Vizita istorica a lui Barack Obama la Hiroshima. "Intr-o zi senina, moartea a cazut din cer si lumea s-a schimbat"
Presedintele SUA, Barack Obama, aflat in Japonia pentru a participa la summitul G7, va face o vizita vineri dupa-amiaza la Hiroshima, orasul japonez distrus de o bomba atomica americana in 1945, relateaza AFP.
UPDATE 12:20 Barack Obama a tinut un discurs la memorialul de la Hiroshima, cerand umanitatii sa invete din lectiile trecutului
"Intr-o zi senina, moartea a cazut din cer si lumea s-a schimbat. Lumea a demonstrat ca are instrumentele prin care se poate autodistruge.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
De ce am venit aici, la Hiroshima? Pentru a atrage atentia asupra unei forte teribile care a fost eliberata in trecutul nu chiar atat de indepartat. Am venit pentru a plange mortii. Sufletele lor ne vorbesc, ne indeamna sa ne uitam in interior si sa vedem cine suntem cu adevarat.
Progresul tehnologic fara a fi urmat si de progres din punct de vedere uman ne poate distruge. Revolutia stiintifica, lucru care a condus la divizarea atomului, trebuie sa fie urmata si de o revolutie morala.
De aceea am venit azi aici. Stam in acest loc, in mijlocul orasului, si incercam sa ne imaginam momentul in care a cazut bomba atomica. Incercam sa ne imaginam oroarea pe care au simtit-o copiii, speriati de ceea ce vedeau. Ascultam cum plang in tacere.
Intr-o buna zi, vocile vor disparea, insa nu trebuie sa ne stergem din memorie ce s-a intamplat. Memoria ne alimenteaza imaginatia. Memoria ne permite sa ne schimbam", a declarat Barack Obama.
Barack Obama a anuntat de ce nu isi va cere scuze
Potrivit programului, cand se va afla pe vasta esplanada a Parcului National al Pacii, presedintele american va aduce un omagiu celor peste 210.000 de victime japoneze ale exploziei nucleare, dar si 'tuturor mortilor' in al Doilea Razboi Mondial.
Nascut dupa 16 ani de la recurgerea la aceasta 'bomba cruda', potrivit imparatului Hirohito, Barack Obama ar urma sa-si evoce viziunea - exprimata inca din primul an in care s-a aflat la putere - asupra unei lumi fara arme nucleare.
'Odihneasca-se in pace, noi nu vom repeta aceasta tragedie !', aceasta fraza - inscrisa pe cenotaful care contine zeci de volume in care sunt consemnate numele victimelor bombardamentului nuclear - i-ar putea servi ca tema pentru discursul sau.
In 6 august 1945, armata americana a aruncat asupra Hiroshimei prima bomba atomica din istorie, urmata dupa trei zile de o a doua, la Nagasaki. Utilizarea acestei arme - rezultat al Proiectului Manhattan, efectuat in cel mai mare secret timp de mai multi ani - avea sa determine capitularea Japoniei si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Barack Obama este primul presedinte american in exercitiu care viziteaza Parcul Pacii. Richard Nixon s-a dus acolo in 1964, inainte de a fi ales presedinte, iar Jimmy Carter - in 1984, mult timp dupa ce parasise Casa Alba.
Cel de-al 44-lea presedinte al SUA a anuntat clar ca nu se va duce la fata locului pentru a exprima o sentinta asupra deciziei luate in trecut de predecesorul sau Harry Truman sau pentru a cere scuze sub o forma sau alta.
'Este rolul istoricilor sa puna intrebari, dar stiu - fiind eu insumi presedinte de sapte ani si jumatate - ca orice conducator are de luat decizii foarte dificile, mai ales in timp de razboi', a explicat el in cadrul unui interviu acordat canalului public japonez NHK.
Truman a explicat ca nu a avut 'nici cel mai mic regret'. toti presedintii care i-au succedat au evitat, cand erau la putere, sa-i puna la indoiala optiunea. (Dwight Eisenhower si-a exprimat unele rezerve in memorii, cu multi ani mai tarziu.)
De la sosirea sa la Casa Alba, Barack Obama a facut din denuclearizare una dintre prioritatile sale.
'SUA, singura tara care a utilizat vreodata o arma nucleara, au responsabilitatea morala de a actiona', lansase el in cadrul unui discurs pronuntat in aprilie 2009 la Praga, denuntand ideea potrivit careia ar trebui sa se resemneze intr-o lume in care 'tot mai multe tari poseda instrumentul distrugerii ultime'.
Daca el isi poate trece la activ acordul asupra programului nuclear iranian incheiat in vara 2015, in schimb discutiile cu Rusia lui Vladimir Putin asupra dezarmarii nucleare sunt intr-un punct mort.
Aceasta vizita fara precedent trebuie sa permita lumii intregi - si-a exprimat el speranta - sa nu piarda 'simtul urgentei' pe masura ce se indeparteaza de traumatismul oraselor Hiroshima si Nagasaki.
Dincolo de cuvinte, gesturile, emotiile, reactiile presedintelui american vor fi scrutate cu lupa in arhipelag cand el se va duce in acest loc comemorativ, avand ca fundal Domul bombei atomice (Genbaku domu), singura cladire ramasa in picioare in acest perimetru in pofida puterii devastatoare a bombei atomice.
Aceasta deplasare cu puternica incarcatura simbolica, in acest oras portuar situat la circa 700 km sud-vest de tokyo, a fost bine primita pe ambele maluri ale Pacificului.
'Aceasta vizita va da un elan puternic spre obiectivul unei lumi debarasate de arme atomice', a subliniat premierul nipon Shinzo Abe, care va fi prezent alaturi de Obama.
In SUA, daca unele opinii au fost exprimate impotriva a ceea ce fusese interpretat initial drept un 'turneu de scuze', alesii au salutat initiativa, inimaginabila timp de decenii.
Oricare ar fi cuvintele pe care le va pronunta exact Barack Obama vineri dupa-amiaza in acest loc tulburator, unde se duc in fiecare an peste un milion de persoane, prezenta unui presedinte american nu este - in sine - o maniera de a exprima regrete.
'Daca unii o interpreteaza in acest mod, va fi o interpretare eronata', a explicat dinainte Josh Earnest, purtator de cuvant al executivului american.
Avand grija sa trimita un mesaj armarei americane in momentul in care efectueaza aceasta vizita care trezeste amintirea unui razboi feroce si nemilos care a durat patru ani, Barack Obama va face - la inceputul dupa-amiezii - o vizita la baza militara din Iwakuni.
In virtutea tratatului de securitate americano-japonez din 1951, circa 50.000 de soldati americani stationeaza in arhipelagul nipon.