VIDEO. Cum au intrat trupele speciale din Israel într-un bloc al Hamas din Gaza, la 2 noaptea, pentru a salva 2 ostatici

×
Codul embed a fost copiat

Luni, la ora 1.49 dimineața, comandourile israeliene au urcat pe acoperișul unei clădiri cu două etaje din mijlocul orașului Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza.

După ce au intrat în bloc, soldații de elită antiterorism au coborât la etajul al doilea, unde au pus explozibili la ușa unui apartament.

Explozia a ucis instantaneu trei teroriști Hamas care se aflau pe coridorul de pe partea cealaltă.

Potrivit The Telegraph, acești bărbați îi păzeau pe Fernando Marman, 60 de ani, și Louis Har, 70 de ani, care fuseseră răpiți din kibuțul lor din Nir Yitzhak, chiar vizavi de Gaza, în urmă cu 129 de zile.

Atacul îndrăzneț al israelienilor marchează una dintre puținele ocazii în care forțele terestre israeliene au intrat în Rafah, orașul din sudul țării care se află la granița egipteană, de când a început războiul împotriva Hamas. Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, se pregătește să lanseze un asalt la scară largă asupra orașului în care un milion de locuitori din Gaza se adăpostesc după ce au fugit de bombele din restul fâșiei.

Citește și
hamas ostatici
Doi ostatici din Fâşia Gaza au fost salvați într-un raid în care au murit șapte persoane
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Raidul de la Rafah a fost posibil datorită serviciilor de informații israeliene.

În momentul în care comandourile au început acțiunea asupra complexului de apartamente, acestea știau că un număr mare de luptători Hamas se află staționați în alte două clădiri adiacente.

Întreaga operațiune de salvare a fost urmărită în timp real de la un cartier general operațional din Be'er Sheva, în deșertul Negev. Netanyahu, președintele israelian, și ministrul apărării s-au alăturat la ceea ce a fost o "noapte foarte tensionată și emoționantă", potrivit armatei israeliene (IDF).

"La ora 1.40 dimineața v-am văzut intrând și câteva secunde mai târziu am auzit: "Avem ostaticii"", și-a amintit Benjamin Netanyahu în cadrul unei întâlniri cu unele dintre trupele care au condus luni operațiunea de salvare. El i-a lăudat pentru o "operațiune perfectă".

Ulterior, IDF a dat publictății o înregistrare video relizată din satelit, în care se vede cum soldații israelieni îi salvează pe cei doi ostatici. Clipul poate fi urmărit mai jos:

A fost, de asemenea, o operațiune în care au fost uciși și mai mulți palestinieni în bombardamente devastatoare care au permis ostaticilor să scape în siguranță într-un spital din Israel.

IDF a declarat că forțele sale i-au protejat pe cei doi ostatici în timpul schimburilor intense de focuri de armă din mai multe locații.

Trupe terestre suplimentare din unitatea de comando Shayetet 13 a Marinei și din Brigada a 7-a blindată au oferit acoperire în timp ce luptătorii Hamas au vizat operațiunea din clădirile din jur, rănind un soldat.

Comandanților și ostaticilor li s-a ordonat să se întoarcă în clădire de către comandantul operațiunii și nu au ieșit până în jurul orei 1.50, când Israelul a solicitat atacuri aeriene ca diversiune, pentru a-i ajuta pe soldați și pe ostatici să scape.

Bombardamentele devastatoare au distrus 14 clădiri și au ucis cel puțin 67 de palestinieni, au declarat autoritățile din Gaza.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a declarat luni că majoritatea victimelor au fost cauzate atât de loviturile aeriene ale forțelor de apărare israeliene, cât și de schimbul de focuri de armă din timpul operațiunii de extragere a ostaticilor.

Imagini de la fața locului au arătat o duzină de clădiri transformate în moloz și case fără ferestre.

Un martor de la fața locului a declarat că IDF a luat cu asalt o clădire pentru a salva ostaticii, iar mai târziu a apelat la un atac aerian pentru a o distruge. Multe dintre victimele atacului aerian par să fie civili.

În zorii zilei de luni, zeci de supraviețuitori și familii au fost văzute adunându-se printre casele distruse.

"Nu vă pot spune cum am supraviețuit noaptea trecută", a declarat Abu Abdullah al Qadi. "L-au ucis pe vărul meu. Au ucis o mulțime de oameni în atac".

Abu Suhaib, un palestinian în vârstă de 28 de ani, a declarat că a auzit avioanele de război aruncând bombe și elicopterele plutind deasupra sa.

"Situația era infernală", a declarat pentru AFP Suhaib, care dormea la doar câteva zeci de metri de unul dintre atacurile aeriene. "Am auzit sunetul exploziei, ca și cum iadul se prăbușea peste civili".

Loviturile aeriene au ajutat comandourile să-i grăbească pe cei doi bărbați spre vehiculele blindate care îi așteptau, care i-au transportat la graniță, la doar câțiva kilometri distanță.

