Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, a fost arestat
Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, dat in urmarire de Tribunalul International pentru genocid si crime impotriva umanitatii, a fost arestat. Anuntul a fost facut de presedintele Serbiei, Boris Tadici.
Mladici a fost arestat in cursul diminetii. Anterior, autoritatile sarbe anuntasera arestarea unui barbat suspectat ca ar fi fost Ratko Mladici.
Mladici sustinea ca se numea Milorad Komadici, dar prezenta semnalmentele fostului lider militar al sarbilor din Bosnia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ratko Mladici a fost inculpat de Tribunalul Penal International, care are sediul la Haga, pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii, in special pentru masacrul a circa 8.000 de barbati si adolescenti musulmani la Srebrenita, in iulie 1995.
Familia sa a cerut in iunie 2010 ca acesta sa fie declarat mort, precizand ca nu a mai existat nici un semn in legatura cu el din 2003. De asemenea, autoritatile sarbe au precizat ca au perceput prezenta sa in Serbia pana in 2007.
Conform legii sarbe, o persoana data disparuta poate fi declarata moarta daca are peste 70 de ani si nu a mai fost vazuta de cinci ani cel putin. Ratko Mladici are in prezent 69 de ani.
Cautarea acestuia a obstructionat mult timp progresul Serbiei in perspectivele sale europene. Serbia pierdea anual fonduri de peste un miliard de euro, din cauza incapacitatii de arestare a lui Ratko Mladici, a afirmat adjunctul procurorului sarb pentru crime de razboi, Bruno Vekarici, citat de site-ul postului B92, preluat de Mediafax.
Banii se pierdeau la capitolul investitii si din fondurile acordate de Uniunea Europeana, a explicat Vekarici. Acest lucru inseamna practic ca fiecare cetatean sarb pierdea, in medie, aproximativ 160 de euro lunar.
De asemenea, statul aloca fonduri pentru aproximativ 10.000 de membri ai serviciilor de securitate care ii cauta zilnic pe suspectii de crime de razboi.
WikiLeaks: Serbia stia unde se afla Ratko Mladici in 2008
Cautat pentru crime de razboi, Ratko Mladici se distreaza la petreceri!
Sursa: Mediafax
Etichete: serbia, Bosnia si Hertegovina, Boris Tadic, Ratko Mladici,
Dată publicare:
26-05-2011 14:37