Wuhan, orașul fantomă cu o populație de 11 milioane de oameni. Nu este nimeni pe străzi

Ultima actualizare: 28-01-2020 19:33

Epidemia declanşată de coronavirusul apărut în China va genera zeci de mii de îmbolnăviri şi va dura mai multe luni, în cel mai bun caz. Este estimarea experţilor, pe baza datelor făcute publice de guvernul chinez.

Potrivit cifrelor oficiale, sunt 106 morți și peste 4500 de îmbolnăviri.

Între timp, Germania a confirmat primul său caz de infectare, iar Departamentul de Stat American le-a recomandat cetăţenilor americani să evite deplasările în China. Hong Kong-ul a luat, de asemenea, măsuri drastice: a închis anumite porțiuni de graniță și a sistat trenurile și feriboturile care leagă provincia de China continentală.

Wuhan este pur și simplu un oraș fantomă. Nu este nimeni pe străzi într-o metropolă cu o populație de 11 milioane de oameni. Baricadați în case, localnicii se încurajează reciproc de la ferestre.

Strigăte de solidaritate în noapte, într-un oraș închis ermetic, nu ca să nu intre ceva în interior, ci ca să nu iasă... Cât despre străini, aceștia așteaptă cu înfrigurare ajutor din partea țărilor de origine.

David Culver:Oficialii americani au închiriat un charter care trebuie să plece în această seară din Wuhan cu cel puțin 240 de oameni la bord: diplomați americani, familiile lor și civili care s-au înscris pentru repatriere. ”

În schimb, cei 300 de britanici blocați în Wuhan se plâng că guvernul de la Londra nu s-a mobilizat în sprijinul lor ba, mai rău, stârnește confuzie.

Expat britanic Joe Armitt:Cei mai mulți dintre expații britanici din Wuhan suntem speriați. Încercăm noi să bravăm, dar adevărul e că suntem speriați și vrem să fim repatriați.”

Kharn Lambert, profesor britanic din Wuhan: ”Sfatul de pe pagină de internet este: 'Dacă sunteți în Hubei, plecați de acolo.' Nu ştiu cum am putea să plecăm dacă suntem blocaţi în oraş. Pare cel mai ridicol lucru care ni se spune în condiţiile în care nu putem pleca.”

Alți străini refuză să plece pentru că asta ar însemna să îşi lase în urmă apropiații care au doar cetăţenie chineză.

Doug Perez, american din Wuhan: "Dacă ai o soţie chineză, care nu are cetăţenie americană, ea nu poate veni cu tine. Aşa că, sub nici o formă, unii dintre noi, inclusiv eu, nu îi vom părăsi pe cei dragi, în cazul meu pe iubita mea și câinele meu."

Criza se resimte în tot restul Chinei. Acestea sunt filtrele oficiale instituite la intrarea în provincia Hebei, din care face parte capitala Beijing.

Între timp, numărul cazurilor de infectare s-a dublat de pe o zi pe alta. Este și motivul pentru care se muncește contracronometru la cele două spitale noi, care vor adaugă 2.000 de paturi noi celor 13.000 de paturi rezervate exclusiv pentru coronavirus.

David Culver, corespondent CNN:Responsabilii chinezi din sănătate au trimis în Wuhan alți 6.000 de oameni cu pregătire medicală, militari și civili, care să asiste personalul medical local.”

Restricțiile de trafic au fost extinse, iar purtarea măștilor sanitare a devenit obligatorie în tot mai multe orașe.

De altfel, isteria măștilor s-a extins în toată Asia. În Hong Kong, Bangkok, Seul ori Hanoi, măștile se cumpără în neștire.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO