WikiLeaks a publicat online 251.287 note secrete ale SUA. Dupa cateva ore, website-ul a cazut


Ultimul update: Luni 13 August 2012 13:00
Data publicarii: Vineri 02 Septembrie 2011 17:15
Categorie: Stiri externe
Wikileaks

WikiLeaks a anuntat astazi ca a publicat pe site-ul sau toate cele 251.287 de telegrame diplomatice americane pe care le detine. Degeaba insa, pentru ca, dupa doar cateva ore, site-ul respectiv nu mai functiona.

 

Pe contul sau de Twitter, WikiLeaks a anuntat difuzarea a "251.287 de telegrame diplomatice americane, care pot fi consultate cu ajutorul cuvintelor-cheie", furnizand adresa site-ului care le gazduieste, fara a preciza daca din toate aceste documente au fost sterse numele persoanelor implicate.

Nu au trecut insa nici macar 24 de ore, ca site-ul care gazduia notele secrete ale SUA nu mai putea fi accesat.

Totalitatea telegramelor diplomatice detinute de WikiLeaks puteau fi consultate cu ajutorul unui cuvant-cheie, fie introducand numele unei tari, a datei unei telegrame sau a originii unui document, la aceasta adresa.

WikiLeaks, care nu a putut fi contactat vineri dimineata, amenintase cu o zi inainte ca va difuza versiunea integrala a telegramelor, in pofida avertizarilor organizatiilor pentru drepturile omului si ale Statelor Unite cu privire la riscul pe care acest lucru l-ar putea reprezenta pentru persoanele citate.

Pana in prezent, WikiLeaks a dezvaluit, in mai multe etape, o parte a telegramelor diplomatice pe care le are la dispozitie.

Site-ul a publicat o prima serie de circa 20.000 de documente de la sfarsitul anului trecut. Aceasta publicare, etalata pe cateva luni, s-a facut in parteneriat cu cateva ziare, intre care New York Times si The Guardian, care au sters din documente numele contactelor sau persoanelor incriminate.

WikiLeaks a furnizat in ultimele zile un nou lot de aproape 134.000 de telegrame diplomatice americane, dintre care mai multe sunt integrale.

Wikileaks dezvaluie o nota secreta a ambasadei SUA. Cum a fost numit Teodor Baconschi la MAE

Sursa: Mediafax Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO