Cel mai mare mall de pe planeta este in China si are o singura problema: este pustiu. Galerie FOTO
Noul Mall din Sudul Chinei a fost deschis in provincia Guangdong in 2005. Cu o suprafata dedicata shopping-ului de 1524 de kilometri, acest mall poate gazdui 2.350 de magazine, transformandu-l in cel mai mare mall de pe planeta.
Conform CNN, acest centru comercial chinezesc este de doua ori mai mare decat Mall-ul Americii, cel mai mare din Statele Unite ale Americii. Chinezii au amenajat palmieri in piata din centrul acestui mall, care stau alaturi de o replica a Arcului de Triumf, un sfinx egiptean imens, fantani si canale lungi de apa pe care se plimba gondole.
Exista o singura problema. Acest mall este pustiu ca un desert african. In ciuda design-ului bombastic si a planurilor grandioase, numai cateva magazine sunt active. "Cele mai multe sunt goale, cu un trafic al consumatorilor extrem de mic si cu o rata a magazinelor neocupate foarte mare. A fost clasificat ca fiind un mall mort", arata un raport lansat anul trecut de Emporis, o firma care se ocupa cu centralizarea datelor privind situatia imobiliarelor la nivel global.
Atunci cand te plimbi printre magazinele raspandite in aceasta imensitate comerciala nu poti sa nu observi coridoarele prafuite si lifturile acoperite de panze murdare. "Este ca o plimbare printr-un mall fantoma", mai scriu cei de la CNN. Gunoaiele se tot strang de-a lungul aleilor, vopseaua incepe sa cada de pe pereti, iar firmele luminoase ale magazinelor stau gata sa cada.
In parcul de distractii care se afla in interiorul acestui mall, angajatii sunt tot timpul adormiti sau incearca sa-si omoare timpul stand de vorba unii cu altii, in timp ce masinariile de fier din "rollercoaster" atarna deasupra lor.
Atunci cand s-a deschis, in 2005, dezvoltatorii se asteptau sa atraga aproximativ 100.000 de vizitatori pe zi. Opt ani mai tarziu, cei cativa vizitatori ai acestui mall gigant se plictisesc pe la restaurantele americane tipice, in stil fast-food, amplasate chiar la intrare ori pe la cinema-ul IMAX din afara mall-ului.
Una dintre problemele acestui centru comercial este locul in care se afla. Dongguan este un oras industrial si cei mai multi locuitori dintre populatia de 10 milioane de oameni sunt muncitori migranti care se straduiesc sa puna o paine pe masa la sfarsitul zilei.
"Oamenii care vin in acest oras sa munceasca in fabrici nu au timp sau bani ca sa faca shopping sau ca sa se distreze in rollercoaster.", spune Xiao, un tanar de 20 de ani care lucreaza la mall.
Acest centru pustiu este, de asemenea, un simbol al urbanizarii rapide a Chinei si al investitiilor mari in proiecte imobiliare, care au fost aprobate fara sa se faca niciun studiu de impact, financiar sau de marketing."Nu este singurul mall care se afla in situatia asta. Peste tot in China exista acest fenomen al 'oraselor fantoma', care se refera la proiectele de infrastructura, rezidentiale si comerciale, fara locuitori", a declarat Victor Teo, profesor asistent la Universitatea din Hong Kong.
VIDEO. Misterul oraselor din China, construite, dar nelocuite
Autostrazi care duc spre nicaieri. Orasele fantoma din China. VIDEO si FOTO
Expozitia macabra a crizei. “Epidemia” oraselor fantoma a cuprins Spania. FOTO cu locurile parasite