WSJ: Guvernul SUA a pastrat peste zece ani o baza de date cu apeluri efectuate in strainatate
Departamentul american al Justitiei a pastrat timp de peste un deceniu o baza de date privind apeluri telefonice efectuate in strainatate, dar programul a fost oprit in 2013, a declarat un oficial pentru AFP, potrivit Mediafax.
Dezvaluirea existentei unui program de colectare secreta a datelor apelurilor telefonice din Statele Unite a provocat o controversa in 2013 asupra protectiei vietii private, obligandu-l pe presedintele Barack Obama sa apere personal necesitatea acesteia in lupta impotriva terorismului.
Potrivit WSJ, o baza de date cu aceste apeluri in strainatate a fost pastrata timp de peste un deceniu.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Informatia se afla intr-un document judiciar depus joi in cazul unui barbat acuzat de conspiratie in vederea exportarii ilegale de echipamente electronice in Iran.
Un reprezentant al Autoritatii federale pentru lupta impotriva drogurilor (DEA) explica, in acesta, ca agentia sa, care face parte din Departamentul Justitiei, utilizeaza de mult timp o citatie a administratiei - ci nu o ordonanta judiciara - pentru a obtine metadate ale unor apeluri telefonice efectuate intre Statele Unite si strainatate care au "o legatura demonstrata cu traficul international de droguri si alte activitati criminale care-i sunt asociate", potrivit WSJ.
O sursa a precizat pentru ziar ca programul a inceput in anii '90 si viza apeluri catre tari care nu au fost identificate.
Un oficial de la Departamentul Justitiei, Marc Raimondi, a declarat, intr-un e-mail, pentru AFP, citata de Medaifax, ca "programul a fost suspendat in septembrie 2013 si, pana la urma, a fost oprit. El nu este activ si nici utilizabil in cercetari din septembrie 2013, iar toate informatiile au fost suprimate".
In plus, "agentia nu mai colecteaza esentialul metadatelor telefonice prin intermediul furnizorilor americani" de telecomunicatii, a adaugat el.
In 2013, dezvaluiri despre spionarea comunicatiilor americanilor cu strainatatea, in cadrul luptei impotriva terorismului, au provocat proteste din partea aparatorilor libertatilor. Era vorba in special despre metadate ca numarul apelat si durata apelului, dar nu si despre continutul conversatiilor in strainatate.