Wall Street Journal, despre Laura Codruta Kovesi: "Sefa DNA este un cruciat anticoruptie care agita Romania"
Laura Codruta Kovesi, sefa DNA este un “cruciat anticoruptie care agita Romania”, scrie Wall Street Journal, care prezinta o analiza a situatiei din Romania.
In urma cu nu foarte mult timp, procurorii anticoruptie din Romania se ocupau rareori de suspecti de coruptie cu functie mai importanta decat un profesor sau un politist dintr-un orasel mic, scrie publicatia, notand ca mita era, de regula, un porc, un miel sau un curcan.
In aceste zile, Directia Nationala Anticoruptie ancheteaza circa 2.100 de cazuri de abuz in serviciu, multe dintre ele impotriva unor politicieni importanti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Senatori, parlamentari si ministri au fost judecati, iar prejudiciul din cazurile anchetate a fost de un miliard de euro. Denuntatori au inceput sa apara zilnic la DNA.
“Lucrurile sunt complet diferite”, a declarat procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, fosta campioana de baschet, care a devenit o figura populara pentru rolul sau in lupta anticoruptie.
Rezistenta intampinata de Kovesi din partea Guvernului a dus la cele mai ample proteste de la caderea comunismului. Manifestatiile impotriva coruptiei au avut loc in fiecare seara incepand din 31 ianuarie, iar de saptamana trecuta s-au confruntat cu contrademonstratii impotriva DNA.
Romania a aderat la UE in 2007, ceea ce a deschis fosta tara comunista. Milioane de tineri au inceput sa studieze, lucreze si calatoreasca in Europa de Vest si s-au intors in tara cu asteptari mai mari din partea Guvernului, scrie Wall Street Journal.
Pentru a indeplini aceste cereri, fondurile si monitorizarea UE au consolidat autoritatea anticoruptie. Insa aceste masuri au intrat in conflict cu generatie mai batrana, care isi aminteste cu nostalgie de regimul totalitar.
In centrul diferendului se afla DNA si lidera sa – Kovesi, in varsta de 43 de ani, fiica unui procuror dintr-un oras mic.
Kovesi a crescut vazand birocratii comunisti interferand cu investigatiile tatalui ei.
“Un sef ii putea spune unui procuror ce solutie sa ordone intr-un caz”, povesteste ea.
De cand a preluat conducerea DNA, in 2013, a trimis peste 3.000 de oameni la inchisoare. In orice moment, multi dintre procurorii ei se pot ocupa de 100 sau mai multe cazuri. Carele de televiziune parcheaza in fata sediului Directiei pentru a surprinde politicienii care intra in cladire.
Numarul de dosare au transformat-o intr-o celebritate, adorata si urata in acelasi timp.
Tinerii educati care au iesit in strada in capitala o iau in calcul pentru presedintie, scrie Wall Street Jorunal.
"Este ca un simbol pentru noi (…) aproape de persoana ideala”, spune psihologul Adriana Balan. “Am pus-o pe un piedestal foarte inalt”, adauga ea.
Cu toate acestea, multi dintre manifestanti spun ca nu mai pot vorbi despre Kovesi cu parintii si rudele lor de la tara fara a se certa.
In fiecare seara, cateva sute de manifestanti, de obicei mai in varsta, cu studii medii, au iest in fata Palaului Cotroceni pentru a-si exprima opozitia fata de sefa DNA si de sustinatorii ei.
Multi cred ca este un instrument al globalistilor care incearca sa slabeasca Romania si sa ii fure petrolul. Este un punct de vedere prezentat de posturile de televiziune conservatoare din tara, scrie publicatia.
“Aceasta campanie anticoruptie este condusa de un personaj obscur, ocult, iar numele sau este Kovesi”, spune o manifestanta de 51 de ani, Mihaela Mincu.
“Interese straine o folosesc pentru a diviza si cuceri Romania”, adauga ea.
Partidul Social-Democat, aflat la guvernare, spune ca lupta anticoruptie a devenit prea zeloasa. Multi din Parlament simt ca drama politica privind mita a eclipsat sarcina de a scoate Romania din saracie.
In aceasta perioada, romanii considera DNA una dintre putinele agentii guvernamentale in care au incredere – mai mult decat in Biserica, potrivit unui sondaj recent facut de Inscop Research.
„Mentalitatea si vigilenta oamenilo s-a schimbat”, a explicat Kovesi. “Cand vezi rezultate, increderea in institutii creste”, a adaugat ea pentru publicatie.
Sursa: Wall Street Journal
Etichete: dna, Laura Codruta Kovesi, Wall Street Journal,
Dată publicare:
13-02-2017 09:24