Vladimir Putin, discurs furibund în faţa parlamentului. „Forțele NATO se pregătesc să atace Rusia”

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin s-a adresat, joi, Adunării Federale în faţa căreia a rostit discursul său anual, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie la care nu are niciun fel de emoţii - va fi reales pentru un nou mandat de şase ani.

Principalele declarații făcute de Vladimir Putin în Duma de Stat:

- „Împreună putem să rezolvăm toate problemele. Suportul moral al populației din Donbas, din estul Ucrainei, este foarte important. Trebuie să ajutăm cetățenii noștri de acolo. Nu noi am început războiul din Donbas, dar, așa cum am spus de mai multe ori, vom face totul pentru a-l încheia, pentru a eradica nazismul, pentru a rezolva toate sarcinile operațiunii militare speciale, pentru a proteja suveranitatea și siguranța cetățenilor noștri”.

- „Nimeni nu are voie să se amestece în treburile noastre interne. Ucraina este teritoriul nostru. Occidentalii au intenția de a ne distruge, inclusiv Ucraina. SUA vor să ne slăbească, să ne divizeze ca popor. Împreună, umăr lângă umăr, luptăm pentru Patria Mamă!”

- Putin salută „sprijinul copleșitor„ al populației pentru ceea ce el numește „operațiunea militară specială” din Ucraina. El îi laudă pe „eroii” de pe linia frontului și „din tranșee”, care „suferă”, dar care au sprijinul „întregii țări".

Citește și
Iulia Navalnaia
Iulia Navalnaia: „Soţul meu a fost torturat la ordinul lui Putin, un monstru ce conduce o organizaţie criminală”
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

- Putin a adus, de asemenea, un omagiu pentru ceea ce a descris ca fiind „zece ani de primăvară rusă”, referindu-se la prima intrare a armatei țării în ceea ce este recunoscut internațional ca fiind teritoriul Ucrainei în 2014. El a cerut apoi un minut de reculegere pentru toți „eroii căzuți la datorie” care și-au pierdut viața luptând împotriva „nazismului” și „apărând poporul nostru” în Ucraina.

Putin: „Fără Rusia, nu există o pace solidă în lume!”

- „Rusia luptă pentru a-și apăra independența și libertatea”.

- Putin spune că întreprinderile rusești au trimis miliarde de dolari în scopuri caritabile în ultimii doi ani și că oamenii trimit pachete pe linia frontului pentru a-i susține pe soldații care luptă în Ucraina, arătând că "întreaga țară este alături de ei".

Putin s-a referit și la acuzațiile SUA potrivit cărora Rusia intenționează să amplaseze arme atomice în spațiu: „Această este doar o minciună pentru a ne face să arătăm prost. Și trebuie să ne amintim aici că în ultimii 15 ani am propus limitarea utilizării armelor nucleare”.

„Ei trebuie să înțeleagă că și noi avem arme, arme care pot să-i distrugă pe teritoriul lor. Ei se cred superiori, dar rusofobia, ca alte ideologii rasite, orbește lumea. Noi trebuie să muncim și să conturăm securitatea Rusiei. Este absolut esențial pentru toți. Fără Rusia, nu există o pace solidă în lume!”

- Putin susține că NATO „se pregătește să atace Rusia, folosind cele mai eficiente forțe pentru a face acest lucru” și avertizează că soarta oricărei țări care ar invada Rusia ar fi "mult mai tragică" decât orice altceva cu care s-ar confrunta.

- "Trebuie să înțeleagă că și noi avem arme, arme care i-ar putea învinge pe propriul lor teritoriu", spune el, adăugând că o astfel de acțiune ar putea "declanșa utilizarea armelor nucleare".

Putin face apel la „familii numeroase„, în timp ce recunoaște că rata natalității este în declin. El admite că Rusia se confruntă cu o rată a natalității în scădere, dar spune că aceasta este o tendință globală.

Știrea inițială

Semn că planurile pentru următorul mandat prezidenţial sunt deja făcute, şeful statului a declarat miercuri că în discurs vor fi stabilite sarcini pentru cel puţin următorii şase ani.

Cu toate acestea, conţinutul discursului este în mod tradiţional ţinut secret până la citirea lui, notează Interfax.

În fiecare an, preşedintele Federaţiei Ruse se adresează Adunării Federale cu un discurs în care rezumă rezultatele şi stabileşte orientările strategice pentru viitor.

Pe lângă membrii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei (cele două camere ale parlamentului - n.r.), la discurs participă, de obicei, lideri regionali, membri ai guvernului, ai Comisiei Electorale Centrale, ai justiţiei, reprezentanţi ai marilor confesiuni, ai companiilor de stat şi jurnalişti. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat, miercuri, că şi reprezentanţii unor mass-media străine vor transmite de la faţa locului.

De obicei, sunt cam 1.000 de invitaţi. De data aceasta, ca şi în 2023, la mesaj au fost invitaţi şi participanţi la „operaţiunea militară specială” din Ucraina..

Pentru a veni la eveniment a fost necesar ca participanţii să treacă un test PCR pentru coronavirus.

Discursul de joi al lui Vladimir Putin în faţa Adunării Federale va începe la prânz, ora Moscovei (11:00, ora României), la Gostini Dvor. Discursul şefului statului în acest format va fi cel de-al 29-lea din istoria modernă a Rusiei şi al 19-lea pentru Putin, precizează TASS, citată de News.ro.

Puternic mediatizat

Mesajul lui Putin către Adunarea Federală va fi difuzat gratuit în cinematografele din 20 de oraşe ruseşti. În plus, discursul va fi difuzat în direct pe canalele federale de televiziune, iar transmisiunea va fi organizată inclusiv pe ecrane stradale în marile oraşe.

