Epidemia de pneumonie virală a făcut a șasea victimă în China. De unde provine virusul

×
Codul embed a fost copiat

Vești alarmante vin și din Asia. Epidemia de pneumonie virală din China s-a extins în mai multe orașe, inclusiv Beijing și sunt temeri că poate ajunge pe tot globul.

În doar două zile, numărul cazurilor confirmate s-a triplat, iar printre bolnavi sunt şi cadre medicale care îi îngrijeau pe cei infectaţi. Oficialii au confirmat că virusul se transmite de la om la om.

Șase oameni au murit până acum, iar persoane infectate au fost descoperite şi peste graniţele Chinei, în Thailanda, Japonia şi Coreea de Sud.

Potrivit autorităţilor şi în Australia este o persoană suspectă de infecție cu acest virus.

Jeanette Young, agenţia de Sănătate din Queensland: „Avem un domn pe care îl monitorizăm, în momentul de faţă, care a călătorit în Wuhan şi a căpătat o afecţiune respiratorie. Îşi revine la locuinţa sa, iar noi am făcut unele teste pe el şi aşteptăm rezultatele.”

Citește și
Adevărul despre virusul misterios din China
Pasagerii din China, controlați pe trei mari aeroporturi din SUA, din cauza virusului misterios
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

În ultimele două zile numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus aproape s-a triplat, potrivit cifrelor oficiale. Peste 290 de cazuri au fost confirmate în China şi în alte ţări.

Experții britanici consideră însă că situația ar putea fi mult mai gravă, și estimează numărul îmbolnăvirilor la 1.700. Pentru prima oară, au apărut informaţii că virusul se transmite de la om la om.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că sunt dovezi de transmisie de la om la om şi că o sursă animală pare să fie sursa principală a virusului.

Mai exact, primele cazuri au avut ca punct comun o piaţă de peşte din centrul oraşului Wuhan din centrul Chinei, o metropolă cu 11 milioane de locuitori. Mai departe, bolnavii confirmaţi în ultima vreme au avut legătură cu acest oraş: e vorba de localnici, dar şi turişti care au zburat de aici spre alte destinaţii, în China sau peste graniţe.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din China: „Până acum, Japonia, Thailanda şi Coreea de Sud au notificat China că au cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus.”

Autorităţile chineze au luat măsuri pentru a limita răspândirea virusului: au impus verificări drastice pe aeroportul din Wuhan şi în gări, iar spitalele din oraşele unde au fost descoperite cazuri au primit kituri de testare pentru a depista cât mai repede persoanele infectate.

Derek Gatherer, Universitatea Lancaster: „Toţi pasagerii care pleacă sunt scanaţi pentru a vedea dacă au febră, ceea ce ar putea indica o infecţie cu virusul. Chiar şi aşa, în cazul acestui tip de virusuri, se întâmplă de multe ori că pacienţii să fie contagioşi înainte să apară simptomele.”

Ada Pizon, pasager avion: „Mi-au trimis un mesaj înainte să ajung la bord şi totul mi se pare că arată în regulă. Sunt îngrijorată puţin. Nu ştiu ce se va întâmpla, aşa că aştept... sunt foarte mulţi oameni aici.”

Situaţia este cu atât mai tensionată cu cât mai sunt câteva zile până la Noul An Chinezesc: în această perioadă, peste 400 de milioane de oameni sunt aşteptaţi să călătorească de-a lungul şi de-a latul Chinei sau dincolo de graniţele ţării.

Derek Gatherer, Universitatea Lancaster: „În cazul în care un număr mare de oameni vin şi pleacă din Wuhan în perioada sărbătorilor, asta înseamnă că sunt şanse mult mai mari ca virusul să se răspândească în alte oraşe, într-un fel mult mai greu de controlat.”

Noul virus ține de aceeași familie de virusuri care în 2002 - 2003 au provocat epidemia așa-numită a Sindromului respirator acut sever, pornită tot din China. Atunci au murit aproape 800 de oameni pe tot globul.

MAE român a emis o atenționare de călătorie

 

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Populară Chineză că, în provincia Hubei, localitatea Wuhan, există un focar de pneumonie virală (coronavirus)”, se menționează în comunicatul emis de MAE.

Comisia Națională de Sănătate a Chinei a raportat cazuri în provincial Hubei, în sudul provinciei Guangdong, în Shenzhen și în Beijing. Toate persoanele au călătorit recent în Wuhan, a anunțat MAE.

„Răspândirea coronavirusului ar putea fi amplificată de faptul că în perioada 22 ianuarie – 1 februarie 2020 se desfășoară festivitățile Anului Nou chinezesc, perioadă intensă în ce privește călătoriile interne în R.P. Chineză”, conform unui comunicat MAE”, conform comunicatului.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Epidemie de pneumonie virală în China. Numărul cazurilor de infectare s-a triplat
Epidemie de pneumonie virală în China. Numărul cazurilor de infectare s-a triplat

China a anunţat luni un al treilea mort şi aproape 140 de noi cazuri de infectare cu un virus nou, analog SARS, alimentând îngrijorările cu doar câteva zile înainte de sărbătorirea Noului An chinezesc, relatează AFP.

Pasagerii din China, controlați pe trei mari aeroporturi din SUA, din cauza virusului misterios
Pasagerii din China, controlați pe trei mari aeroporturi din SUA, din cauza virusului misterios

Pasagerii care vin din China sunt controlați, li se măsoară temperatura și sunt întrebați de simptome, pe trei mari aeroporturi din Statele Unite, în Los Angeles, San Francisco și New York.

Adevărul despre virusul misterios din China. Câți oameni ar fi de fapt bolnavi
Adevărul despre virusul misterios din China. Câți oameni ar fi de fapt bolnavi

Numărul persoanelor deja infectate de virusul misterios care a apărut în China este mult mai mare decât arată cifrele oficiale, susţin oamenii de ştiinţă, citaţi de BBC.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.