Sute de americani s-au alaturat jihadistilor din Statul Islamic, iar 50 dintre ei ar fi revenit in tara, in ultimul an
Sute de americani s-au alaturat in Siria sau Irak jihadistilor din gruparea Statul Islamic (SI), iar 50 dintre acestia au revenit in Statele Unite, au declarat mai multi congresmani.
Politicienii americani considera ca securitatea SUA este cea mai amenintata dupa 11 septembrie 2001, scrie AFP, conform Agerpres.
La doua saptamani dupa atentatele de la Paris si Saint Denis care, la 13 noiembrie, au facut 130 de morti si aproape 350 de raniti, parlamentarii americani din comisiile pentru securitate nationala si servicii de informatii si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu un eventual atac in Statele Unite pregatit de jihadistii din SI.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Statele Unite au "sute de cetateni" care "au mers acolo, iar 50 dintre acestia au revenit in SUA", a deplans la CNN presedintele republican al Comisiei pentru securitate interna din Camera Reprezentantilor, Michael McCaul.
Pana in prezent, guvernul de la Washington considera ca "aproape o suta" de americani au luptat in randurile SI sau altor grupuri jihadiste.
"Problema Europei este cu mult mai importanta decat problema Statelor Unite, dar anul trecut am arestat, totusi, peste 70 de membri ai SI", a comentat Michael McCaul, pentru care atentatele de la Paris sunt "opera clasica a luptatorului jihadist strain".
Un raport prezentat saptamana trecuta de comisia condusa de McCaul le reprosa autoritatilor europene ca nu transmit sistematic Statelor Unite informatiile lor despre luptatorii extremisti.
"In cursul ultimelor 12 luni, au existat mai multe semne de amenintare atat la noi, cat si in Orientul Mijlociu nemaiintalnite dupa 11 septembrie. Prin urmare, riscul ramane ridicat", a afirmat la randul sau republicanul Richard Burr, presedintele Comisiei senatoriale pentru serviciile de informatii.
Cu toate acestea, el a recunoscut ca nu exista o amenintare "credibila, precisa" care sa vizeze SUA.
Dupa atentatele de la 13 noiembrie, opozitia republicana a presedintelui Barack Obama acuza presupusa ineficienta a strategiei americane contra jihadistilor radicali din SI, chemand la intensificarea luptei contra acestora din urma si la masuri mai ferme de securitate.
Jihadistii care detin controlul asupra unor vaste regiuni din Irak si Siria "au urmasi in intreaga Europa si in America de Nord", potrivit senatorului Richard Burr.
"Realitatea este ca SI poate fi limitata geografic la Siria si Irak, dar eforturile lor din lumea intreaga pentru a raspandi terorismul si a comite atacuri teroriste sunt mai eficiente in prezent decat au fost vreodata", a adaugat el, exprimandu-si regretul pentru "absenta de strategie" americana.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, congres, lupta, soldati americani, statul islamic, si,
Dată publicare:
30-11-2015 09:04