Zilele precedente, şeful statului le-a dedicat pregătirii discursului. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text, a avut "zeci de contacte telefonice şi personale" - cu miniştri, viceprim-miniştri, şefi de agenţii.

În 2022, când a început invazia din Ucraina, Putin nu a mai rostit discursul. Atunci, însuşi preşedintele a explicat că evoluţia dinamică a situaţiei nu permitea fixarea rezultatelor şi a planurilor pentru viitor.

Anul trecut, în discursul din Adunarea Federală, Vladimir Putin a anunţat suspendarea participării Rusiei la Tratatul nuclear New START şi imediat după aceea a anulat decretul prezidenţial care stabilea principiile politicii externe ale Moscovei.

În anul 2018, de asemenea an electoral, Putin a dedicat o parte semnificativă a discursului descriind armele promiţătoare care au apărut în Rusia. Atunci lumea a aflat despre cele mai recente rachete Avangard, Sarmat, Kinjal şi alte sisteme. La acea vreme, Peskov a declarat că discursul va deveni baza campaniei electorale a lui Putin. Iar Comisiei Electorale Centrale nu i s-a părut că anunţul său făcut în preajma alegerilor ar fi reprezentat o încălcare a legii electorale. Nikolai Bulaev, adjunctul şefului CEC, a explicat la vremea respectivă pentru Interfax că discursul anual nu este o campanie electorală, ci "este o analiză a activităţii preşedintelui".

Recordurile lui Putin

Tot în acel an, 2018, Putin a ţinut cel mai lung discurs - 1 oră şi 55 de minute. A avut şi cel mai lung text - 11.428 de cuvinte.

Cele mai scurte discursuri au fost rostite de şeful statului în 2004 şi 2005 - au durat 48 de minute fiecare. Cel mai concis din punct de vedere al numărului de cuvinte a fost primul discurs al lui Putin în acest format, în 2000 - 5.146 de cuvinte. În medie, discursurile din anii precedenţi au durat 1 oră şi 10 minute şi au cuprins peste 7.000 de cuvinte.

Mesajele din discursul anual au un caracter de recomandare şi nu sunt acte juridice, dar în ultimii ani au căpătat caracterul unor iniţiative legislative: ele conţin instrucţiuni specifice ale preşedintelui către guvern. În plus, ca urmare a adresării, se emite o listă de instrucţiuni. Anul trecut, aceasta cuprindea 35 de instrucţiuni.

Va menționa Transnistria?

Anul acesta, dincolo de suspansul legat de „surpriza” pe care o poate pregăti Putin, publicul din Moldova, România şi Ucraina aşteaptă să vadă dacă liderul de la Kremlin va pomeni în vreun fel Transnistria. Republica separatistă nerecunoscută tocmai a cerut, miercuri, ajutor şi protecţie din partea Moscovei în faţa „prigoanei” Chişinăului. Înainte de rezoluţia votată miercuri la Tiraspol, se făceau speculaţii că Transnistria i-ar putea ridica mingea la fileu lui Putin şi ar putea cere alipirea la Federaţia Rusă.

„Nu exclud că Putin va face referire la Transnistria şi la faptul că acolo sunt 200 de mii cetăţeni ruşi, aşa cum a făcut-o recent Lavrov (ministrul rus de externe - n.r.). Şi va scăpa o lacrimă pentru suferinţele populaţiei din regiune. Dar nu cred că există şanse să spună că recunoaşte independenţa Transnistriei (proclamată în 1990 şi nerecunoscută până acum de Rusia)”, a declarat miercuri, la Euronews, vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, care se ocupă de relaţia cu Tiraspolul. „Apeluri de genul acesta (rezoluţia votată miercuri de Tiraspol) au mai fost, nu este ceva nou”, a adăugat oficialul de la Chişinău, subliniind că de data aceasta nici măcar Tiraspolul nu a cerut anexarea.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Moscova spune că Macron se crede Napoleon și îi reamintește cum au sfârșit francezii în Rusia. ”Debitează absurdități feroce”
Moscova spune că Macron se crede Napoleon și îi reamintește cum au sfârșit francezii în Rusia. ”Debitează absurdități feroce”

Aliaţii lui Vladimir Putin l-au avertizat pe Emmanuel Macron că orice trupe pe care le-ar trimite în Ucraina ar avea acelaşi sfârşit ca Marea Armată a lui Napoleon Bonaparte, a cărui invazie în Rusia în 1812 s-a sfârşit cu moarte şi înfrângere.

 

Iulia Navalnaia: „Soţul meu a fost torturat la ordinul lui Putin, un monstru ce conduce o organizaţie criminală”
Iulia Navalnaia: „Soţul meu a fost torturat la ordinul lui Putin, un monstru ce conduce o organizaţie criminală”

Aleksei Navalnîi a fost torturat la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, care este un monstru şi conduce o organizaţie criminală, din care fac parte oameni care otrăvesc, asasini, a declarat, miercuri, Iulia Nalavalnaia.

Planul de propagandă al lui Putin pregătit pentru alegerile prezidenţiale, divulgat. Ce pune la cale liderul rus
Planul de propagandă al lui Putin pregătit pentru alegerile prezidenţiale, divulgat. Ce pune la cale liderul rus

Site-ul eston Delfi a dezvăluit planul de propagandă al lui Vladimir Putin înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia.

Recomandări
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un ajutor militar de 60,8 de miliarde de dolari pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, marcând un progres semnificativ după luni de inactivitate pe Capitol Hill.  

Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni
Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni"

Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev", a denunţat Kremlinul după vot, relatează AFP.

 

Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare
Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare"

Cel puțin până luni, medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul comun al PNL și PSD la Primăria Generală a Capitalei.