Leapșa cu ”bomba murdară”. Scrisoarea transmisă de Rusia către Consiliul de Securitate al ONU

×
Codul embed a fost copiat

Moscova insistă cu avertismentele despre presupusele planuri ale Ucrainei de a detona o așanumită "bombă murdară" cu materiale radioactiv pe propriul teritoriu.  

Și consideră că este „inacceptabil” că Washingtonul și aliații occidentali nu îi iau în seamă avertismentele, "în fața gravității pericolului". Însă Washingtonul consideră că ar fi un semn că Moscova pregătește de fapt așa ceva. Iar Statele Unite au avertizat cu "consecințe severe", dacă Rusia folosește o "bombă murdară" sau o bombă nucleară.

Cu toate că țările occidentale resping declarațiile Kremlinului, Rusia insistă să susțină că ucrainenii ar plănui folosirea unei așa numite "bombe murdare" - cu explozivi convenționali și material radioactv - chiar pe teritoriul lor. Iar Moscova vrea să ridice chestiunea acestei așa-zise amenințări în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Rusia: ”Reafirmăm pericolul semnificativ reprezentat de planurile Ucrainei pe care noi le-am raportat”.

Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de stat al SUA: ”Suntem îngrijorați când auzim acest tip de dezinformare, evident, falsă, care vine de la Kremlin. Cunoaștem istoricul Kremlinului când vine vorba despre acest gen de insinuări. Respingem clar această afirmație falsă”.

Citește și
militari
România va pregăti paramedici ucraineni în cadrul programului de asistenţă NATO
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Experţii din Occident consideră că de fapt Moscova este cea care pregătește o operațiune sub steag fals, pe care să o pună apoi în seama Kievului.

Nimeni nu a folosit vreodată o așanumită bombă murdară.

Scott Roecker, expert „Initiativa amenințarea nucleară”: ”Pentru mine, asta nu are niciun sens. Nu ai niciun avantaj pe câmpul de luptă dacă folosești o "bombă murdară". Nu ar schimba cursul războiului. Văd, mai degrabă, un pretext pentru un anume pas în direcția escaladării, făcut de partea rusă, dacă s-ar întâmpla ceva. E mai mult o armă psihologică, atunci când încerci să sperii oamenii, să-i intimidezi”.

Totodată, în spațiul public a apărut o scrioare pe care Rusia ar fi trimis-o către Consiliul de Securitate al ONU cu privire la ”bomba murdară” pe care o pregătește Ucraina.

John Hudson, reporterul de securitate națională al Washington Post a făcut publică scrisoarea și a transmis: ”Tocmai am obținut scrisoarea pe care Rusia a trimis-o Consiliului de Securitate al ONU privind „bombele murdare” ucrainene. Include scenarii despre modul în care Ucraina ar produce în mod local o așa-numită „bombă murdară” folosind centralele sale nucleare existente”.

 

Rușii nu lovesc doar infrastructura energetică

Pe de altă parte, rușii nu lovesc doar infrastructura energetică. De șase luni, locuitorii din Nikolaev - oraș de pe malul Mări Negre, rămas sub control ucrainean - nu au apă potabilă. Iar experți militari și ai ONU cred - după cum au făcut recunoscut, într-o investigație BBC - că forțele ruse au tăiat în mod deliberat aprovizionarea cu apă, bombardând principala conductă de aprovizionare.

Cetățean: ”Iată cum trăim noi de o jumătate de an. Trebuie să vin aici de două ori pe săptămână. Nu e bine”.

Orașul Bakhmut a fost atacat continuu în ultimele patru săptămâni, dar ucrainenii găsesc noi modalități de a-l apăra. Această echipă militară operează drone. Cele mai multe sunt de fapt, drone obișnuite și ieftine, care se pot achiziționa ușor. Donate de populație sau achiziționate prin subscripții publice. Sunt transformate rapid în aparate de zbor cu exploziv, care lovesc pozițiile rușilor. Legătura cu comandanții este menținută prin livestream, pe Internet.

Desigur, războiul nu se poate duce doar cu drone. Ucrainenii spun că fiecare tun greu autopropulsat - cum este acesta, fabricat în Polonia - le permite să facă față puterii de foc a inamicului.

Reporter: ”Toate informațiile pentru comenzi, aici, sunt în poloneză. Ne descurcăm, n-are importanță că scrie în poloneză, germană, sau engleză. Aceste obuziere sunt binevenite și ne ajută enorm”.

Ca și colegii lor care operează drone, această unitate mecanizată rămâne ascunsă în pădure. Soldații apar la vedere doar câteva clipe, cât timp lovesc, după ce au primit coordonatele țintei.

Volodomir Zelenski: ”Ucraina zdrobește așa-zisa a doua armată a lumii, iar de acum încolo Rusia va fi doar un pion. Cerşeşte câte ceva în Iran, încearcă să stoarcă ceva din țările occidentale, inventează diverse prostii despre Ucraina, intimidează, înșală”.

O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni a surprins bucuria exuberantă a acestora după ce au reușit să doboare cu un lansator portabil de rachete încă un nou elicopter Ka-52 "Alligator" al Forțelor Aeriene Ruse.

Moscova ar fi pierdut peste un sfert din efectivul total al acestor elicoptere în timpul războiului din Ucraina.

Ați prezis că Rusia rămâne fără arme, mai gândiți-vă - spune, pe de altă parte, vicepreședintele Consiliului de securitate rus Dmitri Medvedev, care a anunțat că autoritățile ruse au luat măsuri pentru creșterea producției de armament.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Rusia a falsificat fotografiile folosite în prezentarea în care acuză Ucraina că pregatește o „bombă murdară”
Rusia a falsificat fotografiile folosite în prezentarea în care acuză Ucraina că pregatește o „bombă murdară”

Rusia a falsificat imaginile din prezentarea ministerului rus al Apararii prin care a susținut că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară” în război, conform presei străine.

România va pregăti paramedici ucraineni în cadrul programului de asistenţă NATO
România va pregăti paramedici ucraineni în cadrul programului de asistenţă NATO

România şi-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include şi medicină tactică de intervenţie în timp de război, documentul fiind semnat, luni, scrie Agerpres.

Ce ajutor a primit Ucraina de la România în cele opt luni de război
Ce ajutor a primit Ucraina de la România în cele opt luni de război

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut un bilanț al principalelor acţiuni de sprijin ale României pentru Ucraina pe parcursul celor opt luni de la declanşarea războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.