Vot fulgerător pentru interzicerea TikTok în SUA. Cum mai pot chinezii să rămână pe telefoanele americanilor
TikTok se află la un pas de a fi interzis în SUA, după ce Camera Reprezentanților a votat miercuri o lege prin care impune proprietarului chinez al aplicației să vândă rețeaua, în caz contrar urmând să se confrunte cu o interdicție totală.
Camera Reprezentanților a adoptat miercuri un proiect de lege care impune proprietarului TikTok, compania chineză ByteDance, să vândă platforma de socializare sau să se confrunte cu o interdicție totală în Statele Unite, scrie The Guardian.
Votul a fost fulgerător: 352 de membri ai Congresului au votat pentru și doar 65 împotrivă. Proiectul de lege, care a fost votat rapid după ce a fost aprobat în unanimitate de un comitet săptămâna trecută, îi acordă companiei ByteDance, cu sediul în China, 165 de zile pentru a se retrage din TikTok.
Dacă nu o va face, magazinele de aplicații, inclusiv Apple App Store și Google Play, vor avea interdicție din punct de vedere legal să mai găzduiască TikTok sau să furnizeze servicii de găzduire web pentru aplicațiile controlate de ByteDance.
Votul din Parlament reprezintă cea mai concretă amenințare la adresa TikTok într-o luptă politică în curs de desfășurare pentru acuzațiile că platforma din China ar putea colecta date sensibile ale utilizatorilor și ar cenzura conținut politic. TikTok a declarat în mod repetat că nu a împărtășit și nu va împărtăși datele utilizatorilor săi din SUA cu guvernul chinez.
Donald Trump a cerut și el interzicerea TikTok în 2020, dar acum s-a răzgândit
În ciuda acestor argumente, TikTok s-a confruntat cu o încercare de interdicție din partea lui Donald Trump în 2020 și cu o interdicție la nivel de stat adoptată în Montana în 2023. Instanțele au blocat ambele interdicții pe motiv de încălcare a primului amendament, iar Trump și-a inversat recent poziția, opunându-se acum unei interziceri a TikTok.
În martie 2023, Comitetul pentru investiții străine din Statele Unite (CFIUS), condus de Trezorerie, a cerut ByteDance să-și vândă acțiunile TikTok sau să se confrunte cu posibilitatea ca aplicația să fie interzisă, dar nu a fost luată nicio măsură concretă de atunci și până acum.
Viitorul proiectului de lege este însă mai puțin sigur în Senat. Unii democrați s-au opus deja public proiectului de lege, invocând preocupări legate de libertatea de exprimare și au sugerat măsuri care ar aborda îngrijorările legate de influența străină pe rețelele de socializare fără a viza în mod specific TikTok. „Avem nevoie de restricții pe rețelele de socializare, dar avem nevoie ca aceste restricții să se aplice în general”, a spus senatorul Elizabeth Warren.
Senatorul democrat Mark Warner, care a propus anul trecut un proiect de lege separat pentru a acorda Casei Albe noi puteri asupra TikTok, a spus că are „unele îngrijorări cu privire la constituționalitatea unei abordări care denumește anumite companii”, dar va arunca „o privire atentă asupra acestui lucru”.
TikTok are 170 de milioane de utilizatori în SUA
Casa Albă a susținut legea, secretarul de presă Karine Jean-Pierre afirmând că administrația dorește „să vadă că acest proiect de lege este finalizat, astfel încât să poată ajunge pe biroul președintelui”.
Autorii proiectului de lege susțin că nu se constituie o interdicție, deoarece oferă ByteDance posibilitatea de a vinde TikTok și de a evita blocarea în SUA. Mike Gallagher, președintele republican al comitetului Camerei Chinei și Raja Krishnamoorthi, principalul democrat al comisiei, au propus o legislație pentru a aborda preocupările de securitate națională generate de proprietatea chineză a aplicației.
„TikTok ar putea rămâne în continuare și oamenii ar putea face ce vor cu el, cu condiția să existe acea separare”, a spus Gallagher, îndemnând investitorii americani ai ByteDance să susțină o vânzare. „Nu este o interdicție – gândiți-vă la aceasta ca la o intervenție chirurgicală menită să îndepărteze tumora și, prin urmare, să salveze pacientul”.
TikTok, care are 170 de milioane de utilizatori în SUA, a argumentat contrariul, afirmând că nu este clar dacă China ar aproba vreo vânzare sau că ar putea fi cesionat în șase luni.
„Această legislație are un rezultat prestabilit: o interzicere totală a TikTok în Statele Unite”, a spus compania după votul comisiei. „Guvernul încearcă să îndepărteze 170 de milioane de americani de dreptul lor constituțional la libera exprimare. Acest lucru va afecta milioane de afaceri, va refuza artiștilor un public și va distruge mijloacele de existență a nenumăraților creatori de conținut din întreaga țară”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA, tiktok, interdicție, vot, Camera Reprezentanților,
Dată publicare:
13-03-2024 17:41