VIDEO. Africa, atacată de al 2-lea val de lăcuste. Rezultatul, combinat cu Covid-19, dezastruos
Cu câteva săptămâni înainte ca noul coronavirus să se răspândească în lume, unele părți din Africa erau deja amenințate de un alt tip de plagă: cea mai mare invazie de lăcuste cu care unele țări s-au confruntat în ultimii 70 de ani.
În prezent, Africa trebuie să facă față celui de-al 2-lea val de lăcuste, care este de aproximativ 20 de ori mai mare decât primul, potrivit Associated Press.
Milioane de lăcustere tinere de deșert zboară în căutarea unei vegetații proaspete - vegetații care răsar odată cu ploile sezoniere.
Bineînțels, fermierii spun că insectele sunt o amenințare pentru plante și animale.
Milioane de persoane care sunt deja vulnerabile sunt expuse riscului. Și pe măsură ce fermierii se adună pentru a încerca să se lupte cu lăcustele - de multe ori în zadar - aceștia riscă să răspândească virusul.
"Este probabil să avem două scenarii - efectele corona (noul coronavirus, n. red.) și nesiguranța alimentară din țară, deoarece majoritatea zonelor vizate, recoltele, vegetația, pășunile și câmpiile, au fost grav afectate. Efectul combinat al acestora poate însemna o catastrofă dezastruoasă în țară." - spune Julius Gera, reprezentant al Departamentului de Control al Lăcustelor din Kenya.
Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a numit invazia de lăcuste, provocată în mare parte de schimbările climatice, drept „o amenințare fără precedent” pentru securitatea alimentară și mijloacele de trai. Oficialii săi au numit acest nou val de insecte de aproximativ 20 de ori mai mare decât primul.
ONU a ridicat ajutorul de la 76 de milioane de dolari la 153 de milioane de dolari, spunând că este necesară o acțiune imediată înainte ca mai multe cantități de precipitații să crească numărul de lăcuste.
Până în prezent, FAO a strâns 111 milioane de dolari americani în numerar sau sub formă de gajuri.