Un elicopter militar cu soldați israelieni aștepta în afara gardului pentru a-i transporta pe ostatici la centrul medical Sheba, în apropiere de Tel Aviv, unde familiile erau deja pregătite să își primească rudele înapoi.

Israelul avea informații despre locul unde se aflau cei doi bărbați și pregătea operațiunea de ceva timp, potrivit armatei israeliene. Aceștia așteptau condițiile potrivite pe teren și au fost nevoiți să anuleze o misiune de salvare săptămâna trecută.

Operațiunea comună a unității antiteroriste Yamam și a agenției de securitate Shin Bet din cadrul IDF este prima salvare de ostatici reușită după salvarea unei femei soldat israelian din Gaza, în primele zile ale ofensivei terestre de la sfârșitul lunii octombrie.

Familiile habar nu aveau că se pregătea o operațiune de salvare a celor dragi când au primit un telefon în toiul nopții, cerându-le să ajungă la spital pentru a se întâlni cu ei.

Ginerele lui Har a declarat că soția sa a fost șocată când a primit apelul prin care era informată că trebuie să vină la centrul medical Sheba pentru a-și întâlni tatăl.

"Nu putea să vorbească", a declarat Idan Bejerano pentru postul public de televiziune Kan. "Era în stare de șoc. Am fost tensionați timp de o oră, o oră și jumătate - până când ne-am întâlnit".

Cei doi ostatici eliberați păreau "slabi și palizi", dar păreau să comunice bine și să fie conștienți de mediul înconjurător, potrivit lui Bejerano.

Când l-a văzut pe ginerele său, Har i-ar fi spus: "Azi e ziua ta de naștere, mazal tov!"

IDF, într-un mesaj în care detaliază operațiunea, a precizat că entuziasmul pentru succesul acestei operațiuni de salvare nu ar trebui să uite de familiile celor 134 de ostatici rămași încă în captivitatea Hamas.

"Dacă mă auziți, să știți că suntem hotărâți să vă aducem înapoi acasă", a spus Hagari. "Nu vom renunța la nicio ocazie de a vă aduce înapoi acasă".

Între timp, liderul opoziției israeliene a declarat luni că Israelul are o fereastră "îngustă' de oportunitate în acest moment pentru a negocia un acord cu Hamas privind ostaticii.

Yair Lapid a citat conversațiile sale recente cu Antony Blinken, secretarul de stat american, și Emmanuel Macron, președintele francez, care i-au spus că acum este momentul în care se poate încheia un acord.

Dar Netanyahu, încurajat de succesul operațiunii de salvare, a promis luni după-amiază că va continua războiul, în timp ce i-a spus premierului olandez aflat în vizită că Israelul "nu va lăsa batalioanele teroriste singure în Rafah". Mark Rutte a avertizat, înaintea călătoriei sale în Israel, că o operațiune terestră în Rafah ar avea "consecințe umanitare catastrofale" și a făcut apel la încetarea focului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Egiptul avertizează că va suspenda tratatul de pace cu Israelul dacă încalcă protocoalele militare atacând la Rafah
Egiptul avertizează că va suspenda tratatul de pace cu Israelul dacă încalcă protocoalele militare atacând la Rafah

Egiptul a informat Israelul că va suspenda Acordurile de la Camp David, care în 1979 au pus capăt îndelungatelor conflicte dintre cele două ţări, dacă îi va forţa printr-o ofensivă militară pe palestinienii din Fâşia Gaza să treacă graniţa în Egipt.

Doi ostatici din Fâşia Gaza au fost salvați într-un raid în care au murit șapte persoane
Doi ostatici din Fâşia Gaza au fost salvați într-un raid în care au murit șapte persoane

Armata israeliană a anunţat că a salvat doi ostatici din Fâşia Gaza, luni dimineaţă.  

Israelienii au ieșit cu miile în stradă pentru a cere demisia lui Netanyahu și eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas
Israelienii au ieșit cu miile în stradă pentru a cere demisia lui Netanyahu și eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas

Câteva mii de israelieni au ieşit în stradă sâmbătă, unii cerând eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, iar alţii demisia guvernului, informează dpa.

Armata israeliană anunță că Hamas avea un tunel de comandă sub sediul agenției ONU din Gaza. Reacția UNRWA
Armata israeliană anunță că Hamas avea un tunel de comandă sub sediul agenției ONU din Gaza. Reacția UNRWA

Armata israeliană a anunțat că a descoperit o reţea de tuneluri lungă de sute de metri şi care trece parţial pe sub sediul agenţiei ONU din Gaza, UNRWA.

„Veniţi să mă luaţi
„Veniţi să mă luaţi". O fetiță din Gaza a implorat după ajutor trei ore. A fost găsită moartă lângă cadavrele rudelor ei FOTO

Trupul unei fetiţe din Gaza, care a cerut ajutor în timp ce era prinsă sub focul israelian, a fost găsit după 12 zile de căutări lângă cadavrele a cinci membri ai familiei sale.  

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.