Cine și cum i-a convins pe teroriștii din Gaza să elibereze ostatici. Motivul pentru care Hamas a eliberat recent două femei
Două femei ostatice au fost recent eliberate de Hamas. În toată această perioadă se intensifică eforturile de eliberare a persoanelor răpite de teroriști.
Rapoartele spun că până la 50 de ostatici ar putea fi predați în curând. Pe de altă parte, experții avertizează că negocierile sunt probabil singura modalitate de a le asigura libertatea ostaticilor.
Eforturile diplomatice pentru eliberarea a peste 200 de persoane ținute ostatice de Hamas s-au intensificat la începutul acestei săptămâni. Un număr semnificativ, de aproximativ 50 de persoane, ar putea fi eliberate în curând de Hamas, conform The Guardian.
Alegeri 2024
08:06
Noapte albă pentru președinții secțiilor de votare. Sacii cu voturi au început să ajungă la birourile electorale după ora 1
08:00
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
Deși Israelul continuă să își intensifice bombardamentele asupra Gazei în încercarea de a exercita mai multă presiune asupra Hamas, experții avertizează că negocierile vor fi probabil singura modalitate de a obține eliberarea ostaticilor.
Cine și cum i-a convins pe teroriștii Hamas să elibereze ostatici
Palestinienii susțin că cele două femei au fost eliberate din „motive umanitare și din motive de sănătate precare".
Un purtător de cuvânt al ramurii armate a Hamas a declarat că cele două femei ținute captive au fost eliberate în urma medierii din partea Qatarului și a Egiptului.
Într-o declarație de luni, purtătorul de cuvânt Abu Obeida a declarat pe canalul Telegram al grupului că prizonierii au fost eliberați din „motive umanitare și din motive de sănătate precare".
Eliberarea celor doi ostatici, Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, și Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, a fost confirmată de CICR, conform aljazeera.com.
Hamas a capturat peste 200 de persoane, printre care israelieni și persoane cu dublă cetățenie, în timpul unui asalt asupra sudului Israelului care a avut loc pe 7 octombrie. Gruparea palestiniană a ucis peste 1.400 de persoane, dintre care mulți civili în timpul atacului, potrivit autorităților israeliene.
Cine sunt femeile eliberate recent de Hamas
Două femei israeliene în vârstă au fost eliberate la sfârșitul zilei de luni. Vineri, o mamă și o fiică, ambele de origine americană, au fost eliberate de teroriști. În ambele cazuri eliberările au avut loc după medierea oficialilor din Qatar.
Se crede că 220 de oameni sunt în continuare reținuți în Gaza. Toți au fost luați prizonieri în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în care au fost ucise 1.400 de persoane, în principal civili.
Hamas a declarat că i-a eliberat pe Yokheved Lifshitz și pe Nurit Yitzhak, care poartă și numele de Nurit Cooper, din motive umanitare, ca răspuns la medierea din partea Qatarului și a Egiptului.
Femeile au fost transportate cu avionul la un spital din Tel Aviv. Acolo s-au și reîntâlnit cu familiile.
Într-un interviu acordat presei locale după ce a fost eliberată, Lifshitz a povestit că a fost urcată în spatele unei motociclete și dusă în Gaza.
„M-au urcat pe o motocicletă într-o parte, ca să nu cad, cu un terorist care mă ținea din față și altul din spate. Au trecut gardul de frontieră în Fâșia Gaza și, la început, m-au ținut în orașul Abesan, care se află în apropiere de Be'eri. După aceea, nu știu unde am fost dusă", a spus ea.
Anterior, într-o declarație prin care a confirmat eliberarea mamei sale, Sharone Lifschitz, fiica lui Yokheved, a declarat: „Nu am mai văzut-o de mult timp. Deși nu pot exprima în cuvinte ușurarea că acum este în siguranță, voi rămâne concentrată pe eliberarea tatălui meu și a tuturor celor - aproximativ 200 de oameni nevinovați - care rămân ostatici în Gaza".
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a cerut eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor deținuți în Gaza, în timp ce Israelul continuă bombardamentele care au ucis până acum peste 5.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare locale din teritoriul controlat de Hamas.
Experții militari au declarat că nu există aproape nicio șansă ca un efort militar de salvare a ostaticilor să aibă succes.
Mediul urban distrus din Gaza, prezența unui număr mare de civili, lipsa unor informații clare și locațiile dispersate în care se crede că sunt ținuți ostaticii ar face ca riscurile pentru salvarea acestora să fie mult prea mari, mai spun experții.
„Nu există nicio experiență de salvare a ostaticilor din Gaza în trecut. În orice circumstanțe, o soluție tactică cinetică este foarte sensibilă și ultimul lucru pe care dorim să îl facem dacă vrem să maximizăm șansele ca ostaticii să rămână în viață", a declarat Timor Israeli, un veteran al forțelor speciale israeliene care predă în prezent tehnici de salvare a ostaticilor în SUA.