Vizita lui Barack Obama in Vietnam. Decizia istorica anuntata de presedintele SUA

23-05-2016 10:23

Barack Obama, vizita in Vietnam

 Presedintele american Barack Obama a anuntat luni, la Hanoi, ridicarea embargoului asupra vanzarilor de arme americane, unul dintre ultimele vestigii ale razboiului dintre cele doua tari care s-a incheiat in 1975, relateaza AFP, EFE si DPA.

 'SUA ridica pe deplin interdictia asupra vanzarii de echipament militar Vietnamului', a declarat Obama in cadrul unei conferinte de presa in prima zi a vizitei sale in Vietnam, tara de care SUA s-au apropiat mult in ultimii 20 de ani. Liderul de la Casa Alba a precizat ca ridicarea interdictiei are drept scop 'inlaturarea unui vestigiu ramas din Razboiul Rece'.

'Decizia de a ridica interdictia nu este motivata de chestiunea chineza (...), ci de dorinta noastra de a incheia lungul proces de normalizare pe care l-am derulat impreuna cu Vietnamul', a adaugat presedintele american.

'Fiecare vanzare pe care o facem cu indiferent cine este considerata o tranzactie speciala si examinam ce este adecvat si ce nu', a mai precizat el.

La finalul lui 2014, administratia Obama a autorizat o ridicare partiala a embargoului privind echipamentele de aparare 'numai in scopuri de securitate maritima', de exemplu nave de patrulare inarmate.

'Apreciem mult decizia de a elimina complet interdictia de vanzare de arme catre Vietnam', a declarat presedintele vietnamez Tran Dai Quang.

'Asta arata ca relatiile intre tarile noastre sunt pe deplin normalizate', a adaugat el.

Anuntul este un semnal trimis Beijingului, care face tot mai mult parada de forta sa militara in Marea Chinei de Sud, unde Beijingul si Hanoiul isi disputa mai multe arhipelaguri, noteaza AFP.

In 1994, SUA au ridicat embargoul economic asupra Vietnamului si cele doua tari si-au normalizat relatiile diplomatice in anul urmator.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO