preferă însă să lupte cu Rusia până la ultimul român”, așa începe articolul publicat de un site de știri rus Pravda.ru.

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea
Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi.

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.