Virusul gripei aviare suferă modificări care ar putea creşte riscul transmiterii pe scară largă la om
Infecţia cu virusul aviar H3N8 provoacă oamenilor sindromul de detresă respiratorie acută şi poate fi chiar mortal.
Virusul este larg răspândit în crescătoriile de găini şi până acum caracteristicile modului în care acesta se poate transmite de la animale la oameni au rămas puţin cunoscute.
Un nou studiu realizat de cercetători din China şi Marea Britanie a relevat că un subtip de virus al gripei aviare, endemic în fermele de păsări din China, suferă mutaţii, ceea ce ar putea creşte riscul de transmitere a bolii la om.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, cercetătorii spun că descoperirile ridică îngrijorarea cu privire la o potenţială epidemie sau pandemie în curs de apariţie şi că este necesară o cercetare concertată pentru a monitoriza îndeaproape astfel de virusuri la păsări de curte şi la oameni, potrivit News.ro.
Rezultatele, care au fost publicate luni, în revista medicală Cell, prezintă studiul unui izolat uman – de la un pacient uman – al virusului gripei aviare H3N8 (AIV).
Folosind şoareci de laborator şi dihori ca modele pentru infecţia umană, studiul a constatat că virusul a suferit mai multe modificări adaptative pentru a provoca infecţii grave la animale şi pentru a-l face transmisibil pe calea aerului între animale.
„Demonstrăm că un virus aviar H3N8 izolat de la un pacient cu pneumonie severă s-a replicat eficient în celulele epiteliale bronşice şi pulmonare umane, a fost extrem de nociv în ceea ce priveşte efectele sale în gazdele mamiferelor de laborator şi a putut fi transmis prin picături respiratorii”, a declarat profesorul Kin-Chow Chang, de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.
El a explicat faptul că virusul a dobândit preferinţa de legare a receptorilor umani şi substituţia de aminoacizi PB2-E627K, care sunt necesare pentru transmiterea prin aer.
Populaţiile umane, chiar şi atunci când sunt vaccinate împotriva virusului uman H3N2, par a fi naive din punct de vedere imunologic faţă de AIV H3N8, adaptate la mamiferele emergente, şi ar putea fi vulnerabile la infecţii de proporţii epidemice sau pandemice.
Rezistenţa acidă este, de asemenea, o barieră importantă pe care virusul gripei aviare trebuie să o depăşească pentru a dobândi adaptabilitatea şi transmisibilitatea la noi mamifere sau la oameni.
„Actualul nou virus H3N8 nu a dobândit încă rezistenţa la acizi. Prin urmare, ar trebui să acordăm o atenţie deosebită modificării rezistenţei la acizi a noului virus H3N8″, a declarat profesorul Jinhua Liu de la Universitatea Agricolă din Beijing, China.
Studiul, intitulat „Transmiterea pe calea aerului a virusului gripei aviare H3N8 izolat la om între dihori”, a fost realizat în colaborare între universităţile din Nottingham, universitatea Agricolă din Beijing (China), Academia Chineză de Ştiinţe şi Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor.