„O pandemie mai rea decât COVID-19”. Un virus care a trecut de la animale la oameni îi alarmează pe experți
Gripa aviară care infectează și oamenii ar putea determina o pandemie „mai rea decât COVID-ul” atenționează experții britanici în sănătate publică, solicitând guvernelor lumii să ia „acum” măsuri pentru prevenirea unui nou dezastru.
Experții au avertizat că timpul trece în defavoarea măsurilor preventive, iar omenirea ar putea să se confrunte cu o pandemie care ar putea fi "mai rea decât COVID-ul". Temerile legate de răspândirea gripei aviare H5N1 au crescut în ultima vreme, iar experții trag un semnal de alarmă cu privire la capacitatea virusului de a trece la oameni.
Dr. Leonard Mermel, director medical al Departamentului de Epidemiologie și Prevenire a Infecțiilor, Lifespan Healthcare System, a scris în Providence Journal că: „Urechile vacilor conțin celule cu receptori folosiți de virusul H5N1 pentru a se atașa la căile respiratorii ale păsărilor și care permit virusului H5N1 să se atașeze la căile respiratorii umane”, transmite publicația Daily Star.
„Deoarece pot exista milioane de virusuri H5N1 într-un uger de vacă cu receptori pentru căile respiratorii umane, și deoarece H5N1 este un virus care suferă rapid mutații, ugerul de vacă este un potențial "vas de amestec" prin care o mutație ar putea face ca virusul H5N1 să se lege preferențial de celulele umane. Un astfel de potențial ne plasează în pragul unei pandemii care ar putea reflecta sau depăși pandemia de gripă din 1918" a mai spus expertul virusolog.
Dr. Leonard Mermel a adăugat că gripa aviară „ar înregistra o creștere de 40 de ori a mortalității în comparație cu COVID-19".
Un avertisment similar a fost lansat și de Matthew S. Miller, director al Institutului MG DeGroote pentru cercetare în domeniul bolilor infecțioase de la Universitatea McMaster, în cadrul catedrei de cercetare canadiană în domeniul pandemiilor virale și director al Institutului MG DeGroote pentru cercetare în domeniul bolilor infecțioase de la Universitatea McMaster. „Acțiunile întreprinse acum vor determina dacă focarul de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) H5N1 care afectează deja păsările și mamiferele din întreaga lume se va răspândi la oameni" a spus expertul.